Tarihte bugün: 23 Şubat
Avusturyalı yazar Stefan Zweig, 23 Şubat 1942’de, Brezilya'nın Petropolis kentinde eşiyle beraber intihar etti.
Başkaları ölürken kendini güvende hissetmeye dayanamayacak kadar ilgiliydi başkalarının hayatlarıyla. Bu ilgiyi kendi hayatıyla ödedi.
Tarihler 1933'ü gösterirken Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında S. Zweig'ın eserleri de yer alıyordu.
1934 yılında, Nazilerle Stefan Zweig arasındaki çatışmalar doruk noktasına ulaşınca Zweig'tan "savunma" istendi ve hemen arkasından Zweig'in Kapuzineberg'deki evi basılarak, silah araması yapıldı.
Bu uğraşmalar üzerine Zweig, ailesini bile yanına almadan yurdu terk etti ve Londra'ya yerleşti. Zweig 1937'de karısı Frederike'den ayrılıp ve bir yıl sonra Portekiz'e giderlken yanında Lotte Altman adında genç bir kadın vardır. O sıralarda Avustralya, Alman Reich'ina katılır ve Zweig da İngiliz vatandaşlığına geçmek için müracaat eder.
Zweig, sevgilisiyle beraber intihar eden bir Alman şairi olan Kleist'ın biyografisini yazarken şöyle diyordu: "Bazen ölmeyi beceren ve ölümden zamanı aşan bir şiir yaratabilen biri de bulunmalıdır". Yazdığı kitaptaki gibi ölümden bir şiir yaratarak öldü kendisi de.
Bir Satranç Öyküsü'nün finali, yazarın, 1942 yılı başlarındaki ruh halini yansıtır. Umutsuzluk içindeki Zweig, en sevdiği yazarlar olan Goethe, Homeros ve Shakespeare'de teselli arıyordu.
Okumak için bir şeyler ararken, tesadüfen Montaigne'nin "Denemeleri"ne rast gelir ve okur. Montaigne ölüm karşısında özgür olmak istiyordu. Zweig'da, Naziler'den kurtuluş için tek çare olarak ölümü görüyordu.
1942'nin 14 Şubat günü, karı-koca Zweig'lar Ernest Feder ile beraber, meşhur Rio Karnavalı'nı seyretmeye gittiler. Stefan Zweig neşeli ve huzurlu görünüyordu. Rio De Jonerio'da karnavalın yapıldığı Salı günü, "Singapur Olayı" ile gazete manşetlerini okudu:
"Daha Fazla Direnmek İmkansız! İngiltere'de Derin Üzüntü!" Başka bir haberde de şunlar yazılıydı: " Süveyş Kanalını Hedef Alan Alman Hücumu Libya'da!" Zweig, bu manşetler karşısında geçirdiği şoku, çevresindekilere belli etmemek için boşuna uğraştı.
Aniden karnavalı seyretme isteği yok oldu ve hemen karısı Lotte ile birlikte Petropolis'e döndü. 23 Şubat 1942 sabahı, Rua Gonselves Dias, 34, Petropolis adresindeki yatak odasının kapısı, öğleye kadar açılmadı. Bu durumdan şüphelenen hizmetçiler, polise haber verdiler.
Yatak odasına giren polisler, sırt üstü yatan Stefan ile elini onun göğsüne koymuş olan Lotte'yi buldular. "Veronal" adındaki ilaçtan almışlardı. Titizce düzenlenmiş masasının üstünde, pulları bile yapıştırılmış olan veda mektupları duruyordu. Ayrıca, Petropolis Valisi'ne hitaben yazılmış "Deklarasyon" başlıklı bir mektup vardı:
"Kendi isteğimle bilinçli olarak hayattan ayrılmadan önce, son bir görevi yerine getirmeye kendimi mecbur hissediyorum: Bana ve çalışmalarıma, böyle iyi ve konuksever bir şekilde kucak açan harikulade ülke Brezilya'ya içtenlikle teşekkür etmeliyim.
Her geçen gün, bu ülkeyi daha çok sevmeyi öğrendim ve benim lisanımın konuşulduğu dünya, bana göre mahvolmasından, ve manevi yurdum Avrupa'nın kendi kendisini yok etmesinden sonra, hayatımı yeni baştan kurmayı daha fazla isteyebileceğim bir yer daha yoktu.
Ama 60 yaşından sonra yeni baştan başlamak için özel güçlere ihtiyacım vardı. Benim gücüm ise, uzun yıllar süren yurtsuz gücüm sırasında tükendi. Böylece, ruhsal çalışması, her zaman en büyük sevinci ve bireysel özgürlüğü bu dünyanın en büyük nimeti olan bu hayatı, zamanında ve dimdik sona erdirmek bana daha doğru görünüyor.
Bütün dostlarımı selamlarım! Umarım, uzun gecenin ardından gelecek olan sabahın kızıllığını hala görebilirler! Ben, çok sabırsız olan ben, onların önünden gidiyorum."
Başka neler olmuş:
1653: Batı Anadolu'daki şiddetli depremde, Denizli, Nazilli, Tire ve Uşak'ta evler yıkıldı, binlerce kişi öldü ve yaralandı.
1919: İtalya'da Benito Mussolini Faşist Parti'yi kurdu.
1945: Birleşmiş Milletler Beyannamesi'nin imzalanmasıyla Almanya ve Japonya'ya savaş ilanını kapsayan teklif, TBMM'de kabul edildi.
1945: Sevr Antlaşması'nın değiştirilmesi için Londra'da toplanan konferans, bir anlaşmaya varılamadan dağıldı. (23 Şubat-12 Mart).
1945: Türkiye-Amerika İkili Yardım Anlaşması imzalandı.
1963: Bazı Yassıada mahkumlarının da yararlanacağı kısmi af yasalaştı.
1971: Şair ve Yazar Halit Fahri Ozansoy 80 yaşında öldü.
1978: Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) kuruldu.
1994: Cep telefonu şebekeleri hizmete açıldı.
1997: Dünyada genetik kopyalama yöntemiyle üretilen ilk memeli olan ve 14 Şubat 2003 tarihinde ölen "Dolly" adlı koyunun İskoçya'daki Roslin Enstitüsünde kopyalandığı duyuruldu.
1998: Fazilet Partisi (FP) kuruldu.
1998: İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, sakallı, türbanlı ve kimliksiz öğrencilerin yerleşke ve binalara girişini yasakladı.
2005: MERNİS-Kimlik Paylaşımı Sistemi Projesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle uygulanmaya başlandı.
2006: Eski başbakan ve kapatılan RP'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan'ın hapis cezasını evinde çekmesine de imkan tanıyan kanun teklifi yasalaştı.
Tarihte bugün arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
Mayıs ayı arşivi
Haziran ayı arşivi
Temmuz ayı arşivi
Ağustos ayı arşivi
Eylül ayı arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok