hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İspanyol tenor Jose Carreras'ın operaya vedası

    22.09.2024 Pazar | 12:35Son Güncelleme:

    Genç nesil ünlü İspanyol tenor Jose Carreras’ı pek tanımaz. Oysa Jose Carreras kendisi gibi İspanyol Placido Domingo ve İtalyan Luciano Pavarotti ile birlikte 1990’dan 2003’e kadar ‘Üç Tenor’ olarak sahneye çıkmış ve tam 2 milyon operasevere dev konserler vermişti. 77 yaşındaki Jose Carreras aldığı bir kararla lirik müzik dünyasına veda etmeyi ve bunu dünyayı dolaşarak belli başlı kentlerde sahneye son kez çıkarak kendi deyimi ile jübilesini gerçekleştirmek istediğini bu yılın ilk aylarında açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Jose Carreras, ‘The Farewell Tour’ veda turnesinin önemli bir ayağı olan İstanbul’da önceki akşam sahne aldı. Favori bestekarları olarak Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini ve Gaetano Donizetti’nin önde gelen eserlerini seslendirdi. Tam dört kez alkışlanarak tekrar sahneye davet edildi ve aryaları söyleyerek sahneden indi.

    Jose Carreras’ın 6 yaşındayken kendi deyimiyle idolü İtalyan asıllı Amerikalı şarkıcı Mario Lanza’ydı. Amatör bir bariton olan dedesi Salvador Coll’un teşviki ile piyano ve ses eğitimi aldı. Liseyi bitirdikten sonra kimya mühendisi olmak için Barselona Üniversitesi’ne yazıldı ama müziğe tutkusu ağır basınca öğretimini yarıda bırakıp tamamen operaya odaklandı.

    İspanyol tenor Jose Carrerasın operaya vedası

    Mesleğinin en parlak döneminde, 1987’de bir turnedeyken sahnede fenalaştı. Tetkikler sonrası kan kanserine yakalandığı anlaşıldı. Tedavisi hemen başladı. Moralini yüksek tuttu, kemoterapi ve radyo terapiler olumlu yanıt verdi. Hastalığı eşi Mercedes Perez’in de desteği ile çabuk atlattı ve mesleğini bıraktığı yerden sürdürdü.

    İyileştikten sonra Roma’da bir basın toplantısı düzenledi. En beğendiği ve rakip olarak gördüğü tenorları sormuştum. Yanıtı Placido Domingo ve Luciano Pavarotti olmuştu. Kısmet 1990’da Dünya Kupası açılışında ‘3 Tenor’ bir araya gelerek Roma Olimpiyat Stadı’nda dev bir konser verdiler. Bu konserler 13 yıl boyunca devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca zaman zaman kendisi ile birlikte sahneye çıkan İtalyan soprano Katia Ricciarelli ile yasak aşk yaşamaya başladı. Bu ilişki 12 yıl sürdü. ‘3 Tenor’ üçünün de hayatını etkiledi. Yukarıda da belirttiğim gibi yılda ortalama 20-25 konser vererek ve dünyayı dolaşarak sahneye çıktılar, toplamda 2 milyonu bulan hayranlarına unutulmaz anlar yaşattılar.

    Koyu bir Katalan olan Jose Carreras lösemiyi yendikten sonra kendi adına bir vakıf kurdu. ‘Jose Carreras Uluslararası Lösemi Vakfı’na aynı zamanda başkanlık yapan ünlü tenor konserlerinden elde ettiği gelirin büyük bir bölümünü bu yardım vakfına bağışlamakta.

    Sahneye veda etme zamanının geldiğini söyleyen Jose Carreras artık tamamen kendi kurduğu vakıfla ilgileneceğini ve turneler için değil kan kanseri hastalarını iyileştirmek için yaşayacağını duyurdu. ‘The Farewell Tour’ un gelecek durağı Avustralya olacak. Seninle tanışmak ve seni dinlemek bir ayrıcalıktı Jose Carreras. Yolun açık olsun hayırsever sanatçı.