SICAK GELİŞME | Merkez Bankası'ndan temmuz ayı enflasyonu değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.
Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:
"Tüketici fiyatları temmuz ayında yüzde 3,23 oranında yükselirken, yıllık enflasyon 9,82 puan azalışla yüzde 61,78 seviyesine gerilemiştir. Yıllık enflasyon, yüksek bazın da etkisiyle tüm ana gruplarda düşüş sergilemiştir. Aylık fiyat artışı ise önceki aya kıyasla güçlenmiş, söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisi belirgin olmuştur. Nitekim, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben, yüksek fiyat artışıyla temmuz ayında öne çıkmıştır.
Gıda grubunda aylık enflasyon yataya yakın seyrederken, mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış sergileyen taze meyve ve sebze fiyatları daha olumlu bir görünümün önüne geçmiştir.
Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güçlü seyrini korumuş, alt gruplar genelinde fiyat artışlarının yükseldiği izlenmiştir. Diğer taraftan, temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam etmiştir. Kur ve iç talep gelişmelerini takiben dayanıklı mal fiyatları ılımlı bir şekilde yükselmiş, mobilya fiyatlarındaki gerileme dikkat çekmiştir.
Aylık üretici enflasyonu enerji grubu kaynaklı olarak artarken, yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmış, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları gerilemiştir."
Aylık Fiyat Gelişmeleri - Temmuz 2024: https://t.co/8WFZ7yBTJW pic.twitter.com/gIPRaGikJI
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) August 6, 2024
SON DAKİKA
-
23. 13
Trump, İran ve Husiler'i hedef aldı
-
22. 49
İstanbul trafiğinde yoğunluk yüzde 74 olarak ölçüldü
-
22. 47
İnternet alışverişlerinde yeni dönem
-
22. 23
Zeytinburnu’nda sokak ortasında silahlı kavga: 7 yaralı
-
22. 12
Son dakika: Bugünkü Sayısal Loto çekilişi sonuçları belli oldu! 31 Mart 2025 Çılgın Sayısal Loto bilet sonucu sorgulama ekranı!
-
21. 58
KÖR OLDULAR | Rum kesiminde "Aselsan Vural" paniği
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA | Altın fiyatlarında tarihi rekor! Gram altın ne kadar oldu? (31 Mart 2025)
Enflasyon rakamları 2025 ne zaman açıklanacak? Mart ayı enflasyon verileri bekleniyor!
SON DAKİKA HABERİ | 2025 ÖTV’siz engelli araç alım şartları ve güncel limitler belli oldu
Dolandırıcılara Karşı Nasıl Korunabilirsiniz? Uzmanından Kritik Uyarılar!
Son Dakika... Emekli Bayram İkramiyesi Fark Ödemesi Ne Zaman Yatacak? İşte Beklenen Tarihler...