hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Muhammet Bayram Muhammet Bayram

    Çalışma hayatında dönüşüm: Aile ve ekonomi dengesi

    20.01.2025 Pazartesi | 22:51Son Güncelleme:

    Pandemiden sonra hibrit ve esnek çalışma modelleri firmalar tarafından zaten denenmişti. 2025 yılı “Aile Yılı” kapsamında, özellikle kadınların çocuk sahibi olmasını teşvik etmek amacıyla uzaktan çalışma, esnek çalışma veya hibrit çalışma modelleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu modeller, kadınların iş yerine gitmeden evden çalışması ya da iş yerine kısmi olarak giderek çalışması anlamına geliyor. Her halükarda kadınlar daha az çalışarak ailelerine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esnek çalışma, tabi ki fiziki iş gücü gerektiren iş kollarında uygulanamayacaktır. Ancak çalışma biçimine göre, devletimiz tarafından desteklenen işverenler, işin bir bölümünü iş yerinde, diğer bölümünü ise evde veya uzaktan organize edebilecek.

    Mesai saatlerinin genel anlamda kısaltılmasına ilişkin bir çalışma gündeme gelmişti. Ancak orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçmemiz için daha fazla çalışmamız gerektiği bir gerçek. İşverenlerin mesai saatlerinin kısaltılmasına yönelik çekinceleri de mevcut. Ancak anne ve babaların ailelerine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmesi için mesai saatlerinin kısaltılması gibi uygulamalar değerlendirilebilir. Bu sayede aileler çocuk yapmaya teşvik edilecek ve gerileyen doğurganlık oranı yeniden yükselebilecektir. Bu kapsamda hem anneler hem de babalar için uzaktan çalışma formüllerinin devreye alınması önemlidir.

    Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için zaman, büyük bir maliyet. Sabah erken saatlerde evden çıkıp geç saatlerde eve dönen bir çalışma düzeni, aile hayatını ve çocuk sahibi olmayı maddi ve manevi açıdan olumsuz etkilemektedir. Sadece çalışma modellerinin iyileştirilmesi veya belli günlerde izin verilmesi değil, analık ve babalık izinlerinin artırılması, çocuk doğduktan ve büyüdükten sonra da kreş imkanlarının uygun hale getirilmesi gereklidir. Ücretsiz ya da uygun ücretli kreşlerin acilen sağlanması, çocukların bakımının devlet tarafından desteklenmesi ve özellikle çocukların belli bir yaşa kadar maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması, doğurganlık oranını hızla artırabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin nüfus yapısının genç kalmasını sağlamak kritik bir konudur. Yaşlı bir nüfusla değil, genç ve üretken bir nüfusla üst gelir seviyesine geçilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır.