hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şükür Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır? Şükür namazı kaç Rekattır?

    Şükür Namazı Nedir Nasıl Kılınır Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır Şükür namazı kaç Rekattır
    expand

    ​İnsanın yaratılışında her zaman istemek vardır. Kimileri var olmayanı istemektedir. Kimileri ise var olanın daha üstünü istemektedir. Allah'ın kullarına verdiği nimetleri arttırması ancak şükür ile olmaktadır. Şükür insana manevi bir huzur vermektedir. Şükür konusunda birçok hadisi şerif te bulunmaktadır. Şükür mana itibariyle teşekkür etmek olarak basitçe anlaşılabilmektedir. Şükür söz ile olduğu gibi ibadetle de mümkündür. Söz ile şükür ifade etmek isteyen kişinin elhamdülillah demesi şükrünü ifade etmektedir. Şükrünü ifade etmek isteyenler için diğer bir yol ise şükür namazıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şükür Namazı Nedir? 

    Şükür etmek amacıyla verilen nimetler karşısında mutlu olmayı ve huzura erdiğini Allahu telaya ibadet olarak göstermek istenildiğinde yapılan bir ibadettir. Şükür secdesi de şükür amaçlı yapılan ve kıbleye dönülerek secdeye kapanarak dua etmek suretiyle olmaktadır.

    Şükür namazı ise öncesinde abdest alınarak 2 veya daha fazla rekat namaz kılmak suretiyle yapılan bir ibadet olmaktadır. Şükür namazı belirli şartlara uymak koşuluyla istenilen her vakitte kılınabilen nafile bir ibadettir.

    Şükür Namazı Nasıl Kılınır? 

    Şükür namazı kılmak isteyen kişi öncelikle abdest almalı ve niyetini kalben yaptıktan sonra dil ile de ifade etmelidir. Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya diyerek dil ile de niyet yapılmalıdır. Sonrasında şöyle kılmak gerekir. Namaza başlamak için “ Allahu Ekber” demelidir. İlk olarak Subhaneke okunur sonrasında besmele çekilir ve fatiha suresi okunmaktadır. Fatihadan sonra zammı bir sure yani Kuranı kerimden en az üç ayet olacak şekilde bir sure okunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonra rukuya gidilerek Subahen Rabbiyel Azim 3 kere okunur. Rukudan kalkılarak Semiallahu Limen Hamideh vücut tam düz hale geldikten sonra Rabbena Lekel Hamd denilerek çok az bir müddet beklenilip Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir.

    Secdeye kapandıktan sonra “Subhane Rabbiyel Ala” 3 kez demelidir. Secdeden “Allahu Ekber” diyerek oturuş vaziyetinden doğrulmak suretiyle yine “Allahu Ekber” sözüyle secdeye varılıp tekrar “Suhbane Rabbiyel Ala” 3 kere tekrar edilerek birinci rekat tamamlanır ve ayağa kalkılarak ikinci rekata aynı şekilde subhaneke okumadan devam edilir. İkinci rekatta son oturuşta sonra ettahiyyatü, Allahümme salli, barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

    Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır? 

    Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür. 

    Şükür namazı kaç rekattır?

    Şükür namazı sünnete uygun olabilmek için 2 rekat olarak kılınmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şükür Namazı Hangi Hallerde Kılınır? 

    Dünyevi olarak bir nimete kavuşulan tüm hallerde şükür namazı kılınmaktadır. Bir hastalıktan kurtulma durumunda veya önemli bir işin gerçekleştiğinde duaların kabul edildiğinde bebek sahibi olunduğunda yeni bir ev alındığında olduğu gibi birçok durumda şükür namazı kılınmaktadır.

    Şükür Namazı Nasıl Bir İbadettir? 

    Şükür namazı nafile bir ibadettir. Allahu teala kişinin üzerine şükür namazını farz kılmamıştır. Allahu telaya en yakınlaştıran ibadetlerden olan namaz ibadeti olduğundan istekleri olmuş kişiler bu yolla dua etmeyi tercih etmektedir.

    Şükür namazı ve şükür secdesi sünnet bir ibadettir. Peygamber efendimiz sevindiği bir haber aldığı zaman hemen secdeye kapanarak dua etmesi ve şükür namazı kılmayı ihmal etmemesi sünnet bir ibadet olduğunu göstermektedir. Kişinin Allahu telaya verdiği nimete karşılık teşekkürünü ifade biçimidir. Rızkın artmasında ve huzur yaşanmasında şükür etmenin çok büyük yeri bulunmaktadır. Kişiyi olduğu halden mutlu olmasını sağlayan da şükür düşüncesi olmaktadır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow