"Kadınlar, sutyen numaralarını bilmiyor"
Yapılan bilimsel bir araştırmada, kadınların çoğunluğunun doğru sutyen numarasını bilmediği ve uygun sutyen kullanmadığı belirlendi.
Gazi Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selahattin Özmen, Doç.Dr. Sühan Ayhan, Operatör Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, Operatör Dr. Fulya Fındıkçıoğlu ve Dr. Tuba Güçlü ile polikliniğe başvuran 18 yaş üstü 100 kadın hastayla doğru sutyen kullanımıyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Özmen, yaptıkları araştırmada doğru sütyen kullanımının yaşla ilişkisinin olmadığını, ancak öğrenim durumunun doğru sutyen kullanımına katkısı olduğunu saptadıklarını söyledi.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 59'unun doğru sutyen numarasını bilmediğini belirlediklerini kaydeden Doç.Dr. Özmen, yüzde 45'inin de uygun sütyen kullanmadığının ortaya çıktığını söyledi.
Özellikle büyük memeli kadınlarda uygun sutyen kullanımının daha az olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. Özmen, bu kadınların daha küçük sutyen kullanma eğiliminde olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:
"Göğüsleri büyük kadınlar, göğüslerini küçük göstermek amacıyla küçük kalıp ölçülü, sıkan sutyenleri tercih ediyor. Bu nedenle birçok sutyen üreticisi çok büyük kalıp üretmemekte, buna bağlı olarak da bu gruptaki bayanların doğru sutyeni bulabilme oranları da azalmaktadır.
Ancak göğüsleri büyük bayanların küçük sutyen kullanarak küçük memelere sahip olmaları mümkün olmadığı gibi bu durum sağlıkları açısından da sakıncalı
olabilir.
Bunun yerine günlük aktivitelere izin verecek kadar asan, ancak lenf dolaşımını bozacak kadar sıkı olmayan, geniş askılı, bantları ve askıları baskı yaratmayan, yan destekli, memeleri kavrayan, sırta binen ağırlığı hafifleten ve hareket özgürlüğü sağlayan sütyenlerin tercih edilmesi önerilmektedir. Hatta büyük göğüslü kadınlar, özel tasarlanan sutyenler kullanabilir."
Doğru sutyen kullanımı
Doğru sütyen kullanımının zaman içinde memenin formunu koruduğu, sarkmayı önlediğini ve estetik meme cerrahilerinden sonra da uzun dönem sonuçlara olumlu katkıda bulunduğunun düşünüldüğünü bildiren Doç.Dr. Özmen, şöyle devam etti:
"Batı toplumlarında yapılan bazı araştırmalarda, kadınların yüzde 80 oranında istedikleri sutyeni bulamadıkları ve yüzde 90 oranında kullanmakta oldukları sutyenden memnun olmadıkları saptanmıştır.
Ayrıca estetik meme cerrahisi için başvuran hastaların sutyen ölçülerini doğru
olarak bilmesi, ameliyat sonrası beklentileri cerrahla daha doğru paylaşmasına da yardımcı olabilir."
Çok sıkı sutyen kullanımının meme lenf drenajını bozduğu yönünde bilimsel yayınlar olduğunu kaydeden Doç.Dr. Özmen, bu nedenle uygun sutyen kullanımı önemli olduğuna dikkati çekti.
Sutyen benzeri ilk kıyafetlerin bundan Antik Yunan'da kullanıldığının bilindiğini söyleyen Doç.Dr. Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orta Çağ ve sonrasında vücudu şekillendirmek için elbise altına giyilen korselerin parçası olarak düşünülmüş, ancak modern anlamda sutyenlerin hayatımıza girmesi 20'nci yüzyılın başlarında olmuştur.
ABD'de 1960'larda kadın özgürlük hareketlerinin uzantısı olarak sutyen kullanımı aleyhine yapılan protestolar nedeniyle varlığı tehlikeye girse de sutyen bugün kadın giyim endüstrisinin en önemli ürünlerinden biri olarak büyük bir pazar oluşturmaktadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan Hamburger Tarifi! Fast Food’cuların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktasına Dikkat!
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...