hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Luciano Benetton'dan 'İhanete Uğradım' itirafı

    03.06.2024 Pazartesi | 09:54Son Güncelleme:

    Hazır giyim sanayinin devi Benetton zor günler geçiriyor. Üçü erkek biri kız dört kardeşin 1965’te kurduğu Benetton Grubu adına konuşan Luciano Benetton bütçede 100 milyon Euro’luk bir açık bulunduğunu ve bunun suçlusunun CEO’ları Massimo Renon olduğunu söyledi ‘Corriere della Sera’ gazetesine konuşan 89 yaşındaki iş insanı ‘Güvendim, yanıldım ve ihanete uğradım’ diyerek zararın 250 milyon Euro’ya ulaşabileceği tahminini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Luciano, Giuliana, Gilberto ve Carlo Benetton kardeşler doğdukları Treviso’da Giuliana’nın evde ördüğü kazakları satarak daha sonra kiraladıkları küçük bir atölyede triko işine girmişler. Giuliana’nın tasarımlarıyla o dönem renk uyumunu sağlayarak dikkat çekmişlerdi. Benetton kardeşleri başarıya taşıyan ünlü fotoğraf editörü, sanat direktörü ve imaj yaratıcısı Oliviero Toscani olmuştu. Aykırı reklamları ve ‘United Colors of Benetton’ kampanyasıyla İtalyan giyim grubunu dünyaya tanıtarak sektörde bir numara haline getiren Toscani döneminde tam 3.500 mağaza açılmıştı. Benetton ailesinin kurduğu Edizioni şirketi tekstille yetinmeyince sonradan başına iş açacak başka sektörlerde ortaklığa soyundu.

    Bir ara senatör olarak parlamentoya giren Luciano Benetton iflasın eşiğindeki İtalyan havayolu ‘Alitalia’nın yüzde 30 hisselerini aldı. Ülkenin en büyük paralı otoyol ağı Autostrada’nın çoğunluk hisselerini de Edizioni grubuna bağlayan Benetton’lar bu kez otoyollardaki dinlenme tesisleri olan ‘Autogrill’ zincirinin yüzde 60 hisselerini aldılar. Ne var ki 14 Ağustos 2018’de Cenova’da paralı otoyolun geçtiği Morandi köprüsünün çökmesiyle 43 kişinin hayatını kaybetmesi Benetton ailesine pahalıya mal oldu. 5 yıl süren mahkemede köprünün 2010 yılında yapılan bakımında hasarlı bulunduğu ve gereken önlemlerin alınmadığı kararıyla sorumlular cezalandırdı.

    Luciano Benettondan İhanete Uğradım itirafı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benetton Grubu yıpranırken pasif görevini sürdüren Luciano Benetton kardeşlerinin ısrarıyla tekrar başkanlık koltuğuna oturdu. Bu kez de bütçedeki 100 milyon Euro’luk delikle sarsılan Luciano Benetton avukatları aracılığı ile CEO Massimo Renon hakkında dava açtı. Yakında Benetton Grubu’nu üçüncü nesile teslim edeceğini açıklayan Luciano Benetton ile 90’lı yılların başında Treviso’daki holding binasında röportaj yapmıştım. 1985’te Türkiye pazarına giren Benetton sektördeki rakibi Stefanel ile kıyasıya mücadele ediyordu. Bana hazır giyimde gerçek tehlikenin Çin Halk Cumhuriyeti’nden geldiğini ancak triko alanında Türkiye’nin önünün açık olduğunu söylemişti.

    Benetton Grubu keşke gayrimenkul işlerine hiç girmeseydi. Bazen aşırı büyümek yanında büyük sorunları da getiriyor maalesef.