Fosfor İçeren Besinler Nelerdir? Fosforu En Yüksek Gıdalar...
Hücre büyümesi ve onarımı ile birlikte enerji açısından fosfor insan vücudu için önemli yer taşır. Tabii bunun dışında da birçok farklı faydası ile önemli olduğunu söylemek mümkündür. O yüzden vücut içerisinde gerekli miktarda fosfor bulunması amaçlı, fosfor içeren besin kaynaklarını düzenli tüketilmesi gerekir. Bu konuda deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları ve mercek gibi daha pek çok farklı yiyecek çeşidi öne çıkar. Burada önemli olan düzenli ve dengeli şekilde tüm besin kaynaklarından eşit oranda tüketmektir.
Fosfor içeren günümüzde birçok farklı besin kaynağı bulunmaktadır. Bunlar hem denizden hem de tarladan olmak üzere pek çok farklı şekilde tüketim imkanı verir. Böylece yeterli miktarda tüketim üzerinden fosfor eksikliğini önemli oranda gidermek mümkündür.
Fosfor İçeren Besinler Nelerdir?
- Deniz ürünleri
- Süt ve süt ürünleri
- Kümes hayvanları
- Et ürünleri
- Mercimek
- Bezelye
Genel çerçevede yukarıdaki farklı besin kaynakları içerisinde değişik miktarlar üzerinden fosfor miktarı bulunur. Düzenli olarak gün içerisinde belirli oranda tüketilmesi ile birlikte fosfor miktarı vücutta istenilen noktaya gelebilir.
Fosforu En Yüksek Gıdalar
Fosfor vücut fonksiyonel yapısı açısından büyük öneme sahip olan elementler içerisinde gelir. Bu kapsamda fosfor elde etmek amaçlı belli başlı besin gıdaları öne çıkar. Özellikle deniz ürünleri ve süt ile süt ürünleri yüksek oranda fosfor barındırır. Diğer yandan bezelye ve kümes hayvanları ile mercimek içerisinde de yeterli miktarda fosfor olduğunu söylemek mümkündür. O yüzden bu besin kaynaklarından en az birkaç tanesini dengeli şekilde tüketmek fosfor eksikliğine önemli oranda giderebilir.
Fosfor Ne İşe Yarar?
Özellikle kemik ve diş oluşumu konusunda fosfor büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda hücre büyümesi ile beraber onarım noktasında en önemli kaynaklar içerisinde yer alır. Kalp kasının kasılması, gün içerisinde yeterli enerjinin elde edilmesi ve böbrek işlevleri konusunda yine en önemli elementler içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Sinir ve kas hareketlerinin istenilen düzeyde olması açısından yine dengeli miktarda vücut içerisinde fosfor bulunması gerekir. Aynı zamanda vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesi noktasında fosforun önemli rol oynadığını da eklemek gerekir.
Fosfor eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Yorgunluk, halsizlik, kas güçsüzlüğü ile beraber iştah kaybı gibi problemler fosfor eksikliğinin belirtileridir. Aynı zamanda sinirlilik, uyuşukluk, bilinç kaybı ve kemik kırıkları da yine bu konuda fosfor eksikliğinin olduğunu gösterir. Özellikle gün içerisinde zinde ve enerjik olabilmek amaçlı fosforun yeterli miktarda bulunması büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde çok fazla uyku gelebilir ve kişi kendini güçsüz hissedebilir. Böyle durumlarda başta uzman doktora başvurmak ve gerekli sonucu almak gerekir. Daha sonra eğer fosfor eksikliği kişi vücudunda var ise bu konuda gerekli besin kaynaklarını düzenli olarak tüketilmesi büyük önem taşır.
Kaynak: Makalenet
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
31 Aralık yarım gün mü? 31 Aralık tatil olacak mı, hangi güne denk geliyor? Yılbaşı yaklaşırken merak edildi!
Ne kadar hızlı düşünüyoruz? Bilim insanları insan düşüncesinin hızını ölçtüler! Sonuçlar şaşırttı
Dünyanın yeni sorunu: EV GENÇLERİ! Dijital dünyada aktif gerçekte pasifler
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'