Sadece duvar kağıdı değil, o aslında bir duvar resmi! Öncelikle bu ikisinin arasındaki farkı bir anlayalım. Duvar kağıdı bilindiği üzere belli ölçülerde rulolar halinde satılan bir ürün. Duvar kağıdını basılı duvar resminden ayıran ise desenin türü. Her boyutta duvara uygulanabilen, sabit ölçekli ve birbirini tekrar eden, sonsuza uzanan bir desenden bahsettiğimizde bu, duvar kağıdı oluyor. Baskı duvar resmi deyince ise dev boyutlarda çizilmiş tek bir desenin uygulanacak duvara göre dijital ortamda ölçeklendirilerek basılıp yerine uygulanması işi kast ediliyor.
90'larda unutulup milenyum dönümüyle birlikte geri dönüp altın çağını yaşayan duvar kağıdı, artık "Yeteeeer!" dedirtecek noktaya gelinceye kadar özellikle damask deseniyle evde, ofiste, mağazada peşimizi bırakmamıştı. 2008'de Amerika'da vuku bulan Mortgage Krizi tüm dünyada bir küçülme, sadeleşme rüzgarı estirmiş, sonuç olarak İskandinav stili yükselmiş, dolayısıyla gösterişli duvar kağıtları bir süreliğine ait olduğu yere, saray ve köşklere geri dönmüştü. Malum, kriz zamanları insanların yaratıcılıklarının pompalandığı dönemlerdir. Bu kriz de meyvesini pek çok alanda olduğu gibi dekorasyonda da verdi. Duvar kağıdı formatında basılan dev çiçekli duvar resimleri, çıktığı anda başımızı döndürdü.
Bu ürün için "yeni" demek biraz yanlış olur, zira benzeri bir ürün yani çeşitli manzara fotoğraflarından duvarlara aktarılan duvar resimleri 70'lerde ortaya çıkmış, bir ara Türkiye'de de evleri etkisi altına almıştı. Ancak burada durum, fotoğrafları duvar boyutunda büyütüp duvara yapıştırmaktan öte bir şey. Dev boyutta bitki ve çiçek tablolarıyla bilinen Amerikalı ressam Thomas Darnell'in Amerikan markası Area Environment için yaptığı; şakayık ve gül gibi çiçeklerin çok detaylı dev çizimlerini içeren duvar resimleri 2014'te üretilip 2015'te lanse edilmişti.
Çıkar çıkmaz dünyanın en önemli dekorasyon/ tasarım dergilerinden biri olan Elle Decoration'ın Amerikan edisyonu ürünü büyük bir heyecanla tanıttı, global dekorasyon meraklıları ve dekoratörler vurucu, dramatik ve romantik bir atmosfer yaratmayı kolaylaştıran dev çiçekleri hemen benimsedi, stilistler hemen taklitlerini kendi editoryal ve reklam çekimlerine uyguladılar. Sonuç olarak başka ressamlar, başka firmalar için başka duvar resimleri çizdi ve trend gelişti ve çeşitlendi. İşin profesyonellerinin dışına çıkıp her kesime yayılması ise 2017'yi buldu. Türkiye'de benzer uygulamalar henüz mağaza ve kafelerden öteye geçebilmiş değil. Sanat ve tasarımı bir araya getiren bu muhteşem malzemenin konutlarda bir an evvel büyüleyici, yaratıcı atmosferlerin sebeplerinden biri haline gelmesi umuduyla dünyadaki örneklerde ürünün nasıl kullanıldığına bir bakalım.
1. Yaşam alanının odak noktasında
Hollandalı Rönesans ressamlarının tablolarından esinlenerek dev duvar resimleri yapıp kendi markası altında dünya pazarına sunan Amerikalı Ellie Cashman, sektörün en çalışkan tasarımcılarından. Siyah, kahverengi ve koyu lacivert gibi zemin tonları ve Rönesans dönemi ışık ve renk karakterini resimlerine yansıtan Cashman'ın tasarımları iç mekanda kullanıma çok uygun olduğu için bu stil, rakipleri tarafından sıkça taklit ediliyor. Yaşam alanındaki en karanlık, kasvetli köşeyi bu tür bir duvar resmiyle aydınlatıp hareketlendirebilirsiniz. Modern ama romantik bir atmosfer için yumuşak dokulu, dümdüz tekstiller, uçuk pembe, kırık beyaz ve bej gibi tonlar kullanmak yerinde olacaktır. Sehpa gibi kütlesel mobilyaları cam ya da pleksiglass gibi geçirgen yüzeyli bir malzemeden seçmek, karışıklığı engeller.
