Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

Yaza Merhaba Diyen Arınma Rotası – Adalar’da Caz Festivali

10.06.2023 Cumartesi | 15:16Son Güncelleme:

Yıl boyunca süren karmaşa, duygusal çıkışlar, yorgunluk ve psikolojik düşüşlerin sonrasında aslında hepimizin yaz mevsiminden beklentisi biraz sakinlik, biraz huzur ve müziğin tüm iyileştirici yönüyle eşlik etmesi… Hayal kırıklıkları ve yıpranmaların ardından insan içinde barındırdığı negatif enerjiden arınmak için bir arınma rotası arıyor ve bu arınma rotası İstanbul kıyılarında bizleri bekliyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstanbul’da Adalar semtinden konu açılınca benim aklıma ilk olarak kültür gelir. Kendine has yaşamı, bu yaşama dair gösterdikleri titizlik, denize, doğaya ve canlılara olan tutkularıyla ada sakinleri belirli bir kültürü kuşaktan kuşağa aktararak oradaki yaşamlarını sürdürürler. Bu yaşamın içinde edebiyat, sinema ve müzik gibi birçok disipline dair izler ve hatıraların da bulunduğunu söylemek gerekir.

Adalar kendi kültürünü aynı zamanda sürekli olarak geliştirme ve yeniliğe de açık olma hususunda örnektir. Birçok fikir insanı, edebiyatçı ve müzisyenin yaşamı bölgede sürmüş ve sürmektedir. Adalar’ın özellikle edebiyat dünyasıyla ilişkisi dikkatle incelenmelidir. Büyükada denince Reşat Nuri Gültekin, Hasan Ali Yücel, Nurullah Ataç hatta Halikarnas Balıkçısı’nın hayatlarına baktığınızda Büyükada’nın izlerini görmemiz mümkündür. Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ahmet Rasim, Aziz Nesin’e ait izler bulunmaktadır. Burgazada’da Sait Faik Abasıyanık’a dair izler, Kınalıada’da ise Fazıl Ahmet Aykaç’a ait izleri görürüz.

Ada kültürü aynı zamanda müzik alanında da özellikle Cumhuriyet’in ilanı sonrasında çeşitli lokaller, açık hava sinemaları ve festivaller vasıtasıyla kendi kültürünü oluşturmuştur. Günümüze kadar uzanan süreçte Adalar semtinde birçok müzisyenin sahnesi gerçekleşmiştir. Bu sebepledir ki Adalar semtinde mutlak suretle yaz aylarında düzenlenecek konser organizasyonlarıyla canlılığın arttırılması gerekmektedir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

“Her yerde, herkes için sanat” mottosuyla yola çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı benimle aynı fikirde olmalı ki “Adalar’da Caz” festivalini başlattı. Bu festival İstanbullular için tüm yıl süregelen yoğunluktan arınmak için güzel bir fırsat olduğu gibi tarihi oldukça geçmişe dayanan Adalar müzik kültürünü de yerinde gözleme ve hissedebilmeleri için de büyük bir fırsat…

Sarp Maden Quartet, Önder Focan, Mercan Dede, Ezgi Aktan, Celal Kadri Kınoğlu, Gürol Ağırbaş, Kerem Görsev, Elif Çağlar, Karambola, Telvin, Uninvited Cazz Band, Kolektif İstanbul, Birsen Tezer, Tolga Bilgin, Ozan Musluoğlu, Erdem Özkan, Melis Sökmen, Burcu Karadağ, Sibel Köse, Anıl Şallıel, Evren Can Gündüz ve Uzaylılar, Olcay Saral, Jehan Barbur, Ari Barokas, Bülent Ortaçgil, Çiğdem Erken, Deniz Çakır, Tuğrul Tülek ve Sattas’ın sahne alacağı “Adalar’da Caz” 11 Haziran akşamına kadar Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da devam edecek.

Bu yazı yazılırken festival devam ediyor ve enerjisi hissediliyor. Dilerim bu enerjiye ihtiyacı olan herkes festivalin ne denli güzel geçtiğini görebilmek adına Adalar’a gelebilme fırsatını bulur. Sizlerden tek ricam Adalar’da bir kültür olduğunu unutmadan burada yaşayan insanlara saygı göstermeniz ve yaşam alanlarında onları rahatsız etmemenizdir. Sakinliğin, arınmanın ve müziğin keyfi Adalar’da tüm İstanbullulara yeni fırsatlar sunsun…

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Müziğe, arınmaya ve Adalar’a…