hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Döner mi Gyro mu?

    26.11.2019 Salı | 15:18Son Güncelleme:

    Hürriyet Gazetesinin son Pazar Ekinde dönerin önlenemez yükselişi ile ilgili tam iki sayfa yer ayrılmış. Çok dikkatle okudum. Ciddi yorumlar var. İyi hazırlanmış bir araştırma. Evet dünya manşeti gibi dönerin etrafında dönüyor. Bugün diğer fast food zincirlerine karşı esnaf zihniyeti ile kafa tutuyor. Lezzeti müthiş. İslam aleminin ağız tadına bire bir. Batı da süratle alıştı, alışıyor. Üstelik en pratik sokak lezzeti oldu. Diğer fast food çeşitleri gibi oturup zorunlu yeme durumu yok. Pişirimi ve kesimi gözler önünde. Bunlarda büyük avantajı. Ünlü gurme Vedat Milor köşesinde en sıradan dönerin yine sıradan bir hamburgerden daha lezzetli olduğunu yazıyor. Katılmamak mümkün değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Toplam ömrünün 42 yılını yurt dışında geçirmiş ve mesleği gereği çok seyahat eden biri olarak döner ile ilgili iki konuya değineceğim.

     Ansiklopedi sitelerine baktığımzda Döner için “Osmanlı yemeği” deniliyor. Ama bir de her yönden mutfağımızı benimseyen, taklit ve kendine mal eden komşumuz Yunanlılar var. Onlar Döner’e Gyro veya Gyros adını vermişler. Aynı anlamda döner Greek Gyro.

     Gyro deniz aşırı ülkelerde bizim dönerimizden daha çok isim yapmış ve tanınıyor. Özellikle Amerika ve Kanada’da. Bu ülkelerde Türk yoğurdu satılmıyor. Ama Türklerin ürettiği yoğurtlar Yunan yoğurdu olarak alıcı buluyor.

    Chobani  markası bunun ilk akla gelen yanıtı veya Balkan yoğurdu olarak yine Türklerce üretiliyor ama başka ülkenin veya yörenin adı kullanılıyor.

    Yıllar önce bir yakın arkadaşyım New Jersey eyaletinde “Turkish Döner” adı altında bir AVM Food Court yani yiyecek içecek alanında bir dükkan açtı. Bir yıl zor dayandı. Adını “Greek Gyro” yaptı bugün önünde kuyruklar oluşuyor. Üstelik dönerler hazır ve dondurulmuş olarak geliyor. Avustralya, Uzak Doğu’da Gyro daha tanınmış ve iş yapıyor. Lübnan’ın Şavarması bile döneri sollamış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pazar Ekinde dönerin artık bir siyasi olgu olduğuna yer verilmiş. Avrupa’ya ve özellikle Almanya’ya işçi olarak göç eden Türkler kebabı ve hemen ardından döneri önce kendi tüketimleri bir gıda unsuru olarak kabul etmişler. Sonra dan Almanlara veya yaşadıkları diğer ülkenin yerlilerine tattırıp kabul ettirmişler. Hele onların benimsediği sosu da yanına ekleyince tanıtımı dahada kolay olmuş.

    80 li yıllarda Döner Almanya dışında pek revaçta değildi. Hele yaşadığım İtalya’da hiç tanınmıyordu. Pizza’nın egemen olduğu bir ülkede döner yaşayabilir miydi? Bir gün Milano’da ki bir dostumdan telefon gelmişti.

    Ünlü Centrale tren garının bir arka sokağında küçük bir büfede“Turkish Döner” satılmaya başlanmıştı. İlginç haberdi. Hemen bir fotoğrafçı gönderdim. Tezgah üzerinde terör örgütünün başının resmi vardı. Bir iki yıl içerisinde İtalya’da döner dükkanları çığ gibi büyüdü.

    Aynı yıllarda terör örgütüne sempati ile bakan İskandinav ülkeleri başta bir çok ülkede dönercilerin çoğu terör örgütüne destek veren, bağış toplayan, propaganda yapan, kara parayı aklayan, dönercilik adı altında Türkiyeyi karalayan siyasi ama ev sahibi ülkelere göre yasal bir girişim oldu. Maalesef bugün bu dönercilik eylemi, örgütün dev bir sanayisi haline geldi. Yoksa Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dönerci tezgahında poz verip fotoğraf çektirmesiyle ile döner salt siyasi bir tanımlama kazanmadı fikrindeyim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Her şeye rağmen taklit isimleri ile büyük bir savaş veren Türk döneri artık bir kült yemek haline gelmiştir.