hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reuters Enstitüsü'ne göre Cnnturk.com internette birinci kaynak

    Reuters Enstitüsüne göre Cnnturk.com internette birinci kaynak
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de kullanıcıların internet haber kaynağı olarak tercih ettiği sitelerin başında yüzde 37 oranıyla Cnnturk.com geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters Enstitü'nün Dijital Haber Raporu 2016 başlıklı araştırması YouGov araştırma şirketinin 26 ülkede 50 bin internet kullanıcısına yönelik verileri üzerinden yürütüldü.

    Raporda kaynağına göre haftalık habere ulaşım yüzde 90'la internet (bunun yüzde 73'ü sosyal medya), yüzde 80 televizyon, yüzde 54 gazete ve yüzde 41 radyo şeklinde dağılmış.

    İnternet haber kaynaklarında yüzde 37 ile CNNTürk, yüzde 36 Mynet, yüzde 35 Hürriyet, yüzde 33 NTV ve yüzde 31 ile Milliyet ilk sıralarda. Raporda Cnnturk.com'un kullanıcı kitlesinin şehirli ve eğitimli kesimden oluştuğu belirtiliyor.

    Türkiye'deki kullanıcıların sadece yüzde 40'ı haberlere, yüzde 34'ü gazetecilere ve yüzde 37'si medya kuruluşlarına güveniyor. 

    Reuters Enstitüsüne göre Cnnturk.com internette birinci kaynak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medya güçlü bir haber kaynağı 

    Türkiye'nin de dahil olduğu araştırmaya göre 26 ülkede ankete katılanların yüzde 51'i sosyal medyayı haftalık haber kaynağı olarak kullanıyor.

    Sosyal medya özellikle gençler arasında popüler. Araştırma 18-24 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 28'i ana haber kaynağı olarak sosyal medyayı görüyor. Bu oran, yüzde 24 ile televizyonu seçenlerden daha fazla. Sosyal medya alanında yüzde 64 ile Facebook başı çekerken, YouTube yüzde 31, Twitter yüzde 30, WhatsApp yüzde 17 ve Instagram yüzde 12 düzeyinde.

    İşsiz gazeteciler internete yöneliyor

    Raporun Türkiye bölümünde "Türk hükümeti medya kuruluşlarına baskıyı artırırken sosyal medya alternatif haber alma platformu oldu" ifadeleri yer alıyor. Rapora göre Türkiye'deki kullanıcıların sadece yüzde 29'u medyanın siyasi baskıdan bağımsız olduğu görüşünde.

    Türkiye'de internet üzerinden haberciliğin işten çıkarılmış gazeteci ve köşe yazarlara yeniden çalışma imkanı sağlayan bir fırsat yarattığı da belirtiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow