Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Gemi Kaptanı Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Gemi Kaptanı Olma Şartları Nelerdir?
Gemi kaptanı olmak pek çok kişinin hayallerini süsler. Bembeyaz üniformalar içinde, heybetli gemileri limanlara yanaştırarak uzaklaştıran ve binlerce kişinin kendisine hayran şekilde bakmasını isteyen gemi kaptanı en prestijli işler arasında yer alır. Büyük bir sorumluluk üstlenen gemi kaptanlarının yaptığı işleri gerçekleştirmek sanıldığı kadar da kolay değildir.
Gemi kaptanı olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunur. Adaylar, staj dönemini tamamladıktan hemen sonra Denizcilik Müsteşarlığı’nın gerçekleştirdiği Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından da başarı ile geçmek gerekir. Günümüzde dünya taşımacılığının hemen hemen hepsi gemilerle yapılır. Bu nedenle de kaptan mesleğini icra eden kişiler için pek çok farklı iş imkanı bulunuyor.
Gemi Kaptanı Olmak için Gerekenler Nelerdir?
Sorumluluğu çok yüksek olan gemi kaptanlığını hakkıyla yerine getirmek isteyen kişilerin sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Bu kadar beceriyi ve bilgi edinebilecek kişilerin kusursuz bir eğitimden geçerek bunu bir de yetkili kurumlara kanıtlaması gerektiği açık bir şekilde ortadadır. Bu nedenle de üniversitelerin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği'nin lisans bölümlerinden mezun olmak, gemi kaptanı olmak için gerekenlerin en başında gelir.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, üniversitede gördükleri staj ve eğitimin kendilerine ne kadar çok katkı sağladığını belgeleyebilmek için Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından düzenlenen Gemi Adamları Sınavlarına da girerek gerekli puanı almak zorundadırlar. Bu sınavdan da geçer not alan kişiler mesleklerine 3. kaptan olarak başlayabilirler.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur. Lisans mezunu olan kişiler, uluslararası denizlerde ve tonaj sınırı bulunmadan bütün gemilerde görev yapabilirler.
Üniversitelerin 2 yıllık denizcilik önlisans programları okuyan kişiler ve denizcilik meslek liselerinden mezun olan kişiler bu mesleği icra edebilirler. Bunlarda eğitim ve yeterliliklerine göre belirli tonaj kısıtlamalarına ve belirli sularda dahil olarak gemi kaptanlığı yapabilirler.
Gemi Kaptanı Olma Şartları Nelerdir?
Gemi kaptanı olmak için üniversitede ilgili bölüm okunduktan hemen sonra staj yapılması ve Deniz Müsteşarlığının gerçekleştirdiği sınava girilmesi gerekir. Bu işlemler dışında kaptan olabilmek için bazı özelliklerin bulundurulması gerekir. Bu nitelikler ise şunlardır:
- Problemlere yönelik eleştirel bir yaklaşıma sahip olmak ve alternatif çözümler üretebilmek,
- Çalışanları yönetebilecek bir liderlik vasfına sahip olmak,
- Stresliyken hızlı ve doğru bir şekilde karar verebilmek,
- Personel kaynaklarının yönetimi becerisine sahip olmak,
- Uzun süreli seyahatleri sorunsuz bir şekilde yönetebilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmak,
- Sistemin nasıl çalışacağı, işlemler, koşullar ve çevre değişikliklerinde nasıl etkileneceğini kolay bir şekilde belirleyebilecek olan sistem analizlerini yapabilmek,
- Ekip yönetimini başarılı bir şekilde yapabilmek en bilinen şartlar arasında yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
RESİMLİ 10 KASIM MESAJLARI 2024 | Atatürk'ün 86. ölüm yıl dönümü için saygı, minnet ve özlem dolu kısa-uzun resimli 10 Kasım mesajları İNDİR!
10 KASIM MESAJLARI 2024 | Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri ve Resimli 10 Kasım mesajları
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
MASTERCHEF'E DAMGA VURAN LEZZET! Antalya piyazı ve püf noktaları: '30 dakikada hazır'
Sahte zeytinyağını bu yöntemle anlamak mümkün! Uzman isim püf noktasını açıkladı: Bardağa bir miktar zeytinyağı koyun ve...