hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Uyku boşanması giderek yayılıyor

    29.05.2024 Çarşamba | 10:54Son Güncelleme:

    Bu yaşımıza geldik çok şükür şimdilik eşimle ‘Sleep divorce’ yani uyku boşanması düşünmüyoruz. Sağlıklı bir uyku düzenimiz var. Ama adına uyku boşanması denilen odaları ayırma kararı çiftler arasında giderek yayılıyor. Kısacası kişinin yatak arkadaşı olmadan daha kaliteli bir uyku çekmesi anlamına gelen bu durum özellikle 50 yaş üstü çiftlerde sık görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki kişi arasında belirgin bir uyku düzeni farklılığı bulunduğunda veya uyku sürecinde rahatsızlık oluşturan durumlarla karşılaşıldığında ortaya çıkan bir süreç bu. Uyku boşanmasının öncelikle nedeni horlamak olarak bilinir. Ancak yatak arkadaşının rüyasında konuşması, öksürmesi, diş gıcırdatması, yüksek sesle radyo dinlemesi, televizyon seyretmesi ayrıca telefonunla oynaması yatak ve odaları ayırmak için geçerli neticeler olarak biliniyor. Uyku kalitesinde huzur ve sessizliğin öneminin günlük yaşama yansıması olumlu bir faktör olarak görülüyor.

    Amerika’da konu ile ilgili yapılan geniş kapsamlı araştırmalara göre kişi yatakta bir başkası olduğunda uykuya zor dalıyor, kendisini huzursuz hissediyor, partnerinin nefes alıp vermelerine takılıyor, sürekli dönerek pozisyon değiştirmesinin çıkarttığı çarşaf sesi uykusunu kaçırıyor ve bir an önce odadan çıkmak isteği duyuyor. İşin ilginç yanı bekarlık dönemlerini özleyebilecek hale geliniyor.

    Araştırmada kişinin uyku kalitesinin arttırılması için uyku boşanmasına başvurmasının haklı nedenleri şöyle sıralanmış: Uyuma – uyanma saatleriniz partnerinizden farklıysa, en küçük seste hemen uyananlardansanız, uyandıktan sonra tekrar uykuya geçmekte sorun yaşıyorsanız, partneriniz horluyor veya uykusunda fazla hareket ediyorsa, partneriniz hijyenine dikkat etmiyorsa ve televizyon izleyerek uyumak, uyumadan önce telefonla oynamak gibi alışkanlıkları varsa, nem oranı, ışık, sıcaklık gibi yatak odası tercihleri farklıysa, sabahları uykuyu almadan, dinçliği hissetmeden yataktan kalkılırsa bunlar uyku boşanması için geçerli sayılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada araştırmada uyku boşanmasının faydalarına da şöyle yer verilmiş: Partnerlerin uyku kalitesini arttırır, uykusuzluk nedeniyle yaşanan sıkıntılar sona erer, güne daha sağlıklı ve dinç başlayan bireyler, günlerini daha verimli geçirirler, sağlıklı uyku ile motivasyon ve mutluluğu artan bireyler, partnerlerine daha olumlu yaklaşırlar, ayrıca sağlıklarını da olumlu etkilediği için fiziksel ve ruhsal anlamda gençleşirler yeter ki uyku boşanması konusunda çiftler birlikte karar versinler.

    Uyku boşanmasını deneyen çiftlerden yüzde 52.9 u aldıkları karardan memnun olduklarını yansıtmışlar. Üstelik partnerin odasına arada ziyarete gitmek başka bir heyecan da yaratıyormuş.

    Şimdilik uyku boşanmasına ihtiyaç duymayan bir çiftiz