hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Elveda Alitalia Hoş geldin İTA

    21.08.2021 Cumartesi | 12:28Son Güncelleme:

    İtalya’da yapılan referandum ile 1946 da Kraliyet gitti yerine Cumhuriyet geldi. Savaştan yeni çıkmış İtalya yaralarını sarmaya hızla devam ederken faşizm döneminde kurulan ‘IRI’ yani Sanayi Yeniden Yapılandırma Enstitüsü ülkenin ulusal havayollarını kurma girişiminde bulundu. LAİ Linee Aeree İtaliane adıyla İtalya Havayolları resmen kuruldu.1 Nisan 1947’de ilk uçuşunu DC 3 Dakota uçağı ile Roma – Palermo arasında gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yurt dışına ise sadece üç şehre uçuyordu Atina, İstanbul ve Tunus’a. Peyder pey yeni uçaklar alında ve tam 10 yıl LAİ havacılıkta hizmet verdi.1957 yılında yine ‘IRI’ ve özel sektör yeni bir havayolu şirketi kurdu: ALİTALİA. ‘İtalya Kanatları’ rotasını genişletti, yeni modern uçaklar alındı, Atlantik aşırı seferler başlatıldı ve ülkenin gurur kaynağı oldu. 70 li yıllara kadar Alitalia giderek büyüdü dünyanın 7. Avrupa’nın 3. gözde havayolu şirketi oldu. Rekabette sınır tanımadı. Önce dünyayı sarsan petrol krizi ile pahalı bilet döneminden en etkilenen şirket haline geldi.

    Sonrasında kötü yönetilmeye başlandı. Torpille gereğinden fazla personel alındı. Cömertçe uçak satın alındı. Hava sendikaları devreye girdi. Aralarında ki rekabet peş peşe grevleri getirdi. Özellikle low cost, düşük maliyetli havayollarının kurulmasıyla Alitalia sırtını devlete dayamak zorunda kaldı. Borçlar birikti. Yönetimler güçlü sendikalarla başa çıkamadı. Korsan grevlerle Alitalia yıprandı. Sık sık atanmış yönetimler kötü gidişe dur diyemedi. Hissedarlar hisselerini yok pahasına sattılar. Devlet sübvansiyon sistemi işe yaramadı. Devlet bir kaç kez Alitalia’yı satışa çıkarttı.

    Avrupa’nın başka köklü havayolları ile masaya oturuldu. Ama can çekişen ve gereğinden üç misli personeli olan Alitalia’a da işten çıkartma koşulları sendikalarca engellenince devlet bağımlısı şirket günden güne eridi, maaşları veremez oldu. Ücretsiz izne çıkartmalarda fiyasko ile sonuçlanınca hükümet filoyu küçülterek yeni bir havayolu şirketi kurma yolunu seçti. Birde ardından pandemi salgınıyla uçakların büyük bir bölümü yeri indirildi ve ardından sonun başlangıcı hızla start aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni havayolu şirketinin tamamen özel sektörün ortakları ile kurulacak ve kendi kendini yönetecek ama Alitalia’nın devamı sayılacaktı. Tabii tek hedef düşük maliyetli havayolları ile rekabet edebilmesiydi. Uçak filosu küçültülecek, hizmet anlayışı, personel sayısı asgariye indirilecekti.

    Devir teslim tarihi ENAC (İtalya Sivil Havacılık Kurumu) ın İTA’ya uçuş lisansı vermesiyel14 Ekim olarak belirlendi ve 30 Ağustostan itibaren rezervasyonlar start alacak. Bu arada 14 Ekim sonrası için Alitalia’da rezervasyonu olan 225 bin yolcunun biletleri yeni kurulan İTA (İtalyan Hava Taşımacılığı) havayolu şirketine aktarılacak. Olası bilet iptalleri için 100 Milyon Euro’luk bir fon oluşturuldu. Ayrıca bir ‘Skyteam’ üyesi olan Alitalia’nın yolcu mil toplama üyeliği kartı İTA’ya devredilecek.

    Şimdi dünya havacılık sektörü bir daha uçmamak üzere yere inecek Alitalia’nın  küllerinden doğan İTA’nın havalanmasını merakla bekliyor.