hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayseri İlçeleri Nelerdir? Kayseri'nin Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Kayseri Haritası…

    Kayseri İlçeleri Nelerdir Kayserinin Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Kayseri Haritası…
    expand

    Kayseri, Türkiye'nin bir ilini ifade etmektedir. Ankara ile Konya'nın ardından İç Anadolu bölgesinin üçüncü büyük kentidir ve endüstri merkezidir. Kayseri ili toplamda 16 tane ilçeden meydana gelmektedir. İşte Kayseri'nin ilçeleri ve nüfusu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Kayseri Nedir? 

     Kayseri, Orta Kızılırmak kısmında, Erciyes Dağı'nın eteklerinde var olan bir ildir. Kuzey ve kuzeybatı kısımlarında Yozgat ili, kuzey ve kuzeydoğu kısmında Sivas, ili, doğusunda Kahramanmaraş, güneyinde Adana, güneybatısında Niğde, batıda ise Nevşehir illeri ile çevrilmektedir. Dünyanın en eski şehirlerinden bir tanesi olan Kayseri önceki çağlarda eski Mazaka ya da Kaisareia şeklinde isimlendirilmekteydi. Bununla beraber Kayseri, klasik çağlarda Kapadokya ismi verilen bir bölgededir. Kızılırmak'ın güneyindeki bu bölge, Tuz Gölü'nden başlayarak Fırat Nehri'ne kadar uzanmaktadır. İpek Yolu bu alandan geçmektedir. Bölge, birçok uygarlığın beşiği olmuştur.

     Kayseri'nin Kaç İlçesi Vardır?

     Kayseri iline bağlı olan 16 ilçe bulunmaktadır. Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçeleri Kayseri'nin metropol ilçelerini ifade etmektedir. Kayseri'nin ilçeleri şu şekildedir:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    • Akkışla
    • Develi
    • Bünyan
    • Hacılar
    • Felahiye
    • İncesu
    • Melikgazi
    • Kocasinan
    • Pınarbaşı
    • Özvatan
    • Sarız
    • Sarıoğlan
    • Tomarza 
    • Talas
    • Yeşilhisar
    • Yahyalı

    Şeklinde olmaktadır.

     Kayseri’nin Nüfusu Kaçtır?

     Kayseri şehri, Türkiye'nin merkezinde yer almaktadır. Nüfusu ise 1.255.349 şeklindedir ve bunun 1.000.000 olan kısmı Kayseri ilinde yaşamaktadır. 16.917 km²'lik olan bir alanı kaplamaktadır ve Sivas, Niğde, Adana, Yozgat, Kahramanmaraş ve Nevşehir şehirleri ile sınır komşusudur.

    KAYSERİ HARİTASI

     Kayseri'nin Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

     Kayseri ili, İç Anadolu bölgesinin güney bölümü ile birlikte Toros Dağları'nın birbirine yaklaşmış olduğu bir alanda Orta Kızılırmak kısmında yer almaktadır. 37 derece 45 dakika ile birlikte 38 derece 18 dakika olan kuzey enlemleri ve 34 derece 56 dakika ile birlikte 36 derece 58 dakika olan doğu boylamları arasında da yer almaktadır.

     Doğu ve kuzeydoğusunda Sivas, kuzeyinde Yozgat, batısında Nevşehir, güneybatısında Niğde, güneyinde ise Adana ve Kahramanmaraş illeriyle çevrili olmaktadır. 1929 senesinde yapılan Haydarpaşa - Kars demiryolu ile idari sınırlarından geçmektedir. Kayseri ili, orman potansiyeli açısından zengin değildir. Türkiye'deki orman varlığının yaklaşık %0,5'i Kayseri'de bulunmaktadır.

     Kayseri içerisinde 22.000 hektar normal alan ve 85.000 hektar bozuk alan dahil olmak üzere 107.000 hektarlık orman arazisi bulunmaktadır. Orman yapısının zayıflığı orman mamulleri üretiminin de sınırlı olmasına neden olmaktadır. Tarım; Kayseri ekonomisinde endüstri, ulaştırma ve ticaret sektörlerinin ardından gelmektedir. 671.000 hektarlık arazi tarım içerisinde kullanılmaktadır. Bu miktar şehir topraklarının yaklaşık %40'lık olan kısmına karşılık gelmektedir. İl endüstrisinin 'ü tarım dışı, %41'i orman fundalık, %6'sı çayır-mera şeklindedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kayseri'de Hangi Müzeler Vardır?

     Kayseri ilinde çok sayıda müze bulunmaktadır. Bu müzeleri isimleri ise şu şekilde ifade edilmektedir:

    Atatürk Evi

    Kayseri Arkeoloji Müzesi

    Selçuklu Uygarlığı Müzesi ya da Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

    Güpgüpoğlu Konağı Etnoğrafya Müzesi

    Ahi Evran Sanatkârlar Müzesi

    Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

    Kayseri Kalesi Arkeoloji Müzesi

    Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi

    Sultansazlığı Kuş Müzesi

    Kayseri Etnoğrafya Müzesi

    Şeklinde sıralanmaktadır.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow