İş stresiyle başa çıkmanın yolları
İş stresi anlık olaylar dışında kronikleşmeye başladıysa yani hemen hemen her gün işte kendinizi streste hissediyorsanız, bu hem sizin beden sağlığınızı hem de ruh sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. İş yaşamında stresi yenmek ise elinizde...
Haberin Devamı
/

Çalışan herkes iş hayatının bir döneminde mutlaka üzerinde çok fazla baskı ve stres hissetmiştir. İşinizi çok fazla sevseniz de, bu sizin iş stresi yaşamanıza engel olamayabilir. Arka arkaya gelen işler, zamansızlık, yeteri kadar iş gücüne sahip olmamak, kötü koşullarda çalışmak, yönetici ile anlaşamamak, işini kaybetme korkusu, çalışma arkadaşlarıyla geçinememek, yaptığı işin yetersiz olacağını düşünmek gibi iş stresine neden olan yüzlerce olay sayabiliriz.
İşyerinde stresle mücadele başlasın!
/

Herkes iş stresi yaşama nedeni farklı olabilir ama çalışanların genel olarak ortak stres noktaları şöyle:
Haberin Devamı
/

• Düşük maaşlar• Fazla mesai• Kendini geliştirme ve ilerleme şansının düşük olması• İşin yeteri kadar tatmin etmemesi• İş ortamında yeterli sosyal desteği görmemesi• Karar mekanizmasında yeterli rolünün olmaması• İş taleplerinin muğlaklığı ve performans beklentilerinin net olmaması
/

Ne yazık ki işe bağlı stres, eve döndüğünüzde bir anda yok olmuyor. İş stresi kronikleştiğinde, sağlığınızı ve enerji düzeyinizi etkiler hale geliyor. Kısa dönemde iş stresi baş ağrısı, mide ağrısı, uyku problemleri ve konsantrasyon zorluğuna yol açabiliyor. Bu iş stresi kontrol altına alınmazsa uzun vadede kronikleşiyor ve yüksek kan basıncı, zayıf bir bağışıklık sistemi ve anksiyeteye sebep olabiliyor. Kronikleşen iş stresiyle baş etmek için aşırı yemek yemek, sigara içmek ve alkol kullanmak çalışanın stresten kaçış noktaları olabiliyor. O zaman iş stresinden nasıl kurtulabiliriz? İş stresini yaşamamak için hayatımızdan neleri çıkarmalı, neleri dahil etmeliyiz?
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Stres nedenlerinizi belirleyin…
/

Önce kendinizi tanımalısınız ve nelerin sizi stres yaptığını iyice anlamalısınız. İşteyken sizi stres yapan olayları ve bu olaylara nasıl cevap verdiğinizi bir hafta boyunca not alın. Bu notlar, sizin hangi konularda hassasiyet gösterdiğinizi ve nasıl bir tavır takındığınızı size gösterecek.
/

Bu notları alırken o anki ruh halinizi, hissettiklerinizi, bulunduğunuz fiziksel çevreyi, çalışma arkadaşlarınızın tepkilerini de eklemeyi unutmayın. Siz nasıl tepki verdiniz? Bağırdınız mı? Oradan uzaklaştınız mı? Kahve içmeye mi çıktınız? Yoksa sessiz mi kaldınız?
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sağlıklı tepkiler vermeyi öğrenin…
/

Stresle baş etmek için aşırı yemek yemek ya da alkol almak yerine, sağlıklı çözümler üretmeye çalışın… Egzersiz en önemli stres savaşçılarından biridir. Yoga da harika bir çözüm olabilir ama en iyisi vücudunuzun en rahat hissettiği egzersiz biçimini seçin. Doğada yürümek mi? Basketbol oynamak mı? Yoksa yüzmek mi? Sadece kendinizi dinleyin ve size en iyi gelen fiziksel aktiviteyi seçin. Hobilere ve ailenize zaman ayırın. Sosyalleşin, tiyatroya gidin, konserlere katılın… Uykunuza önem verin ve düzenli uyku saatlerinin size çok iyi geleceğini asla unutmayın.
Sınırlarınızı çizin…
/

Evet, haklısınız. Bugünün dijitalleşen dünyasında bu çok zor. Ama başarabilirsiniz! 24 saat boyunca iş stresini üzerinde taşımamak için iş-özel hayat dengenize dikkat etmek zorundasınız. Örneğin belli bir saatten sonra –acil değilse- e postalarınıza bakmamak, yemek sırasında sadece anın keyfini çıkarmak, kendinize boşluklar yaratmak size iyi gelecektir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Enerjinizi yükseltmek için kendinize zaman verin…
/

Kronik stresin ve tükenmişlik sendromunun negatif etkilerinden kurtulmak için, kendinize zaman ayırmalı ve enerjinizi yükseltmelisiniz. Bu ‘kendine gelme’ sürecinde işi ve işle alakalı sorunları düşünmemelisiniz. İzin günlerinizi asla çöpe atmayın! Ve yenilenme süreciniz için efektif bir şekilde kullanın. İmkanınız dahilinde kendinize hediye olarak tatile çıkın ve işe geri döndüğünüzde bunun müthiş enerjisinden yararlanın. Eğer tatil için zamanınız yoksa, kendinize kısa molalar verin, telefonunuzu sessize alın ve ilginizi iş dışı aktivitelere verin.
Nasıl rahatlayacağınızı öğrenin…
/

Meditasyon ve derin nefes teknikleri stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Her gün birkaç dakikanızı kendinizi dinlemeye, sakinleşmeye, yemeğin tadını çıkarmaya, anı yaşamaya ve derin derin nefes almaya ayırabilirsiniz. Ufacık şeyler ama inanın çok iyi geliyor! Bu pratikleriniz arttıkça, ayırdığınız zaman da huzurunuz da artacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yöneticinizle konuşun…
/

Sağlıklı çalışanlar her zaman için daha üretken olurlar. Yöneticiniz de ekibinin daha verimli ve sağlıklı olmasını isteyecektir. Yöneticinizle konuşurken bunu bir şikayet olarak değil, iş yerinde bazı koşulların değişmesi halinde sizi ne kadar olumlu etkileyeceğinden bahsedebilirsiniz.
Destek alın…
/

Aileniz ve arkadaşlarınızın bu süre zarfında yanınızda olması elbette önemli. Dertlerinizi ve sıkıntılarınızı sevdiklerinizle paylaşmanız hem sizi rahatlatacak hem de aslında her problemin aşılabilir olduğunu görmenizi sağlayacak. Bu süreçte, profesyonel bir destek almak ve konunun uzmanlarına danışmak ta her zaman sağlıklı bir çözüm yolu olacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı