hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar teknoloji hisselerindeki satış baskısıyla güne karışık seyirle başladı

    Küresel piyasalar teknoloji hisselerindeki satış baskısıyla güne karışık seyirle başladı
    expand

    Küresel piyasalarda, yoğun veri takvimi öncesinde yatırımcıların temkinli bir duruş sergilediği görülürken, teknoloji hisselerinde açıklanacak bilançolar öncesinde yaşanan değer kaybı dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerine yönelik olumlu sinyallerine rağmen, bankanın yıl sonuna kadar atacağı adımlar konusundaki belirsizlikler, piyasa fiyatlamalarını zorlaştırmaya devam ediyor.

    Para piyasalarındaki beklentiler, bankanın yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağı yönünde güçlü bir konsensüse işaret ederken, Kasım ayında 50 baz puanlık bir indirimin gerçekleştirilebileceği öngörülüyor.

    Fed yetkilileri de yönlendirmelerine devam ediyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, şirketlerin "düşük işe alım, düşük işten çıkarma" yaklaşımının sürdürülebilir olmadığını belirtti. Barkin, fiyat baskılarının hafiflediğini ve bu durumun malların ötesinde ekonominin geri kalanında da gözlemlendiğini vurgularken, enflasyonun yeniden hızlanması konusunda endişelerin azaldığını ifade etti.

    San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz indirimlerinin ne kadar büyük olacağını öngörmek için henüz erken olduğunu söyledi. Daly, ekonomi beklendiği gibi ilerlerse politikanın normal hızda ayarlanmasının makul olacağını, ancak ekonominin beklenenden daha fazla zayıflaması durumunda daha agresif adımlar atılması gerekebileceğini belirtti. Daly ayrıca, iş gücü piyasasının daha fazla zayıflamasını istemediğini de dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer yandan, yarın finansal sonuçlarını açıklayacak Nvidia'nın hisseleri yüzde 2,3 oranında değer kaybetti. Broadcom, Micron, Qualcomm ve Intel gibi diğer çip üreticilerinin hisselerinde de sırasıyla yüzde 4, yüzde 3,8, yüzde 2,3 ve yüzde 2 düşüşler yaşandı.

    ABD'li teknoloji devleri Microsoft, Meta ve Amazon'un hisseleri yaklaşık yüzde 1, Tesla'nın hisseleri ise yüzde 3,5 oranında geriledi.

    Bu gelişmelerin etkisiyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,82'ye yükseldi ve dolar endeksi yüzde 0,2 artarak 100,9 seviyesine çıktı. Altının ons fiyatı dün 2.518 dolarla rekor bir kapanış gerçekleştirdi, ancak bugün yüzde 0,2 azalışla 2.513 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dört günlük yükseliş eğilimini sürdürerek 80,2 dolardan alıcı buluyor.

    Dün, Dow Jones endeksi rekor seviyede kapanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,32, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,85 oranında geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir hakimdi. Bugün açıklanan verilere göre Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,1 daraldı, yıllık bazda ise değişim göstermedi.

    Fed'in Eylül'den itibaren faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasının ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi yapması beklenirken, toplamda üç faiz indirimi olasılığı da değerlendiriliyor. Analistler, Avrupa'da açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırmaya devam ettiğini, bu hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini belirtti.

    Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,13 düşerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de karışık seyirle başladı.

    ABD'deki teknoloji hisselerinde yaşanan satış baskısının Asya'da da etkili olduğu görülüyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,06 düşüşle 9.565,76 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yatay seyirle 33,9932 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 34,0260 seviyesinden işlem görüyor.

    Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) özeti ve sektörel enflasyon beklentileri gibi iç gündemin yanı sıra ABD'de konut fiyat endeksi ve New York Fed tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.300 seviyelerinin destek, 9.600 ve 9.750 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow