hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeniden iş bulmak için bunları bilmelisiniz

    Yeniden iş bulmak için bunları bilmelisiniz
    expand

    İşi bırakırsam işverenlerin gözünde kötü bir duruma düşer miyim? Ya da işimi kaybettiğim için yeni bir iş bulmam zorlaşır mı? Bu sorular iş hayatının farklı aşamalarında aklımıza takılan sorular. Cevapları evet de değil, hayır da. Aslında cevap duruma göre değişiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendiniz de ayrılsanız, çıkarılmış da olsanız bir sonraki işi bulma kolaylığınız birkaç etmene dayanıyor; tutumlarınız, durumunuzun özellikleri, ne kadar zamandır işsiz olduğunuz, yeteneklerinizin piyasa ihtiyaçlarına göre güncel olup olmadığı, işsizken ne yaptığınız gibi…

    "Ne kadar zor olacak?" sorusuna sihirli bir cevap olmasa da, kariyer stratejisti Jenny Foss, The Muse sitesindeki yazısında, "Sizi bu süreçte neler etkileyecek?" ve "Bunlarla nasıl başa çıkmalısınız?" sorularını yanıtlıyor. 

    Daniş Navaro: İş dünyasının tanrısı paradır

    Çağımızda aranan eleman nasıl olmalı?

    Üniversite öğrencileri için iş bulabilmenin yolları

    Zamanı olmayanlar için "Networking" sırları

    İşsizlik süresi
    Gerçekçi olalım, uzun zamandır, örneğin bir yıldan fazla, işsizseniz, taze işsizlere ve iş değiştirmek isteyenlere göre işiniz biraz daha zor olacak. Hiç adil olmasa da bazı işverenler uzun zamandır işsiz olanlara bakmayacak bile. Bu işverenlerin önyargıları uzun işsizlik döneminde yeteneklerinizin köreldiği ya da bir defonuz olduğudur. "Olmasa niye şimdiye kadar iş bulamayasınız?" diye düşünebilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen havlu atmayın, baş edecek bir strateji var!

    İşsizken ne yaptığınız önemli
    İş odaklı kişiler işsizlik dönemlerinde özgeçmişlerinde ya da Linkedin’de mevcut çalışma, hatta iş olarak yazılabilecek pek çok aktivitede bulunabiliyor. Bir işverenleri olmadığı için, çalışmadıkları ve bu yan uğraşlarla uğraştıkları konusunda ısrarcı olabiliyorlar. Bu yan uğraşlar iş sonuçları alabilecek kadar başarılı olabiliyor. Bunları mutlaka özgeçmişe eklemek gerekiyor.

    Başka bir grup da gönüllü yaptığı işleri, "Bizde yapılan iyilik söylenmez" kültürüyle özgeçmişlerine yazmıyorlar. Bu deneyimler çok kıymetli, hatta bugünlerde sosyal sorumluluk sahibi olmak liderlik göstergesi sayıldığından, pek çok işveren için üst sırada olma sebebi.

    İşsiz olduğunuz zamanda dünyayı gezmiş bile olsanız, korkusuzluğunuz, maceraperestliğiniz ve her ortama uyumluluğunuzu ispatlayacak bir deneyim olup, bu özellikleri arayan işverenlere cazip gelebilir. Buradaki ipucu şu ki, eğer son üç yıldır boş oturmuş gibi görünüyorsanız, işverenler hemen direksiyonu bir başka adaya kıracaklardır. Ama zamanınızı bir şekilde kullanmış olmalısınız değil mi? Hikayenizi özgeçmişinize dahil edin.

    Hikayenizin kağıt üzerinde nasıl göründüğüne dikkat
    Hikayenize gelince; öncelikle iyi kurguladığınız hikayeniz hem anlatımda hem de yazılı olarak güzel ve etkileyici olmalı. İşsizseniz vermek istediğiniz mesajı proaktif olup stratejik açıdan iyi yönetmek daha da önemli. Özgeçmişinize baktıklarında anlamayacaklarını düşünüyorsanız, anlamayacaklarını varsayarak devam edin.

    En iyi savunma saldırıdır. Örneğin; iş yeriniz taşındı ve siz taşınmak ya da uzağa gitmek istemediğiniz için ayrıldınız. Özgeçmişte bu iş deneyiminizi anlatırken konuya hafifçe değinin. Lafı uzatmadan "İş, iş yerinin taşınması üzerine beklenmedik bir biçimde sonlandı" gibi bir yorum yeterlidir. Kısa ve öz anlatın, stratejik düşünün ve katma değerlerinize odaklanın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İş arama sürecine nasıl tepki veriyorsunuz?
    Uzunca bir süredir işsizseniz, sizim için en etkili yol kesinlikle "networking" çalışmalarınız olacaktır. Cevapsız yüzlerce başvuru yapmak moralinizi bozacaktır, çünkü tahmin ettiğiniz gibi işverenler sizi işsizliğinizden dolayı yargılayabilirler. Buna çok takılmamaya çalışın. Hiç adil değil ama hayat gerçeği. Ya oyunu oynamayı bırakırsınız ya da daha iyi oynamanın bir yolunu bulursunuz ve harika bir işe girersiniz.

    Yapmanız gereken insan içine çıkıp, açık seminer veya toplantılara katılmak, meraklı sorular sormak, ilgilendiğiniz şirketlerden insanlarla tanışmak, bağlantı yakalamaya çalışmak ve sektör olaylarında görünür olmak. İşiniz için etkili olabilecek insanlar üzerinde "tanıyınca’ harika, yüzde 150 işe alınabilir bir kişi" olduğunuz imajını hemen yaratabilir olmalısınız. Bu, e-mail yollanarak yapılmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanlarla iletişimde iyi değilseniz, zamanınız var, biraz araştırma yaparak kendinizi geliştirmeye çalışın. Bu konudaki kaynaklar size gereken cesaret ve bilgiyi verecektir.

    İşsizlik bazıları hatta çoğu insan için pek çok sebepten ötürü stresli bir süreçtir. Ama bu strese yenilip, sizi yeniden oyuna katılmak için iyi bir plan oluşturmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Akıllı ve güvenli olun ve oyunu bitiş çizgisine kadar bırakmayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow