İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? İtfaiyeci Olma Şartları Nelerdir?
İtfaiyeci olmak için birtakım eğitimleri almak gerekir. Bu belirtilen eğitimleri almanın yanı sıra itfaiyecide bulunması gereken özellikler de vardır. Bu özellikleri yerine getiren kişiler itfaiyeci olabilirler.
İtfaiyeci Nasıl Olunur?
İtfaiyecilik dünya genelinde kabul gören ve saygı gören meslek grupları arasındadır. Büyük sorumluluklarını yerine getiren bir meslektir. Deprem ve sel gibi çeşitli doğal afetlerde itfaiyecilere büyük görev düşer. Zor koşullara kendilerini atan itfaiyecilerin birtakım özelliklere sahip olmalıdır. İtfaiyeciler yangın söndürür, tehlikeli durumlarda insanların ve canlıların güvenliğini sağlarlar.
Deprem, sel ve diğer doğal afetlerde mahsur kalma, sıkışma gibi durumlarda görev alırlar. İtfaiyeci olmak için belli başlı kriterleri yerine getirmek gerekir. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu göreve gelebilirler. Bir diğer kriter ise Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girip başarılı olmaktır.
İtfaiyeci Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
İtfaiyeci olmak için önlisans veya lisans eğitimi almak gerekir. Üniversitelerin iki yıllık ön lisans bölümünden mezun olan kişiler itfaiyeci olabilirler. İtfaiyecilik ön lisans bölümünü bitirenler Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek yeterli bir puan almalıdır. KPSS'den itfaiyeci olmak için minimum 70 puan almak gerekir. Sonrasında atamalar ile bir belediyede itfaiyeci olarak çalışabilirler.
İtfaiyeci Olma Şartları Nelerdir?
İtfaiyeci olmak için ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamu haklarından yoksun olmamak gerekir. Erkekler askerlik ile ilgili ilişiği olmadığına dair bir beyan vermelidir. Ertelenmiş, affa uğramamış ve para cezasına çevrilmiş bir durum ile karşı karşıya kalmamalıdır.
Rüşvet, dolandırıcılık, zimmet, irtikap, sahtecilik, cinsel saldırı, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, hürriyetten yoksun bırakma olmak üzere onur kırıcı ve yüz kızartıcı suçlardan ceza almamış olmak gerekir. Eğitim durumu ön lisans düzeyinde olan İtfaiyecilik Ve Yangın Güvenliği bölümü mezunu ya da lisans düzeyinde olan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu olmak itfaiyeci olmak için yeterlidir.
Erkekler minimum 170 cm, kadınlar ise minimum 167 cm boyunda olmalıdır. Boy ve kilo oranları +10 ya da -10 kilodan fazla veya az olmamalıdır. Yaş konusunda 30 yaşından gün almamış olmak gerekir. Ön lisans ve lisanstan mezun olan kişiler B sınıfı sürücü belgesine sahibi olmalıdır. Sağlık açısından görevi yerine getirmeye ilişkin bir engel olmamalıdır.
Bunlar astım, nefes darlığı, bronşit, dar alanda kalma korkusu, renk körlüğü, aşırı psikolojik duyarlılık, ileri düzeyde görme bozukluğu, epilepsi, ağırlık, aşırı heyecanlı olma durumu, davranış bozukluğu, yükseklik korkusu, kekemelik ve psikolojik rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarıdır. Bu sağlık sorunlarına sahip kişiler itfaiyeci olamaz.
KPSS’den en az alım komisyonunca belirlenen taban puan kadar not alınmalıdır. Havaalanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele memuru olarak görev yapılacağına dair am teşekküllü hastanelerden ve üniversite hastaneleri tarafından heyet raporu alınmalıdır. Bu şartlar yerine getirildiği takdir de itfaiyeci olma yolunda herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
6 saatten az, 9 saatten fazlası zarar! Yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı! Bağışıklık, beyin, hormonlar, metabolizma... Vücutta etkilemediği şey yok
MASTERCHEF'E DAMGA VURDU! Aşçıların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktası Kadınbudu Köftenin Lezzetini 2'ye Katlıyor
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!