hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman gider? Dünya devi 3 banka tahminlerini duyurdu

    Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman gider Dünya devi 3 banka tahminlerini duyurdu
    expand

    Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından UBS, BBVA ve Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili faiz indirimi beklentilerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UBS, TCMB’nin faiz indirimine daha geç başlama olasılığının arttığını belirtti. UBS ekonomisti Gyorgy Kovacs'ın kaleme aldığı raporda, "Türkiye'de dezenflasyonun süreceğini düşünüyoruz, ancak orta vadeli dezenflasyon hızı belirsiz" ifadeleri dikkat çekti.

    "Fiyat istikrarı sağlanana kadar politikayı sıkı tutacağız" TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Eylül ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 49,38 arttı. Eylül ayında aylık enflasyon oranı ise yüzde 2,97 olarak kaydedildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan da TBMM'deki konuşmasında fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası uygulayacaklarını vurguladı.

    UBS, son enflasyon verilerinin ardından 2024 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 45’ten yüzde 45,6’ya çıkardı. 2025 yıl sonu TÜFE tahminini ise yüzde 23 olarak açıkladı.

    ANA SENARYO KASIM’DA İNDİRİM

    BloombergHT'nin haberine göre, UBS, TCMB’nin Kasım ayında faiz indirimine 250 baz puanlık bir hamleyle başlamasını bekliyor. Ancak, bugünkü açıklamaların ardından faiz indirimine daha geç başlanma riskinin arttığına dikkat çekiliyor. Faiz indirimi, Aralık 2024 veya 2025’in başına ertelenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, açıklanan enflasyon verilerinin TCMB için bir ikilem yaratabileceği ifade ediliyor. TCMB'nin Eylül ayındaki açıklamasında daha az şahin bir ton kullanması, net döviz rezervlerinin 33 milyar dolara yükselmesi ve reel politika faizinin pozitife dönmesiyle faiz indirimine yaklaşılabileceği değerlendiriliyor. Ayrıca, mevduatların dolarizasyonunun devam ettiğini ve kur korumalı mevduat (KKM) stokunun azaldığı vurgulanıyor.

    BBVA TAHMİNLERİNİ ÖTELEDİ

    BBVA, ilk faiz indirim beklentisini Kasım’dan Aralık ayına erteledi. Banka, aylık enflasyonun yüzde 2,97 ile yüzde 2,5 tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Tüketici enflasyonu trendi, hizmet enflasyonu kaynaklı olarak çekirdek enflasyondaki bozulmayla birlikte kötüleşmeye devam ediyor. İç talepteki yavaşlamaya rağmen yüksek enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışlarındaki bozulma, asgari ücret artışı belirsizliği ve yıl başında yapılacak vergi düzenlemeleri enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk oluşturuyor" değerlendirmesi yaptı. BBVA, yıl sonunda enflasyonun yüzde 43’e düşmesini bekliyor ve bu durumun TCMB’ye temkinli faiz indirimi için sınırlı bir alan bırakacağını düşünüyor. Banka, ilk faiz indirimini Aralık ayında ve 250 baz puanlık bir adımla bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BARCLAYS BEKLENTİSİNİ KORUDU

    Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel, "Ekim ayı enflasyon verisi kritik olacak" başlığıyla yayımladığı notta, Kasım ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentisini sürdürdüğünü ifade etti. Ancak, Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşirse, ilk faiz indiriminin Aralık veya Ocak ayına sarkabileceği öngörüsünde bulundu.

    BANKALARIN SON TAHMİNLERİ

    ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Eylül ayı enflasyon verisinin ardından Kasım ayında Türkiye'de faiz indirimi olasılığının azaldığını belirterek yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. JPMorgan ise ilk faiz indirimi beklentisini Kasım’dan Ocak ayına çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow