İmsak ne demek, imsak nedir? Oruç sabah ezanıyla mı başlar? Sahur İmsak'a göre mi? Sabah ezanı ve imsak aynı mı?
İmsak nedir sorusu gündemde... Ramazan aylarında imsak saati fazlasıyla merak edilir. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 10 Mart 2024 akşamı idrak ediliyor. Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2023 yılında Mart ayına denk geliyor. Peki ama imsak nedir, ne demek?
Sahur, imsak vaktine göre mi? sorusu gündemde... On bir ayın sultanı Ramazan ayının başlangıcına kısa bir süre kala imsak saatleri sorgulanıyor. Buna göre; Ramazan ayı, 10 Mart günü başlayacak ve son oruç 9 Nisan günü tutulacak. 10 Nisan ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü olarak idrak edilecek.
İmsak nedir?
İmsak Ramazan ayında oruç tutacak Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile birlikte başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır. Kelime manası, kendini tutmak, bir şeyden el çekmektir. Takvimlerde, imsak'ın günlere ve illere göre başlama saatleri belirtilir.
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
Sahur İmsak'a göre mi?
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı ile son bulur.
Sabah ezanı ve imsak aynı mı?
Sabah ezanı imsakla beraber okunmaz. İmsak sabah ezanı ve güneş farklı saatlerdir. İmsak ile sabah ezanı arasındaki zaman dilimi saat farkına ve mevsimlere göre değişir. Sabah ezanı genelde imsak vaktinden 30 ila 45 dakika sonra olunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MasterChef Tahsin pastane poğaçasının püf noktasını verdi! DIŞI ÇITIR ÇITIR, İÇİ YUMUŞACIK!
Niğde'de sirrokümülüs bulutları güzel görüntüler oluşturdu
Sosyal Medya Kıskançlığı İlişkileri Bitiriyor
RECEP AYININ 13. 14. 15. GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN SEVABI: Eyyam-ı biyd (Recep ayının 13, 14 ve 15. günü) ne zaman?
Dünya Bu Mucize Bitkiyi Türkiye’den Alıyor! 77 Türü Var! Hem Şifa Hem Lezzet.... Sağlığa Faydaları Say Say Bitmiyor; Covid-19, Kanser...