Orhan Pamuk: ''Laik Türkler için korkuyorum''
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Avrupa ülkelerine, "insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye'ye karşı daha sert tavır almaları" çağrısında bulundu. Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici olduğunu belirten Pamuk, "Kendim için değil ama ülkem için, laik arkadaşlarım için korkuyorum" dedi.
Hollanda Televizyonu'nda yayınlanan "Nieuwsuur" (Haber Saati) adlı programı, son kitabı "Kafamda Bir Tuhaflık" üzerine Orhan Pamuk ile bir söyleşi gerçekleştirdi. İstanbul'da bir bozacının öyküsünü anlatan kitabın kahramanı Mevlüt, "Ben sadece bozacıyım. Politika okumuş insanların işi. Politikaya karışmam" diyor.
Pamuk ise kahramanı Mevlüt'ün aksine ülkedeki politikaya ilişkin kaygılarını ve görüşlerini paylaştı.
Ünlü yazar, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik baskılara ilişkin gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi.
Türkiye'deki gazetecilerin korku içinde olduğunu söyleyen Pamuk'a göre, özellikle hükümeti eleştirenler işten çıkarılıyor, tehdit ediliyor ve gazeteleri kapatılıyor.
"Son yıllarda İslamcı hükümetimiz liberal yüzünü kaybediyor" diyen Nobel ödüllü yazar, hükümetin giderek otoriter ve baskıcı hale geldiğini, gazetecileri hapse attığını ve gazeteleri yasakladığını söyledi.
Orhan Pamuk izdivaç programlarını izliyormuş
Orhan Pamuk: “On yıl önce beni öldürmek isteyenler vardı"
Laik Türkler için korkuyorum
Pamuk, Türkiye'nin geleceğine ilişkin endişelerini şu sözlerle dile getirdi:
"Kendim için korkmuyorum, ülkem için korkuyorum. Arkadaşlarım için korkuyorum, laik, kültürlü Avrupa yanlısı Türkler için korkuyorum."
Ünlü yazar, Türkiye'deki demokrasi geleceği konusundaki kaygılarına Avrupa'nın destek çıkacağını ümit ediyor.
Pamuk, AB liderlerine bu konuda kendisine destek olmalarını ve Türkiye'deki demokrasinin onları da ilgilendirdiğini söylemeleri çağrısında bulundu.
Orhan Pamuk, Avrupalı liderlerin insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye'yi uyarmaları gerektiğine de işaret etti.
Orhan Pamuk: "Endişeliyim ve uzlaştırıcı bir ışık göremiyorum"
Mülteci krizi
Bu nedenle Almanya Başbakanı Angele Merkel ve diğer Avrupalı liderlerin sadece mülteci sorununu değil, Türkiye'deki demokrasi ile ilgili sorunları da dile getirmeleri gerektiğini vurguladı.
Pamuk, Avrupa Birliği'nin mülteci krizini ele alış biçimini de eleştirdi.
Avrupa'nın kendi etrafında duvarlar örerek, kendi değer yargılarını aşındırdığını savundu.
Yazar, Türkiye'nin bu konudaki tutumundan da övgüyle söz ederek, "Bu noktada hükümeti hiçbir konuda suçlayamam. Türkiye'nin mültecilere yaklaşımı her türlü övgüyü hak ediyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Geçen yıl 500 TL'ye satılıyordu, yeni sezonda 1000 TL! MEĞER ULUDAĞ'DAKİ ÇORBANIN GERÇEK MALİYETİ...
HATAY'A GİDEN YEMEDEN DÖNMÜYOR! Kiremit tavalarda 35 dakika dinlene dinlene pişiriliyor! Yurt dışından bile yemek için gelen var... Ustasından 'BELEN TAVA' tarifi
ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI.... Resimli Öğretmenler Günü mesajları ve sözleri 2024!
Tam bir şifa deposu! Geleneksel tıbbın da modern tıbbında vazgeçilmezi! Çoğu kişi adını ilk kez duyacak...
Black Friday ne zaman 2024, hangi tarihte? Kara Cuma indirimleri tarihi...