BORSA HABERLERİ | Küresel piyasaların gözü ABD'nin tarım dışı istihdam verisinde! (4 Ekim 2024)
Küresel piyasalarda Orta Doğu'daki gerginlik ve ABD'den gelen verilerin ekonomik aktiviteye dair karmaşık sinyaller vermesiyle temkinli bir seyir izleniyor. Bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki veriler yatırımcıların dikkatine odaklanmış durumda.
ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapacağına dair beklentiler devam ederken, istihdam piyasasından gelecek verilerin piyasalardaki dalgalanmayı artırabileceği öngörülüyor.
ABD’de enflasyonun hedeflenen seviyeye düşeceğine dair güven artarken, resesyon endişeleri fiyatlamaları karmaşık hale getiren faktörlerin başında yer alıyor.
Dün açıklanan verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 28 Eylül ile biten haftada 225 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı.
Ayrıca, ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylül ayında 3,4 puan artarak 54,9'a yükseldi ve Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Öte yandan, ABD’de fabrika siparişleri ağustosta beklentilerin aksine yüzde 0,2 azaldı.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, liman işçileri grevi beklentisiyle bazı perakendecilerin ürün stokladığını ancak bu durumun tedarik zincirinde kesintilere ve daha yüksek fiyatlara yol açabileceğini belirtti.
Bu gelişmeler sonrasında para piyasalarında yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, Kasım ayında yüzde 66 olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı tahmin ediliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack da Orta Doğu'daki çatışmaların daha da tırmanma olasılığının riskleri artırdığını ve bölge ile diğer bölgelerde önemli ekonomik sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in İran'a ait petrol tesislerine saldırı ihtimaliyle ilgili, "Şu anda bu konuyu tartışıyoruz" diyerek olasılığı açık bıraktı.
Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,85 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi güne 101,9 seviyesinden başladı. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,1 düşüş kaydederken, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 2.663 dolardan işlem görüyor.
Brent petrolün varil fiyatı, Biden'ın açıklamaları sonrası yüzde 3,8 artarak 77,4 dolara yükselmesinin ardından bugün yatay seyrediyor.
Dün ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,04 oranında düştü. ABD'de endeks vadeli kontratları güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa borsaları ise jeopolitik risklerin etkisiyle negatif seyrederken, bölgedeki ekonomik durgunluk endişeleri devam ediyor.
Ağustos ayında 51 seviyesinde olan Avro Bölgesi bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde 49,6’ya düşerek son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hizmet sektörü PMI da 52,9’dan 51,4'e gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesini gördü.
Avro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 0,6 artarken, yıllık bazda yüzde 2,3 geriledi. İngiltere’de hizmet sektörü büyümesi de eylülde yavaşladı.
Ayrıca Avrupa Birliği’nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara ek vergi uygulama ihtimali, otomotiv sektörü hisselerine olumsuz yansıdı. Avrupa Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı öngörülürken, yatırımcılar makroekonomik verilere odaklanmış durumda.
Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,78, İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 1,50, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,32 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 oranında düştü. Avrupa endeks vadeli kontratları ise karışık bir seyir izliyor.
Asya piyasaları, ABD'de açıklanacak istihdam verileri öncesinde alıcılı seyir izlerken, Çin tatili nedeniyle işlemler durdurulmuş durumda. Japonya'nın yeni Başbakanı İşiba Şigeru, seçimler öncesinde enflasyondan etkilenen seçmenlere yönelik bir dizi ekonomik önlem talimatı verdi.
Dolar/yen paritesi, dün günü yüzde 0,3 artışla 146,94 seviyesinde tamamlarken, şu anda yüzde 0,5 düşüşle 146,20 seviyesinde işlem görüyor.
Hong Kong'da, Çin'in açıklamış olduğu ekonomik teşvikler sonrasında risk iştahı canlı kalmaya devam ediyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,16, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 oranında yükseldi.
Dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,27 düşüşle 8.898,23 puandan günü tamamladı.
Yurt içinde açıklanan TÜFE verilerine göre, eylülde aylık bazda yüzde 2,97, Yİ-ÜFE ise yüzde 1,37 artış kaydetti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 49,38, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 33,09 oldu.
Dolar/TL dün yüzde 0,2 düşerek 34,1542 seviyesinden kapanırken, bugün yüzde 0,2 artışla 34,2380 seviyesinden işlem görüyor.
Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. Yurt dışında ise ABD'den gelecek tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik kazanç verileri öne çıkıyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 puan seviyelerinin destek, 9.000 ve 9.100 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AJET UCUZ BİLET KAMPANYASI! Yurt içi uçuşlar 699 TL üzerinden ücretlendirilecek
BİM aktüel ürünler... Bugün satışta! BİM kataloğu 13 Kasım 2024 Çarşamba!
Emeklilik hazırlığı yapanlar bu detaya dikkat! 'Yedi yıl kuralı...'
TOKİ'den 100 bin sosyal konut! İşte kampanyanın detayları
Tarım ve Orman Bakanlığı yeni hileli gıda ürünleri listesini yayımladı! Zebra iddiasının aslı ne?