Kar lastiği satışları patladı
Başkentte kar yağışının ardından vatandaşların kış lastiklerine olan talebi de arttı.
Artan taleple birlikte 1 ay öncesine oranla lastik ve zincir fiyatları da ortalama 10 YTL yükseldi.
Ankara'da dün gece başlayan, aralıklarla devam eden kar yağışı vatandaşların kar lastiklerine olan ilgisini artırdı.
Araçlarındaki yazlık lastikleri kış lastikleri ile değiştirmek isteyen ya da yeni kış lastiği satın almak isteyen vatandaşlar, lastik satan firmalara akın etti.
Araçların lastikdeğişimleri ortalama 15 dakika sürerken, vatandaşlar yoğun talep nedeniyle yaklaşık 3 - 4 saat bekleyişin ardından yeni lastiklerini araçlarına taktırabildiler.
Yetkililer, vatandaşlara lastiklerini ekim ayında değiştirmelerini tavsiye ederek, böylece hem zamandan hem de paradan tasarruf edeceklerini hatırlattılar.
Zincirlere de 'nur' yağdı
Kış şartlarının kendisini hissettirmesi ile zincir satışlarının da arttığını belirten yetkililer, eski zincirlerin zamanında bakım yapılmadığı için paslandığını, vatandaşların da bu nedenle yeni zincir almayı tercih ettiklerini ifade ettiler.
Yetkililer, havaların soğuması nedeniyle sabahları kötü bir sürprizle karşılaşmak istemeyen vatandaşların da akü satışlarını artırdığını belirttiler.
Kış lastiklerinin faydaları
Lastik firması yetkilileri, kış lastiklerinin genellikle hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğünde kullanıldığını ancak bunun için sadece kar yağışının beklenmemesi gerektiğini ifade ettiler.
Yetkililere göre, sırt yapısı, karışımı ve yüzeydeki kılcal kanallı yapısı sayesinde kış lastikleri ıslak zeminde de iyi sonuçlar veriyor.
Genellikle 8 mm'lik diş derinliği bulunan kar tipi lastikler, ilk takıldığında yüzde 100 oranında su atımı yapabiliyor.
Derinlikleri 1.6 mm'ye düşen lastiklerde bu oran, yüzde 13.8'e kadar düşüyor.
Bu yüzden diş derinliği azalan lastiklerin zamanında değiştirilmesi gerekiyor. Normal lastiklere göre özel bir malzeme kullanılarak hazırlanan kış lastiklerinde, daha yumuşak ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için aşırı soğukta bile diğer lastiklerde görülen çatlama ve yarıklar meydana gelmiyor.
Diş derinlikleri de yaz lastiklerine göre daha fazla olan kış lastiklerinin dişlerinin derin olması, suyun daha iyi atılmasını sağlıyor ve kanalların içindeki kar, lastik döndükçe zemindeki karla sürtünerek yol tutuşu artırıyor.
Lamel (ince çizgi) sayısı daha fazla olan kış lastikleri bu sayede karlı ve ıslak zeminde normal lastiklere göre daha iyi performans sergiliyor ve kış mevsiminde daha güvenli sürüş sağlıyor.
Sadece karlı değil, kuru ve ıslak zeminde de yüksek performans sergileyen kış lastiklerinin mevsim şartlarındaki fren mesafesi, diğer lastiklere göre daha kısa oluyor.
Kendini temizleme özelliğine sahip olan lastik tabanındaki düz kanallar, yağmur suyunun daha iyi atılmasını ve yüksek hızlarda kızaklamanın daha düşük seviyelerde olmasını sağlıyor.
Bloktaki çentik sayısı fazla olan kar tipi lastiklerin yol tutuşu da yüksek oluyor. Bu sayede karlı zeminlerde, aralarda daha çok biriken kar yolla teması arttırıyor.
"Lastiğinizin havasını değiştirmeyin"
Birçok sürücünün kar yağmaya başladığında lastiklerdeki hava basıncı ile oynadığını da belirten lastik firmaları yetkilileri, lastik hava basıncını azaltma veya artırmanın sürücüye bir avantaj sağlamayacağına işaret ettiler.
Lastik havası azaltıldığı zaman lastik tabanındaki yükün yanaklara doğru bindiğini ve jantın lastiği kesmeye başladığını ifade eden yetkililer, lastik havası arttırıldığında ise lastiğin dişleri gerektiğinden fazla açıldığı için sürücünün daha çok patinaj yapacağını belirttiler.
Patinaj zincirleri, kar paletleri ve çivili lastikler
Zincirin, çivili lastik ve diğer yöntemlere göre daha ucuz olduğunu kaydeden yetkililer, hammaddesi çelik olan patinaj zincirinin fiyatlarının da marka ve ebatlara göre değiştiğini bildirdiler.
Normal şartlarda binek otomobiller için zincir fiyatlarının 30 - 60 YTL arasında olduğunu anlatan yetkililer, kar yağışının başlamasıyla birlikte bir takım zincirin fiyatının da 90 - 120 YTL'ye kadar yükseldiğini kaydettiler.
Yetkililer, lastiklere takılan kar paletinin zincirden daha pratik ancak daha pahalı olduğunu, bir mekanizma yardımı ile jantın göbeğine takılan palet fiyatlarının markasına göre, 150 - 300 YTL arasında değiştiğini bildirdiler.
Karlı ve buzlu zeminlerde kullanılan ve diğer lastiklere göre daha iyi çekiş ve tutunma sağlayan çivili lastiklerin ise aracın fren mesafesini azalttığını anlatan lastik firması yetkilileri, ancak bu tip lastiklerin kuru veya ıslak zeminde kullanılmasının sakıncalı olduğuna işaret ettiler.
Çivilerin, uzman kişiler tarafından çivi tabancasıyla çakılması gerektiğini, eksik sayıda veya dengesiz çivi çakılmasının lastiğe zarar vereceğini hatırlatan yetkililer, bu şekilde hazırlanmış bir lastiğin, sürüş konforunu ve güvenliğini düşüreceğini söylediler.
Yetkililer, lastik tabanından çıkan çivi yüksekliğinin 1 - 2.5 mm arasında olması gerektiğini belirterek, balans problemine neden olduğu için hafif çiviler (1.1 gr) kullanılmasını önerdiler.
Ayrıca çivi çakılmış lastikle yüksek hız yapılmaması uyarısında da bulunan yetkililer, bu tür lastiklerle 100 kilometre hızın üstünde seyretmemek gerektiğini bildirdiler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hepsi Ev Yapımı! Malzemesi Az, Yapımı Kolay... Kış Soğuklarında Şifalı Ve İçinizi Isıtacak 3 Tarif
Güney Amerikalıların sağlık sırrı! Kışın her yaştan insana şifa oluyor! Kaşık kaşık yiyen nezle ve grip olmuyor!
Hafif Tatlı Kifaye, Artık Coğrafi Tescilli: Konya’nın Lezzetli Mirası!
Hasta Olmak İstemeyen Tabak Tabak Yiyor! Gaziantep'in Doğal Antibiyotiği... Grip, Soğuk Algınlığına Karşı İlaç Diye Tüketiyorlar
DİKKAT! Mikrop Yuvasıymış! Klozetten 400 Kat Daha Fazla Bakteri Taşıdığı Ortaya Çıktı! Her Gün Temas Halindeyiz