hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    'Cinsellik Tanrı'nın muhteşem bir armağanıdır'

    09.04.2023 Pazar | 11:34Son Güncelleme:

    Hristiyan alemi için bugün Paskalya Bayramı. Hazreti İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra dirilişi kutlanıyor. Buna Paskalya veya Diriliş Bayramı deniyor. Noel’den sonra ikinci önemli dini bayram.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko’nun sağlık sorunları vardı ve keyifsizdi. Bir süre hastanede tedavi gördü. Ama Paskalya bayramı öncesi San Pietro (Aziz Petrus) Meydanı’ndaki kutsal ayini yönetmek istedi buna göre hazırlıklarını yaptı.

    İlginçtir Paskalya Bayramına az günler kala Papa Françesko özellikle gençlere hitap ederken bugüne kadar özellikle din insanlarına tabu olan cinsellikten söz ederek cinselliğin Tanrı’nın muhteşem bir armağanı olduğunu söyledi.

    Arjantin asıllı Papa’nın geçmiş dönemlerdeki Papalar’a oranla özellikle aile bağlarına daha özveri ile özgür zihniyet ile baktığı biliniyordu. Ancak ailevi konulardaki yoğun ve etkileyici önerileri bu Paskalya Bayramı öncesi Katolik mezhebinde hayli ses getirdi.

    ‘Aşkın Sevinci’ adlı hazırladığı kılavuzda Papa Françesko Katolik doktrinlerinin sapmaması ve saptırılmaması şartı ile Kilisenin görevinin yargılayıp dışlamak yerine anlayış ve merhamet göstermesi gerektiğini savunuyor. Papa ayrıca cinselliğin ailenin devamını sağlaması için bir görev gibi görülmemesi gerektiğine dikkat çekerek o çok önemli inançlılarca yüzyıllardır beklenen cümleyi kuruyor ‘Cinsellik Tanrı’nın muhteşem bir armağanıdır ve devam ediyor ‘Zaten cinselliği yaratan Tanrı’nın ta kendisidir. Aşkın erotik boyutunu hiçbir şekilde, müsaade edilen bir kötülük ya da ailenin iyiliği için katlanması gereken bir yük olarak değerlendiremeyiz.’ Bitmedi dini lider ayrıca boşanmış ve yeniden evlenmiş kadınlara da sahip çıkarak kilisede komünyona kabul edilmemesi geleneğine de artık son verilmesi gerektiğini belirterek her bir çiftin vakasının yetkili din adamları tarafından değerlendirilmesi ve kilisenin kapılarının yüzlerine kapanmamasını öneriyor. Aynı Papa evli çiftler arasında kadına sözel, fiziksel ve cinsel şiddet uygulamasının bu birlikteliğe ters düştüğünü de hatırlatarak bunun erkek gücünün değil yozlaşmış bir korkaklığın göstergesi olduğunu ifade ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa Françesko, eşcinsel evlilikleri konusunda ise aynı cinsiyetten kişilerin birliktelikleriyle Tanrı’nın tasarladığı evlilik ve ailenin birbirinden farklı olduğunu da sözlerine ekliyor.

    Sanırım özellikle cinsellik konusunda Katolik Kilisesi’nde tabular için yıkılma startı alındı. Tabii bu başta din insanlarını ilgilendirecek. Çünkü evlenmeleri, hatta cinsel ilişki kurmaları günah ve yasak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu Paskalya Bayram’ında Papa’nın ‘Cinsellik Tanrı’nın muhteşem bir armağanıdır’ yorumu Kilisede yüzyıllardır süregelen bir doktrini kanımca ciddi şekilde sarsacaktır.