hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar güne nasıl başladı? (06 Ağustos 2024)

    ABD'de ekonomik aktivitenin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceği endişesiyle küresel piyasalarda dün yaşanan satış baskısı, bugün risk iştahının artmasıyla hafifledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) acil toplanarak faiz indirimi yapabileceği beklentileri gündeme gelirken, bu kararın piyasalar üzerindeki etkileri tartışılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in son acil faiz indirimi kararı, Kovid-19 salgını nedeniyle gelmişti. Ancak, acil bir faiz indirimi kararının, Fed'in piyasalar üzerindeki kontrolünü kaybettiği şeklinde yorumlanabileceği ve bu durumun piyasalarda panik yaratabileceği endişeleri var.

    Dün açıklanan verilere göre, ABD'de hizmet sektörü PMI temmuzda 51,4'e yükseldi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomide zayıflama görülmesi durumunda kısıtlayıcı politika duruşunun anlamlı olmadığını belirtti. Goolsbee, faiz artışları ve indirimlerinin her zaman masada olduğunu ifade etti.

    ABD'de dün S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, 65,70 ile son dört yılın zirvesine çıktıktan sonra 38,57'ye geriledi. Altın fiyatları yüzde 0,3 azalarak 2.403 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 düşüşle 76,9 dolara geriledi. Bitcoin ise yüzde 2,1 artışla 55.506 dolar seviyelerine çıktı.

    Dün sert satışların yaşandığı Avrupa borsalarında da bugün toparlanma gözlendi. Avro Bölgesi bileşik PMI temmuzda 50,2'ye, hizmet sektörü PMI ise 51,9'a düştü. Almanya'da hizmet sektörü PMI, temmuzda 52,5'e indi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) eylül ayında faiz indirimi yapması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya piyasalarında da dün görülen sert satışların ardından, bugün Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 8,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 4 değer kazandı. Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 5,54 düşüşle 9.893,41 puandan kapanırken, bugün teknik açıdan 10.450 ve 10.400 puanın destek, 10.700 puanın ise direnç konumunda olduğu belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow