hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Yapay zeka solak mı?

    15.10.2024 Salı | 14:36Son Güncelleme:

    Katıksız bir solağım. Üstelik burcum İkizler. Yani yapılan araştırmalara göre zekam fazlasıyla yerinde. Solaklığın iyi bir şey olmadığını daha ilkokul birinci sınıfta öğrendim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğretmenimiz sınıftaki tek solak olan bana resmen taktı. ‘Sen de cici elini kullanacaksın!’ diyerek sol avucuma cetveli yapıştırmıştı. Sonra Roma’da Amerikan okuluna gittim. Sınıfta 15 öğrenciydik 4 sandalye solaklar, 11’i sağ elini kullananlar için ayrılmıştı. Üstelik sınıf hocamız da solaktı. O okulda solak olmanın hayatımı alt üst etmeyeceğini fazlasıyla anladım.

    Genelde dünyadaki insanların sadece yüzde 10’u solak. Düşük bir rakam ama Amerika’da nüfusun yüzde 16’sinin solak olduğu biliniyor ve bunun değişik toplumlar arasındaki evliliklerin genetik sonucu olduğuna inanılıyor. Solak insanla sağ elini kullanan insanın beyninde farklı organizasyonlar bulunuyor. Tıpta ‘sağ şift geni’ denilen bir gen sağ elimizi kullanmamızı sağlar. Solaklık işte bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar.

    Sağ elimizi sol beyin, sol elimizi ise sağ beyin hemisferi yönetir. Bu yüzden solaklarda sağ beyin, diğer insanlarda ise sol beyin daha baskındır. Baskın hemisferi yönetmiş olan el, diğer ele göre bazı işlevleri yerine getirmekte daha üstün beceri sağlar, Bu da bugüne kadar yapılan araştırmalarda solakların daha zeki olduğu varsayımını ortaya çıkartmış ve şimdiye dek böyle bilinmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018’de Oxford Üniversitesi bir araştırmasında solakların beyin işlevlerini daha mantıklı ve çabuk kullandıklarını ve bunun zekayı ön plana çıkarttığı sonucunu elde ettiklerini açıklamışlardı. Ne var ki son bilimsel araştırmalarda bunun nedeni bilinmemekle birlikte hem sol ve sağ elini kullananların düşünce, idrak ve inisiyatif alma tarzının eşit olduğu ortaya çıktı. Ancak bilim adamları yeni paylaşım için kesin bir sonuç hakkında ayrıntılı bilgi veremedikleri için solakların zeka düzeyi, farklılık ve bilişsel yeteneklerinin hala geçerli olduğunu kabul ediyorlar.

    Astrologlar, İkizler burcunun zaten zeki bir burç olduğunun bilindiğini artı solak olmanın zekayı pekiştirdiğini dolayısıyla solak bir İkizler burcu insanının bu avantajını iyi kullandığını tahmin etmekteler. Orta Çağ’da sol elini kullananları ‘cadı’ ve ‘şeytan’ olarak gören zihniyetin bugün bazı dinlerde ve toplumlarda hala geçerli olduğu görülüyor.

    Solakların zeka düzeyi ve farklılıkları sorgulana dursun dünyada pek çok ünlünün solak olduğu da bir gerçek. Albert Einstein kuramlarını kara tahtada yazarken tebeşiri sol elinle yönetirdi. Mozart ve Beethoven notaları sol elleriyle icraata dönüştürürlerdi. Michelangelo, Leonardo da Vinci, ve Picasso resimlerinde, heykellerinde ve tasarımlarında yine sol ellerini kullanırlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Solaklara özel enstrümanlar kullanan Jim Hendrix, Kurt Cobain, Paul McCartney, Bob Dylan, Sting, Justin Bieber, Eminem, Ricky Martin’i anmadan olmaz. Ayrıca devlet büyükleri Sezar, Napolyon, Fidel Castro, ABD başkanlarından Harry Truman, J. F Kennedy, Ronald Reagan, Gerald Ford, George W. Bush, Bill Clinton ve Barack Obama Beyaz Saray’ın solak ev sahipleriydi. Tabii sanat dünyasının bir çok ünlüsünün solak olduğunu hatırlatmakta yarar var. Başta Marilyn Monroe, Scarlett Johansson, Julia Roberts, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Tina Fey, Charlie Chaplin, Morgan Freeman, Tom Cruise, Robert De Niro, Jim Carrey de solaklar kulübünün birer üyeleri.

    Spor alanından özellikle boksörler, beyzbolcular, hentbolcular, eskrimciler solak olmaları nedeniyle her zaman daha avantajlı olmuşlardır.

    Bu arada Dünya Solaklar Günü 13 Ağustos’tur ve ABD’de bulunan yüzlerce solaklar kulübü üyeleri tarafından kutlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu satırları yazarken artık günümüzde yaşantımıza giren ve önemli bir parçası olan yapay zekanın solak olup olmayacağını düşündüm. Belki bilim insanları yakında bunun da yanıtını verir.