hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez'in bir numarası TBMM'de sunum yaptı! Fatih Karahan: Enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyir devam ediyor

    Merkezin bir numarası TBMMde sunum yaptı Fatih Karahan: Enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyir devam ediyor
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştirdi. Karahan, son dönemde hizmet enflasyonunun diğer ana gruplar arasında öne çıktığını vurgularken, "Enflasyonun ana eğiliminde ılımlı bir seyir devam ediyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda enflasyon ve para politikasına dair önemli mesajlar verdi. Karahan, makroekonomik göstergelerin dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde ilerlediğini belirtti.

    Sunumunda hizmet enflasyonu konusuna dikkat çeken Karahan, hizmet enflasyonunun yavaşlamaya devam ettiğini ancak diğer çekirdek gruplardan olan temel mallara kıyasla daha güçlü bir seyir izlediğini söyledi. Karahan, hizmet sektöründeki zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışlarının, hizmet enflasyonundaki yavaşlamayı geciktirdiğini ve bu durumun manşet enflasyonu yukarı çektiğini ifade etti.

    Karahan, kira enflasyonuna da özel vurgu yaparak, "Hizmet enflasyonundaki ataleti besleyen en önemli grup kira. Yıllık kira enflasyonu, eylül itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık 45 puan üzerinde seyrediyor. Ancak, çevrimiçi kaynaklar ve konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergeler azalış eğiliminde" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para politikasıyla ilgili olarak ise Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruşun devam edeceğini vurguladı. Aylık enflasyonun kalıcı ve belirgin bir düşüş göstermesi gerektiğini belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması gerektiğini ve her iki kriterde de henüz mesafe kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle, para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceklerini ifade etti.

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow