Protein deposu, veganların ilk tercihi... Demir, fosfor, çinko ne ararsan var
En yüksek protein kaynağının kırmızı et olduğu düşünülüyor. Ancak kırmızı et dışında kalan birçok protein kaynağı alternatifleri bulunuyor. Et yemek istemeyenlerin bir numaralı tercihi olan bu yüksek protein kaynaklarının da oldukça faydaları oluyor. Etten daha fazla protein içeren bir gıdanın faydalarını duyanlar şaşırıyor.
Protein vücut direncimiz ve kas gelişimimiz için oldukça önem taşıyor. Protein denildiğinde ilk akla kırmızı et geliyor. Ancak veganlar ve et yemekten sıkılan farklı alternatifler arayan yüksek protein içeren gıdaları araştırıyor.
Sağlıklı beslenenlerin favorisi olan kinoa, protein ihtiyacınızın yardımına koşuyor. Kinoa tam bir protein kaynağıdır. Proteini oluşturan amino asitlerin bazıları vücudumuz tarafından üretilmez ve besinlerden alınması gerekir. Birçok bitkisel besinin tüm amino asitleri içermemesine karşın kinoa 8 temel amino asidin tamamını da içerir.
Kinoada özellikle lizin ve metionin amino asitleri yüksek miktarda bulunur. Bitkisel protein kaynağı olması sebebiyle vegan ve vejeteryan diyetlerde sıklıkla kullanılır.
Kinoa birçok tahıldan daha yüksek lif içeriğine sahiptir. Lifler düzenli bağırsak hareketlerini destekler ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sağlığınıza olumlu etki eder ve kabızlığı önlemek için gereklidirler.
Ayrıca lifler, diğer besinlere kıyasla daha az kalori içerse de tokluk hissini artırmaya yardımcı olurlar. Kinoa gibi yüksek lifli yiyecekleri yüksek proteinli yiyeceklerle eşleştirmek tok hissetmenize ve porsiyon boyutlarını kontrol altında tutmanıza yardımcı olurlar.
Doyuruculuğu yüksek olan kinoa dengeli bir öğünde yer aldığında uzun süre tokluk sağlar. Kilo koruma programlarında kullanılmaya elverişli bir besindir.
Kinoanın Vitamin ve mineral içeriği yüksektir. A,B,C ve K vitaminlerini içeren kinoa bu zengin içeriğinin yanı sıra hiç kolesterol ihtiva etmez. Kalp hastalıkları için koruyucudur. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir açısından da zengin olan kinoa kansızlık riskini azaltır.
Kinoa gluten içermez. Gluten hassasiyeti olanların ve çölyak hastalarının kullanabileceği zengin bir besindir. Öğün sonrası kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz.
Kinoa birçok antioksidan içerir ve bu sayede yaşlanmaya karşı geciktirici etkiye sahiptir. Bunun yanında kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Yüksek besin içeriğine karşın çok az yağ içeren kinoa kolay sindirilen ve kalori içeriği çok yüksek olmayan bir besindir.
Kinoa glisemik indeksi düşük bir besindir. Kan şekerini yavaş yükseltip düşüren kinoa uzun süre tokluk sağlar.
Yüksek besin içeriğine karşın çok az yağ içeren kinoa kolay sindirilen ve kalori içeriği çok yüksek olmayan bir besindir.
100 gram pişmiş kinoa yaklaşık olarak 120 kcaldir. 21,3 gram karbonhidrat, 4,4 gram protein ve 1,92 gram yağ içerir. 2,8 gram lif içeriğine sahiptir.
Bunların dışında Kinoa;
Vitamin A, Tiamin (B1) , Riboflavin (B2), Niasin (B3), Vitamin B6, Folik Asit (B9), Vitamin C, Vitamin E (alfa-tokoferol), Vitamin (D2 + D3), Vitamin D, Vitamin K(filokinon), Kalsiyum (Ca), Demir (Fe), Magnezyum (Mg), Fosfor (P), Potasyum (K), Sodyum (Na), Çinko (Zn) içerir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzmanı "Artık Ölümcül Bir Salgın" Dedi Uyardı! Uzamış Grip Ve Öksürükle Seyrediyor... Vakalar Arttı
Fast Food Ve Sokak Lezzetlerindeki GİZLİ TEHLİKE! Et, Tavuk Ve Yumurta Gibi Gıdalardan Bulaşıyor! 5 KRİTİK BELİRTİYE DİKKAT
Kanser Tedavisinde Önemli Silah! Bitkilerden bir tek onda D VİTAMİNİ var! O kadar güçlü... Bu faydalarını duyunca bol bol tüketeceksiniz
Yılbaşı Sofranızda Geleneksel Tat ve Modern Dokunuşlarla Fark Yaratın!
Tam 22 çeşit balkan yemeği: Balkabaklı tatlı börekten ovmaç çorbasına, kuru biber dolmasından, bakla çorbasına... Huzurlarınızda Pomak mutfağı