hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    OKULLARDA CEP TELEFONU YASAĞI SORUNU

    12.09.2024 Perşembe | 13:47Son Güncelleme:

    Dünyanın her yerinde okullar ya açıldı ya da açılmak üzere. Yeni öğretim yılının kuşkusuz en büyük sorunu öğrencilerin sınıflara cep telefonuyla girip giremeyeceği. Başta akıllı cep telefonu olmak üzere tüm bilişim araçlarına bir çok ülkede yasak getirildi. Özellikle AB’nin belli başlı ülkelerinde sınıfa cep telefonu sokmak yasaklandı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya daha da ileriye giderek her türlü bilişim araçlarının sınıflara alınmamasını yasalaştırdı. İskandinav ülkelerinde ebeveynler alınan kararlara saygı duyarken konu ile ilgili 50 eyaletli ABD’de sadece 12 eyaletin okullarda cep telefonunun kullanılmasını istemediği görüldü. Ancak özerk olan bu eyaletlerde öncelikle velilerin çocuklarının güvenliği açısından cep telefonlarını yanında ve açık tutulmasını şart koştukları belirlendi. Bazı eyaletler ise kısıtlamaya giderek telefonların ders saati boyunca kapatılmasını, teneffüs ve yemek saatlerinde açık tutulmasını kabul etti. Tabii bu tür kısıtlamalar öğretmenler için de geçerli sayılıyor. Ancak öğretmenler yine öğrencilerin sınıftaki güvenlik için kendi akıllı telefonlarının ders boyunca açık kalmasını istiyorlar. Bu arada özellikle Amerika’da bir çok okulda dersler dijital teknoloji bilişim araçlarıyla görülüyor. Ancak öğrenciler fırsat buldukça sosyal medya hesaplarında gezerek derse odaklanamıyorlar.

    AB bu konu ile ilgili olarak okullar açılmadan önce Eğitim Bakanları’nın zirvesinde fayda ve zararların muhasebesini yaparak buna göre bir karar alınması yolunu özgürce seçtiler. Sonuç olarak ilk ve orta dereceli okullarda sınıfa akıllı cep telefonu sokulmasına belli başlı ülkeler karşı çıktı ve yasakladı. Bu ülkelerin başını çekenler arasında Belçika ilk adımı attı. Hollanda ve İtalya yasağın hemen uygulamasına geçti. Fransızlar ise 2018’den bu yana sınıflarda cep telefonu yasağının yürürlükte olduğunu gururla ima ederek diğer ülkelere örnek olabileceklerini belirttiler. İskoçya, İsviçre İspanya, Portekiz, Finlandiya ve Letonya bu yasaklara yeni öğrenim yılında uyacaklarını bildirdiler. Halen Meksika, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Avustralya da bu yasağı benimseyen ülkeler arasında yer alıyor. Son olarak komşu Yunanistan da bu yasak çağrısına uyduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelelim ülkemize, Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl uygulamaya koyduğu kararla cep telefonu ve her türlü bilişim aracının sınıflara sokulmasını yasaklamıştı. Bu yasak sosyalleşmeyi ve başarıyı engelliyor gerekçesiyle bu yıl da uygulanıyor. Tabii burada velilere de büyük iş düşüyor. Psikologlar, velilerin henüz 1-2 yaşındaki çocukların eline cep telefonu vermesini çok sakıncalı buluyor, gelecekte engellenmesi zor durumlar yaratacağını, arkadaşlık bilincini körelttiğini dile getiriyorlar.

    Sonuç olarak akıllı cep telefonu ve diğer bilişim araçları şimdilik sınıflarda pek görülmüyor. Öğrenciler bu uygulamaya alışmak zorundalar. Yeter ki ebeveynler yetkililerin aldıkları bu radikal karara destek vererek yardımda bulunsunlar.