hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Soluk yüzlü kovboyun sinemaya vedası

    15.04.2023 Cumartesi | 15:12Son Güncelleme:

    Evimize yakın ‘Eurcine’ sinemasından çıktığımda hala filmin ve özellikle müziğinin etkisindeydim. Spaghetti Western türünü yaratan Sergio Leone’nin ilk eseriydi ‘Bir Avuç Dolar İçin’ ve arkasında ‘Bir Kaç Dolar İçin’ son olarak ta üçlemeyi ‘İyi, Kötü, Çirkin’ tamamlayacaktı. Western filmlerinin göz bebeği John Wayne bile ‘Kim bu soluk yüzlü, buz bakışlı adam?’ diye yapımcılara sormuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağzında bir sola bir sağa sistematik döndürdüğü sigarla, üzerinde silahını gizleyen pançosu ve koyu kahverengi şapkasıyla atının üzerinde heykel gibi duran ancak her an Ennio Morricone’nin müziğine refakat edercesine tetiği refleksle çeken isimsiz kovboy Clint Eastwood’du.

    Aslında Sergio Leone kahramanı için Charles Bronson ve Henry Fonda’yı düşünüyordu. Ancak her iki oyuncu da kendisine pahalı geldi. Bunun üzerine TV dizilerinde ikinci derece roller alan Clint Eastwood’u Amerika’dan Roma’ya getirterek Cinecitta stüdyolarında prova yaptırdı. Aradığı oyuncuyu bulmuştu. Clint Eastwood bir anda şöhreti yakaladı. Ama Eli Wallach ve Lee Van Cleef ile birlikte ‘İyi, Kötü, Çirkin’ solgun yüzlü kovboyu zirveye çıkarttı.

    Clint Eastwood sonrasında kendi yönettiği filmlerin yapımcısı ve oyuncusu oldu. ‘Affedilmeyen’, ‘Milyonluk Bebek’, ‘Sahtekar’, ‘Kusursuz Dünya’, ‘Gran Torino’, ‘Gizemli Nehir’, ‘Yasak İlişki’, ‘Kan Borcu’, ‘Kirli Harry’, ‘Ateş Hattında’, ‘Onları Yükseğe As’, ‘Kaçakçı’, ‘Gerçek Suç’ ‘Soluk Atlı’, ‘Sully’ gibi filmlere imzasını attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki kez Oscar ödülüne layık görüldü. Hem ‘Affedilmeyen’ hem de ‘Milyonluk Bebek’ yapıtları ile toplamda 4 heykelciği havaya kaldırdı.

    Filmlerinin yarısından fazlasının müziğini de üstlendi. Servetinin 500 Milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

    Clint Eastwood 1955’te başlayan sinema macerasının sonuna geldiğini açıkladı. 31 Mayıs’ta 93 yaşına basacak olan Hollywood yıldızı ‘Juror’ adlı filmi ile çok sevdiği sinema dünyasına veda edeceğini açıkladı.

    Clint Eastwood’un Spaghetti Western üçlemesi dışında en beğendiğim filmi ‘The Bridges of Madison County’ (Yasak İlişki) dir. Meryl Streep ile başrolünü paylaştığı ve yönetmenliğini yaptığı 1995’te çekilen film bence Clint Eastwood’un kamera önünde ve arkasında ustalığını gösterdiğinin kanıtıdır.

    Soluk yüzlü adamın son veda yapıtını merakla bekliyoruz.