hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yasemin Merih Alparslan Yasemin Merih Alparslan

    Kurum içi iletişim diye bir departman var...

    08.09.2014 Pazartesi | 12:08Son Güncelleme:

    Artık devir değişti!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski dönemlerdeki üretim odaklı çalışma şekli artık çalışanlarını düşünen insan odaklı bir anlayışa yerini devretti. Eğer bir işveren en başarılı şirketler arasında yer almak istiyorsa odağına insanı koymak zorunda! Bu odak ise çalışan bağlılığı, motivasyon, iletişim ve performans yönetimi gibi kriterlerden geçiyor.

    Başarıya ulaşmak için öncelikle şirketin, çalışanlarını bu başarıya birlikte ulaşacaklarına inandırması gerekiyor. Kişiler, “Biz şirketimizle bütünüz ve bize değer verildiğini hissediyoruz” duygusunu yaşamalı. Peki ama nasıl? İşte bu noktada iletişim devreye giriyor.

    Çalışanların hem kendi aralarında hem de yöneticilerle en üst seviyede iletişim halinde olduğu, aileleriyle geçirdikleri vakitten çok daha fazlasını beraber geçirdikleri iş arkadaşlarıyla gerçekten aile gibi hissedebildikleri bir ortam, memnuniyet ve motivasyonu arttıracaktır.

    Artık şirketler, kurumdaki çalışanların artan iletişimlerinin şirkette yarattığı katma değerin farkında olup bu alanda ayrı bir “kurum içi iletişim”departmanı oluşturmaktalar. Bu bölüm, çalışanlara değerli olduklarını hissettirmek ve bağlılıklarını arttırmak için çeşitli projeler üretiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında kurum içi iletişim kavramı; 1940’lı yıllarda “çalışanları eğlendirme”, 50’lerde “çalışanları bilgilendirme”, 60’larda “çalışanları ikna etme”, 70 ve 80’lerde “açık iletişim”, 90’ larda “çalışan memnuniyeti” tanımlarıyla karşımıza çıktı. 2000'li yıllardan sonra intranetin (şirket içi ağ) hayatımıza girmesi ile, çalışanların paylaşımda bulunabilecekleri, katılım gösterebilecekleri, öneride bulunabilcekleri bir ortam haline dönüşmeye başladı. Bugün gelinen noktada şirketler, artık iç iletişim birimleri oluşturarak, tüm bu çalışmaları bu departman altında yapılandırıyorlar.

    Türkiye’deki şirketlerde kurum içi iletişim uygulamaları nasıl mı?

    Bu konunun önemine inanan şirketler yılda en az bir defa tepe yönetim ile çalışanların bir araya geldiği bir buluşma gerçekleşiyor. Genellikle şirketlerin CEOları her ay, o ay doğum günü olan çalışanlarla veya katılmak isteyen kişilerle bir araya gelip “Sohbet Toplantıları “ gerçekleştiriyor. Bu buluşmalarda yönetim ile çalışan arasındaki kopuklukların ortadan kaldırılması ve çalışanların şirket ile ilgili stratejileri, güncel durumu, yeni projeleri en birinci ağızdan duymaları amaçlanıyor. Böylece şirketin hedeflerinin, çalışanlar tarafından kendi hedefleri olarak benimsenmesinde yardımcı oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu şirketlerde mutlaka “Sosyal Aktivite Grubu” oluşturuluyor ve çalışanlardan oluşan bu grup her yıl değişik aktiviteler düzenliyor. Dışarıdan merak uyandıran konukların ağırlandığı “Özel Buluşmalar” ile “Birbirimizden Öğreniyoruz” adıyla çalışanların kendi deneyimlerini paylaştıkları özel oturumları çalışanlarına sunuyorlar. Mutlaka  “İşte Buna Ödül Verilir” gibi isimlerle duyurdukları çalışanları ödüllendirme sistemlerini uyguluyor; süreç iyileştirme ve müşteri memnuniyeti arttırma, ürün geliştirme gibi değişik fikirlerin değerlendirildiği “Bir Fikrim Var!” gibi çok çeşitli projeler gerçekleştiriyorlar. Hem kendi içlerinde hem de grup şirketler arasındaki iletişim ağını kuvvetlendirmek adına "Şirkete özgü Youtube" sayılabilecek video paylaşım platformu bulunan şirketler bile var. Bir diğer örnek ise intranet uygulamaları ve periyodik olarak iletişim dergisi yayınlamaları. Şirketin başarıları, bilgilendirmeleri, projeleri bu kanalla çalışanlara ulaştırılıyor. Tüm bu projelerle çalışanların bulundukları ortamdan zevk almalarını sağlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca kurum iç iletişim çalışmaları içerisinde gerçekleştirilen gönüllülük aktiviteleri ile; çalışanlar hem kurum adına ortak bir amaç için emek harcayıp hem de şirketin farklı bölümlerinde çalışanlar birlikte vakit geçirerek iletişimlerini kuvvetlendirmiş oluyorlar.

    Türkiye’de daha çok yol katedilmesi noktasında, kurum içindeki çalışanların birbirleriyle iletişimlerinin gelişmesinin şirketlere olumlu getirileri olacağına inanan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği her sene “Altın Pusula” adını verdiği bir ödül töreni düzenliyor. Bu ödül törenindeki kategorilerden bir tanesi de en iyi kurum içi iletişimi sağlayan şirketler arasında gerçekleşiyor. Bu kategoride 2013 yılında ödül alan Türk Havayolları Şirketi’nin “Uçak Giydirme” projesi oldukça etkileyiciydi. THY, Boeing 737-800 uçağını çalışanlarına ait 17 bin fotoğrafla kapladı ve dev bir törenle tanıttı. Bu sayede çalışanlarına başarının asıl sahibinin kendileri olduğunu vurgulayan bir teşekkür etmiş oldu ve kendilerini değerli hissetmelerini sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki siz kendi şirketinizden ne isterdiniz?