hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dünyada ilk kez bir cezaevinde film festivali düzenlenecek

    14.07.2024 Pazar | 14:15Son Güncelleme:

    Onlarca kez Oscar ödül törenini yerinde izledim. Venedik Film Festivali’ne adeta aboneydim. Arada Cannes Film Festivali’ne yolum düşerdi. Keza küçük, büyük sinema ile ilgili şölenlere uğrardım. Ama Kuzey California’dan gelen bir festival haberi beni adeta uçurdu ve keşke emekli olmayıp gidebilseydim meslek dürtüsü yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada ilk kez bir film festivali cezaevinde düzenlenecek. Şaka değil gerçek. Amerika’nın Alcatraz kadar güvenli hapishanesi San Quentin’de gelecek 10-11 Ekim tarihlerinde 1. Cezaevi Film Festival’i yapılacak. Festivalde geçmişte cezaevinde yatan ve hala yatmakta olan mahkumların eserleri yarışacak.

    Jüri başkanlığını geçtiğimiz Oscarlarda ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında ‘Amerikan Kurgu’ filmiyle aday gösterilen Jeffrey Wright yapacak. Wright’ın başkanlığa seçilmesinin başka bir nedeni HBO için çekilen O.G. filminde Louis Menkins adlı 24 yıl cezaevinde kalan bir mahkumun demir parmaklar arasında son günlerinin anlatılması.

    Dünyada ilk kez bir cezaevinde film festivali düzenlenecek

    Bu rolüyle büyük başarı kazanan Jeffrey Wright hiç cezaevine girmemesine karşın jüri başkanlığına seçilmiş. Diğer jüri üyeleri ise Bill Crudup, Mary- Louise Parker ve Kathy Najimy olarak açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki gün sürecek festival, San Quentin cezaevinin yemekhanesinde gerçekleşecek. Mahkumlar ayrıca kısa ve uzun metrajlı filmleri izledikten sonra oylarını kullanabilecekler. San Quentin Rehabilitasyon Merkezi psikologları hiç cezaevinde yatmamış yönetmenlerin filmleri gösterildikten sonra bazı mahkumların görüşlerine başvuracaklar. Festival, yönetmenliğini Greg Kwedar’ın yaptığı, başrollerini Colman Domingo ve Clarence Maclin’in paylaştığı 2023 yapımı tamamı cezaevinde çekilen ‘Sing Sing’ filmi ile başlayacak.

    Biyografi ve kısa filmler için jüriye davet edilenler arasında Elegance Bratton, Taylor Hackford, Lynn Norvick, Greg Kwedar, Jeff Stanzler ve Joe Talbot ta bulunuyor.

    Dünyada ilk kez bir cezaevinde film festivali düzenlenecek

    İlk cezaevi film festivali yaratıcısı Rasaan Thomas yaptığı açıklamada ‘San Quentin’de yıllarımı geçirdim. Bu arada bağışçıların ekipman tedariki ile kendi çapımızda demir parmaklıklar arasında ve koğuşlarda çekimler yapılırken kendimi dev bir yapımcı olarak hayal ediyordum. Şimdi bunu gerçekleştiren herkese minnettarım.’ dedi