Mekanınız çok geniş ve yüksek tavanlı olmadığı sürece mobilyaları mümkün olduğu kadar küçük tutup aralarında belli oranda boşluklar kalacak şekilde yerleştirmelisiniz. Duvar resmindeki çiçeklerin rengi, mekana hakim olacağından mobilya ve zemin renklerini belirlerken çıkış noktası aramanıza gerek yok. Renk uyumu için klasik renk tekerleğindeki komşu, kontrast renk düzenlerinden yararlanabilirsiniz. Örnekte kırmızı-turuncu çiçeklerin önünde tam kontrastı mavi yeşil renkte bir kanepe kullanılmış. Duvarın mobilya ve aksesuarları ezmemesi için kadife gibi ışığı yansıtan bir kumaş kullanmakta yarar var. Zemini, kapıları hatta tavanı koyu renklere boyamaktan çekinmeyin. Zira, dertli tasalı (moody) renk kombinasyonu trendi 2019'da da devam ediyor.
2. Dolaşım alanlarına bir nefes
Dev çiçekli duvar kağıdı gibi frapan yüzey kaplamaları, evin giriş, ara, küçük tuvalet gibi genellikle ne yapacağımızı bilmediğimiz bölümlerine can vermek için idealdir. Müstakil ev ya da dubleks dairenin en problematik alanlarından biri olan merdiven kovası buna en iyi örnektir. Fotoğrafta dikkatinizi çekmiş olmalı, duvar kağıdı, basamaklara kadar uzanmıyor, duvarda basamakları takip eden beyaz ahşap çıtalı bir şerit var. Bu detayın amacı basamakları rahat görebilmek. Bu kadar karmaşık bir deseni merdiven kenarına uygularken iniş çıkışta göz yanılması ve olası kazaları engelleyebilmek için bu tür detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Merdiven kovasını ve koridora bakan tüm duvarları çiçeklerle bezedikten sonra koridor yeterince genişse yaşam hissini kuvvetlendirecek bir set hazırlayabilirsiniz. Duvara yaslanacak düz renk, mümkünse krem ya da siyah bir dresuarı aynı renkte abajurlar, X ayaklı bir puf ve ortada kesme çiçekler koyacağınız bir vazo ile kombine edebilirsiniz.
3. Mutfakta 5. duvar efekti
2018'de en çok konuşulan dekoratif uygulamalardan biri de 5. duvar olarak nitelendirilen tavanın, mekanı zenginleştiren bir elemana dönüştürülmesiydi. Bu da ülkemizde mağaza ve restoranlarda kullanılan, henüz evlere pek girmemiş bir uygulama. Kullanmak istediğiniz duvar resminin zemin rengini, mutfağın duvarlarına, dolap kapaklarına; resmi de tavana uygulayıp şaşırtıcı bir mekana imza atabilirsiniz. Bu tür bir uygulama yapacaksanız mutfağınızdaki fazla aksesuar ve makinelerden kurtulmanız ya da tertemiz bir tezgah için hepsini dolaba kaldırmanız gerekeceğini unutmayın.
4. Yemek odasında 19. yüzyıl atmosferi
"Ailece yemek nerede yeniyorsa evin kalbi orasıdır." Bu her ne kadar anonim bir özdeyiş olsa da mimaride mutfak ve yemek odalarının; planın odak noktasına taşınmasına sebep olan kişi, aynı görüşü savunan Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright olarak bilinir. Yemek odası ya da köşesi, günün belli zamanlarında kısa süre kullanılan bir alan olduğu, üstelik misafir ağırlama, onları etkileme amacına da hizmet ettiği için buranın dekorasyonunda hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilirsiniz. Tabii ki yine renk uyumu gözeterek ve mobilyaları olabildiğince geri planda bırakacak şekilde yerleştirip duvar resminin hakkı olan sahneyi ona bırakarak burayı evin en keyifli köşesine dönüştürmeniz mümkün.
5. Yatak odasında bir İngiliz geleneği
Çiçekli duvar kağıtları bilindiği üzere, özellikle İngiliz kır evinin bir geleneği ve bunların yatak odasında kullanımı çok yaygın. Ama elbette geleneksel duvar kağıtlarında bu kadar büyük ve tablo hissi veren çiçekler yok. "Ben yine de geleneği takip edeceğim" deyip örneğin hem duvarları hem yatak başını hem de yatak örtüsünü, yastıkları aynı çiçek deseniyle bezemek istiyorsanız, üreticilerin çoğunun aynı desenlerde tekstil alternatiflerinin de olduğunu belirtelim. Yine de "trend" olan uygulamaya dönersek, dev çiçeklerle olabildiğince sade, modern formlu mobilyalar, desensiz ve yumuşak dokulu tekstiller kullanılıyor. Hezaren örgülü bir yatak başı, bambu aydınlatma ve aksesuarlar dev çiçek desenleriyle beklenmedik bir uyum sağlıyor.
6. En güzel çocuk/ bebek odaları
Özellikle kız çocuklarının odalarında çizgi film karakterleri, prenses ve taç desenleri kullanmak artık demode. Bebek odalarında kontrastı yüksek canlı renkli, çocuk odalarında ise pastel tonda dev çiçekli duvar resimleri kullanabilirsiniz. Çiçekli duvarlar, ayna yerleştirmek için birebirdir. Bitkilerin organik formlarına uyacak şekilde köşesiz, dairesel çerçeveler kullanmakta yarar var. Odanın diğer mobilyalarını ve tekstilleri duvardaki baskın tonla eşleştirmek odada hafif puslu/ pudralı bir atmosfer yaratmanızı sağlar.
Kız çocuğu deyince aklınıza ilk gelen renk pembe olmasa da olur, biliyorsunuz değil mi? Adaçayı, nane, zeytin yeşilleri ve haki yeşilin doygunluğu alınmış pembe ve turuncuyla uyumuna doyamayacaksınız. Yetişkin yatak odaları için önerdiğimiz bambu kamışından yatak ve aksesuarlar çocuk odaları için de geçerli. Hatta boyasız, cilasız, böcek tutmayan, terletmeyen bir malzeme olması sebebiyle bambu bazlı mobilyalar, çocuk odalarında özellikle tercih edilmeye başlandı. Bu yıl ve devamında sıkça göreceğiz.
7. Banyoda keyifli curcuna
Islak alanları ille de fayans ya da doğal taşla kaplama isteği, bize hamam kültüründen kalma bir içgüdü olmalı. Oysa ıslak alanların her yeri ıslak olmuyor. Bizde küvete su doldurup banyo yapma kültürü pek gelişmediği için varsa küvetleri daha çok duş teknesi olarak kullanıyoruz. Bu durumda duş yapılan alanı fayansla kaplatmak en doğrusu ama banyonun kalanında kuş kadar özgürüz. Islak alanlarda yerden belli bir yüksekliğe kadar, genellikle 100 cm'lik alanı ahşap panel, üstünü tavana kadar duvar kağıdı kaplamak yine bir İngiliz kır geleneği. Örnekte dev çiçeklerimize eşlik eden banyo gereçlerine fon oluşturan haki yeşil ahşap paneller, mekandaki bahçe ya da kır havasını güçlendiriyor.
Küçük tuvalet ise, daha önce de belirttiğimiz üzere bu tür frapan yüzey malzemelerini çekinmeden kullanabileceğiniz alan. Özellikle "Şu misafir tuvaletini nasıl düzenlemeliyim?" sorusunu soranların imdadına yetişecek çözüm. Fotoğraftaki örnekte dekoratör tüm duvarları zeminden tavana kapladığı duvar resminin önünde pirinç ayaklı hafif bir lavabo ve buna uygun çok sade bir ayna kullanmış. Kristal avize ve aplikler, pirinç ve cam aksesuarlar bu düzene eşlik ediyor. Böyle bir duvar resmi önünde siyah dolaplı bir lavabo, çerçevesiz ayna ve siyah kapı da kullanabilirsiniz.
Sadece duvar kağıdı değil, o aslında bir duvar resmi! Öncelikle bu ikisinin arasındaki farkı bir anlayalım. Duvar kağıdı bilindiği üzere belli ölçülerde rulolar halinde satılan bir ürün. Duvar kağıdını basılı duvar resminden ayıran ise desenin türü. Her boyutta duvara uygulanabilen, sabit ölçekli ve birbirini tekrar eden, sonsuza uzanan bir desenden bahsettiğimizde bu, duvar kağıdı oluyor. Baskı duvar resmi deyince ise dev boyutlarda çizilmiş tek bir desenin uygulanacak duvara göre dijital ortamda ölçeklendirilerek basılıp yerine uygulanması işi kast ediliyor.
90'larda unutulup milenyum dönümüyle birlikte geri dönüp altın çağını yaşayan duvar kağıdı, artık "Yeteeeer!" dedirtecek noktaya gelinceye kadar özellikle damask deseniyle evde, ofiste, mağazada peşimizi bırakmamıştı. 2008'de Amerika'da vuku bulan Mortgage Krizi tüm dünyada bir küçülme, sadeleşme rüzgarı estirmiş, sonuç olarak İskandinav stili yükselmiş, dolayısıyla gösterişli duvar kağıtları bir süreliğine ait olduğu yere, saray ve köşklere geri dönmüştü. Malum, kriz zamanları insanların yaratıcılıklarının pompalandığı dönemlerdir. Bu kriz de meyvesini pek çok alanda olduğu gibi dekorasyonda da verdi. Duvar kağıdı formatında basılan dev çiçekli duvar resimleri, çıktığı anda başımızı döndürdü.
Bu ürün için "yeni" demek biraz yanlış olur, zira benzeri bir ürün yani çeşitli manzara fotoğraflarından duvarlara aktarılan duvar resimleri 70'lerde ortaya çıkmış, bir ara Türkiye'de de evleri etkisi altına almıştı. Ancak burada durum, fotoğrafları duvar boyutunda büyütüp duvara yapıştırmaktan öte bir şey. Dev boyutta bitki ve çiçek tablolarıyla bilinen Amerikalı ressam Thomas Darnell'in Amerikan markası Area Environment için yaptığı; şakayık ve gül gibi çiçeklerin çok detaylı dev çizimlerini içeren duvar resimleri 2014'te üretilip 2015'te lanse edilmişti.
Çıkar çıkmaz dünyanın en önemli dekorasyon/ tasarım dergilerinden biri olan Elle Decoration'ın Amerikan edisyonu ürünü büyük bir heyecanla tanıttı, global dekorasyon meraklıları ve dekoratörler vurucu, dramatik ve romantik bir atmosfer yaratmayı kolaylaştıran dev çiçekleri hemen benimsedi, stilistler hemen taklitlerini kendi editoryal ve reklam çekimlerine uyguladılar. Sonuç olarak başka ressamlar, başka firmalar için başka duvar resimleri çizdi ve trend gelişti ve çeşitlendi. İşin profesyonellerinin dışına çıkıp her kesime yayılması ise 2017'yi buldu. Türkiye'de benzer uygulamalar henüz mağaza ve kafelerden öteye geçebilmiş değil. Sanat ve tasarımı bir araya getiren bu muhteşem malzemenin konutlarda bir an evvel büyüleyici, yaratıcı atmosferlerin sebeplerinden biri haline gelmesi umuduyla dünyadaki örneklerde ürünün nasıl kullanıldığına bir bakalım.
1. Yaşam alanının odak noktasında
Hollandalı Rönesans ressamlarının tablolarından esinlenerek dev duvar resimleri yapıp kendi markası altında dünya pazarına sunan Amerikalı Ellie Cashman, sektörün en çalışkan tasarımcılarından. Siyah, kahverengi ve koyu lacivert gibi zemin tonları ve Rönesans dönemi ışık ve renk karakterini resimlerine yansıtan Cashman'ın tasarımları iç mekanda kullanıma çok uygun olduğu için bu stil, rakipleri tarafından sıkça taklit ediliyor. Yaşam alanındaki en karanlık, kasvetli köşeyi bu tür bir duvar resmiyle aydınlatıp hareketlendirebilirsiniz. Modern ama romantik bir atmosfer için yumuşak dokulu, dümdüz tekstiller, uçuk pembe, kırık beyaz ve bej gibi tonlar kullanmak yerinde olacaktır. Sehpa gibi kütlesel mobilyaları cam ya da pleksiglass gibi geçirgen yüzeyli bir malzemeden seçmek, karışıklığı engeller.
Mekanınız çok geniş ve yüksek tavanlı olmadığı sürece mobilyaları mümkün olduğu kadar küçük tutup aralarında belli oranda boşluklar kalacak şekilde yerleştirmelisiniz. Duvar resmindeki çiçeklerin rengi, mekana hakim olacağından mobilya ve zemin renklerini belirlerken çıkış noktası aramanıza gerek yok. Renk uyumu için klasik renk tekerleğindeki komşu, kontrast renk düzenlerinden yararlanabilirsiniz. Örnekte kırmızı-turuncu çiçeklerin önünde tam kontrastı mavi yeşil renkte bir kanepe kullanılmış. Duvarın mobilya ve aksesuarları ezmemesi için kadife gibi ışığı yansıtan bir kumaş kullanmakta yarar var. Zemini, kapıları hatta tavanı koyu renklere boyamaktan çekinmeyin. Zira, dertli tasalı (moody) renk kombinasyonu trendi 2019'da da devam ediyor.
2. Dolaşım alanlarına bir nefes
Dev çiçekli duvar kağıdı gibi frapan yüzey kaplamaları, evin giriş, ara, küçük tuvalet gibi genellikle ne yapacağımızı bilmediğimiz bölümlerine can vermek için idealdir. Müstakil ev ya da dubleks dairenin en problematik alanlarından biri olan merdiven kovası buna en iyi örnektir. Fotoğrafta dikkatinizi çekmiş olmalı, duvar kağıdı, basamaklara kadar uzanmıyor, duvarda basamakları takip eden beyaz ahşap çıtalı bir şerit var. Bu detayın amacı basamakları rahat görebilmek. Bu kadar karmaşık bir deseni merdiven kenarına uygularken iniş çıkışta göz yanılması ve olası kazaları engelleyebilmek için bu tür detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Merdiven kovasını ve koridora bakan tüm duvarları çiçeklerle bezedikten sonra koridor yeterince genişse yaşam hissini kuvvetlendirecek bir set hazırlayabilirsiniz. Duvara yaslanacak düz renk, mümkünse krem ya da siyah bir dresuarı aynı renkte abajurlar, X ayaklı bir puf ve ortada kesme çiçekler koyacağınız bir vazo ile kombine edebilirsiniz.
3. Mutfakta 5. duvar efekti
2018'de en çok konuşulan dekoratif uygulamalardan biri de 5. duvar olarak nitelendirilen tavanın, mekanı zenginleştiren bir elemana dönüştürülmesiydi. Bu da ülkemizde mağaza ve restoranlarda kullanılan, henüz evlere pek girmemiş bir uygulama. Kullanmak istediğiniz duvar resminin zemin rengini, mutfağın duvarlarına, dolap kapaklarına; resmi de tavana uygulayıp şaşırtıcı bir mekana imza atabilirsiniz. Bu tür bir uygulama yapacaksanız mutfağınızdaki fazla aksesuar ve makinelerden kurtulmanız ya da tertemiz bir tezgah için hepsini dolaba kaldırmanız gerekeceğini unutmayın.
4. Yemek odasında 19. yüzyıl atmosferi
"Ailece yemek nerede yeniyorsa evin kalbi orasıdır." Bu her ne kadar anonim bir özdeyiş olsa da mimaride mutfak ve yemek odalarının; planın odak noktasına taşınmasına sebep olan kişi, aynı görüşü savunan Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright olarak bilinir. Yemek odası ya da köşesi, günün belli zamanlarında kısa süre kullanılan bir alan olduğu, üstelik misafir ağırlama, onları etkileme amacına da hizmet ettiği için buranın dekorasyonunda hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilirsiniz. Tabii ki yine renk uyumu gözeterek ve mobilyaları olabildiğince geri planda bırakacak şekilde yerleştirip duvar resminin hakkı olan sahneyi ona bırakarak burayı evin en keyifli köşesine dönüştürmeniz mümkün.
5. Yatak odasında bir İngiliz geleneği
Çiçekli duvar kağıtları bilindiği üzere, özellikle İngiliz kır evinin bir geleneği ve bunların yatak odasında kullanımı çok yaygın. Ama elbette geleneksel duvar kağıtlarında bu kadar büyük ve tablo hissi veren çiçekler yok. "Ben yine de geleneği takip edeceğim" deyip örneğin hem duvarları hem yatak başını hem de yatak örtüsünü, yastıkları aynı çiçek deseniyle bezemek istiyorsanız, üreticilerin çoğunun aynı desenlerde tekstil alternatiflerinin de olduğunu belirtelim. Yine de "trend" olan uygulamaya dönersek, dev çiçeklerle olabildiğince sade, modern formlu mobilyalar, desensiz ve yumuşak dokulu tekstiller kullanılıyor. Hezaren örgülü bir yatak başı, bambu aydınlatma ve aksesuarlar dev çiçek desenleriyle beklenmedik bir uyum sağlıyor.
6. En güzel çocuk/ bebek odaları
Özellikle kız çocuklarının odalarında çizgi film karakterleri, prenses ve taç desenleri kullanmak artık demode. Bebek odalarında kontrastı yüksek canlı renkli, çocuk odalarında ise pastel tonda dev çiçekli duvar resimleri kullanabilirsiniz. Çiçekli duvarlar, ayna yerleştirmek için birebirdir. Bitkilerin organik formlarına uyacak şekilde köşesiz, dairesel çerçeveler kullanmakta yarar var. Odanın diğer mobilyalarını ve tekstilleri duvardaki baskın tonla eşleştirmek odada hafif puslu/ pudralı bir atmosfer yaratmanızı sağlar.
Kız çocuğu deyince aklınıza ilk gelen renk pembe olmasa da olur, biliyorsunuz değil mi? Adaçayı, nane, zeytin yeşilleri ve haki yeşilin doygunluğu alınmış pembe ve turuncuyla uyumuna doyamayacaksınız. Yetişkin yatak odaları için önerdiğimiz bambu kamışından yatak ve aksesuarlar çocuk odaları için de geçerli. Hatta boyasız, cilasız, böcek tutmayan, terletmeyen bir malzeme olması sebebiyle bambu bazlı mobilyalar, çocuk odalarında özellikle tercih edilmeye başlandı. Bu yıl ve devamında sıkça göreceğiz.
7. Banyoda keyifli curcuna
Islak alanları ille de fayans ya da doğal taşla kaplama isteği, bize hamam kültüründen kalma bir içgüdü olmalı. Oysa ıslak alanların her yeri ıslak olmuyor. Bizde küvete su doldurup banyo yapma kültürü pek gelişmediği için varsa küvetleri daha çok duş teknesi olarak kullanıyoruz. Bu durumda duş yapılan alanı fayansla kaplatmak en doğrusu ama banyonun kalanında kuş kadar özgürüz. Islak alanlarda yerden belli bir yüksekliğe kadar, genellikle 100 cm'lik alanı ahşap panel, üstünü tavana kadar duvar kağıdı kaplamak yine bir İngiliz kır geleneği. Örnekte dev çiçeklerimize eşlik eden banyo gereçlerine fon oluşturan haki yeşil ahşap paneller, mekandaki bahçe ya da kır havasını güçlendiriyor.
Küçük tuvalet ise, daha önce de belirttiğimiz üzere bu tür frapan yüzey malzemelerini çekinmeden kullanabileceğiniz alan. Özellikle "Şu misafir tuvaletini nasıl düzenlemeliyim?" sorusunu soranların imdadına yetişecek çözüm. Fotoğraftaki örnekte dekoratör tüm duvarları zeminden tavana kapladığı duvar resminin önünde pirinç ayaklı hafif bir lavabo ve buna uygun çok sade bir ayna kullanmış. Kristal avize ve aplikler, pirinç ve cam aksesuarlar bu düzene eşlik ediyor. Böyle bir duvar resmi önünde siyah dolaplı bir lavabo, çerçevesiz ayna ve siyah kapı da kullanabilirsiniz.