Türkiye’nin ilk vegan festivali VegFest'e yoğun ilgi
Bu sene ikincisi düzenlenen Didim VegFest, 20-23 Nisan tarihleri arasında Apollon Tapınağı’nda gerçekleştirildi.
Didim Belediyesi, VegFest adı altında Didim’in yöresel lezzetlerini tüm katılımcılara tatma fırsatı verirken, dünyadan Vegan mutfak örneklerini de sundu.
Kendine, diğer canlılara ve gezegene saygılı bir yaşam biçimini destekleyen, Türkiye’nin ilk vegan festivali; Didim VegFest daha sürdürülebilir bir dünya için doğanın ve tarihi güzelliklerin keşfedilmesine imkan veriyor.
Festivalde vegan burgerden vegan sosisli sandvice dünya mutfağından, vegan lahmacundan vegan kokoreçe bize özgü lezzetlerin hayvansal gıda içermeyen versiyonları, onlarca vegan yemek, içecek ve tatlı çeşidi beğeniye sunuldu. Bununla birlikte enginar, kabak çiçeği dolması, zeytinyağlılar gibi onlarca Türk mutfağından vazgeçilmez lezzet de görücüye çıktı.
Beauty Fest festivali Mayıs’ta Uniq İstanbul’da
Siirt Kısa Film Festivali 7 Mayıs'ta başlıyor
Sömürüsüz festival
Veganizmin tüm detaylarıyla işlendiği festivalde mezbaha gerçeklerinden, hayvanların çalıştırılmasına, hayvan haklarından, türcülüğe toplam 18 panel gerçekleştirildi. Yoğun katılımın gerçekleştiği panellerde Emin Çapa, Ömer Madra, Dr Murat Kınıkoğlu, Dr Vedat Bayer, Kevser Başkara, Mutse Benzragch, Zülal Kalkandelen, Gökhan Durukan, Hakan Öztürk, Pınar Dağ, Nilgün Hasan Dereköy, Güneş Güman, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Hayvanlara Adalet Derneği Deneye Hayır Platformu Hayvanlarla Dayanışma İnsiyatifi veganlığın etik, sağlık ve iklim alanlarındaki etkilerini ele aldılar.
Bir önceki yıla göre çok daha fazla beğeni toplayan festival emniyetin fotokapan verilerine göre 160 binden fazla kişiyi ağırladı. Haftasonu ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın birleşmesiyle İstanbul, İzmir, Ankara ve Aydın başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinden ziyaretçi Didim’e geldi.
"Didim’i yeniden Ege’nin gözde turizm beldelerinden biri yapmaya niyetliyiz"
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay Didim'i Ege’nin gözde turizm beldelerinden biri yapmak istediğini belirterek şu sözleri söyledi: "Didim şimdiye kadar kendini yeterince göstermedi, hak ettiği yere gelmedi. Bunca tarih ve coğrafyanın içinde, çok daha önemli bir turizm kenti hüviyetine bürünebilirdi. Mevcut durumdan, bundan önceki yönetimlerin “küçük olsun, benim olsun” anlayışlarının payı var. Ege’de pek çok ilçenin yıldızı parlarken Didim biraz geride kaldı. Benim esas mesleğim turizmcilik, bu nedenle Didim’i yeniden Ege’nin gözde turizm beldelerinden biri yapmaya niyetliyiz. Didim, İzmir ve Bodrum havalimanlarının ortasında, ulaşımı çok kolay bir noktada. Burada esas mesele, insanları ana yoldan 22 km içeriye Didim’e uğramaları, Didim’i merak etmeleri için cazibe ve altyapı oluşturmak, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz."
Son 4 yıldır, Didim’in turizm altyapısını kuvvetlendirmek için büyük yatırım yaptıklarına dikkat çeken Atabay "Bu hedef doğrultusunda Turizm Altyapı Hizmet Birliği’ni kurduk. Didim Turizm Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarıyla yakın çalışma içerisindeyiz. Milet’ten Apollon Tapınağı’na kadar olan 16 km.lik yolu kapsayan bir “Kutsal Yol” yürüyüşümüz var. Bu yürüyüş için dağcılık ve trekking dernekleriyle birlikte çalışıyoruz. Yelken yarışları düzenliyoruz, bu yarışmalarda yelken kulüpleri ile çalışıyoruz. Yaptığımız her organizasyona o konunun STK’larını dahil etmeye çalışıyoruz" dedi.
Didim Vegan Festivali nasıl doğdu?
Didim VegFest fikri, 3 yıl önce Mersin’de “Dünya Kardeş Kentler” toplantısında ortaya çıktı. Bu fikirde gastronomi turizminin yükselmesinin de payı olduğu belirtiliyor. Didim Belediyesi, bu nedenle daha önce yapılmış ot festivalleri yerine, bir beslenme felsefesi olan Vegan Festivali yapmaya karar verdi. Didim’in köylerinde tarım yapılıyor. Bu yerel üreticileri yüreklendirmek için Didim’de organik köylü pazarı kuruldu. Köylüye ek gelir imkanı sağlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?