hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı (14 Ekim 2024)

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı (14 Ekim 2024)
    expand

    Küresel piyasalar, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapma ihtimalinin güçlü kalması ve Çin Maliye Bakanı'nın hafta sonu yaptığı açıklamaların etkisiyle haftaya pozitif bir başlangıç yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’de enflasyonist baskıların hafiflediğine yönelik güven, son açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ardından yerini daha temkinli bir yaklaşıma bıraktı. Eylül ayında ÜFE aylık bazda değişmezken, yıllık bazda %1,8 artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek ÜFE ise aylık bazda %0,2 artışla beklentilerle uyumlu gerçekleşirken, yıllık bazda %2,8 artarak öngörüleri aştı.

    Bu verilerin ardından Fed'in faiz politikasını sabit tutacağına yönelik beklentiler artarken, yılın son iki toplantısında toplam 50 baz puan indirim yapılabileceği görüşü piyasalarca güçlü şekilde korunuyor. Analistler, Fed'in para politikası duruşunun beklenenden daha uzun süre sıkı kalabileceğine dikkat çekerken, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapma ihtimalinin risk iştahını desteklediği bildiriliyor. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, faizlerin kademeli olarak nötr seviyelere indirilmesi gerektiğini yineledi.

    BİLANÇO SEZONU VE PİYASA HAREKETLERİ

    ABD’de bilanço sezonu hız kazanırken, açıklanan finansal sonuçların hisse senetleri ve sektör bazında oynaklık yaratması bekleniyor. JPMorgan Chase ve Wells Fargo, üçüncü çeyrek net kârlarında geçen yıla kıyasla düşüş yaşadı. Ancak JPMorgan’ın faiz gelirlerindeki artış beklentisiyle hisseleri %4,4 değer kazanırken, Wells Fargo hisseleri de kârdaki düşüşe rağmen beklentilerin aşılmasıyla %5,6 yükseldi. Varlık yönetim şirketi BlackRock da üst üste üçüncü çeyrekte rekor seviyede varlık yönetimi gerçekleştirdiğini duyurduktan sonra hisselerinde %3,6 artış görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,11 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi haftaya 102,9 seviyesinden başladı. Altının ons fiyatı, geçtiğimiz hafta %1,1 yükselişle kapanırken şu anda 2.660 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise haftaya 77,9 dolar seviyelerinde başladı.

    AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDA GELİŞMELER

    Avrupa borsalarında cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Bu hafta gözler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısında. ECB'nin üç ana politika faizinde 25 baz puanlık bir indirim yapması beklenirken, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ve gelecek politikalara dair sinyaller merakla bekleniyor.

    Bölgede açıklanan son verilere göre, Almanya'da enflasyon eylülde %1,6'ya gerileyerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. FTSE 100, DAX 40, CAC 40 ve FTSE MIB endeksleri haftayı pozitif kapatırken, Avrupa'da endeks vadeli kontratlarının haftaya karışık bir seyirle başladığı görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya tarafında, Hong Kong hariç alış ağırlıklı bir seyir hakim olurken Japonya’da tatil nedeniyle işlemler durdu. Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, ekonomiyi desteklemek adına bütçe teşviklerinin sürdürüleceğini, ancak büyük harcama planlarının şu anda gündemde olmadığını belirtti. Çin'de TÜFE %0,4 artarken, ÜFE %2,8 oranında geriledi ve deflasyon baskısı hissedilmeye devam etti.

    YURT İÇİ PİYASALARDA GELİŞMELER

    Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, cuma günü %0,98 düşüşle 8.876,22 puandan kapandı. Dolar/TL kuru haftayı 34,2834 seviyesinde kapatırken, bugün 34,2870’ten işlem görüyor.

    IMF, Türkiye’de uygulanan kademeli para politikası sayesinde enflasyonun düşmesinin beklendiğini ve Türkiye ekonomisinin 2024-2029 yılları arasında büyümeye devam edeceğini bildirdi. IMF tahminlerine göre Türkiye’nin büyüme oranı 2024'te %3, 2029'da ise %3,9 olacak.

    Analistler, bugün yurt içi ve küresel veri takviminin sakin olduğunu belirtirken, BIST 100 endeksinde 8.870 ve 8.710 puan seviyelerinin destek; 9.000 ve 9.165 seviyelerinin direnç noktası olarak takip edileceğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow