hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Büyük Böceği Hangisidir? Dünya'nın En Büyük Böcek Türleri ve Özellikleri...

    Dünyanın En Büyük Böceği Hangisidir Dünyanın En Büyük Böcek Türleri ve Özellikleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Dünya üzerinde pek çok canlı türü yaşamaktadır. Böcekler de bu canlı türleri arasındadır. Genelde minik boyutlarıyla tanıdığımız böceklerden bazıları en deneyimli böcek bilimcileri bile korkutacak boyutlara sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Büyük Böceği Hangisidir?

    Şimdiye kadar var olan en büyük böcekler, yaklaşık 317 ila 247 milyon yıl önce yaşamış, bazen Grifflies olarak anılan, soyu tükenmiş Meganisoptera takımının yusufçuk benzeri böcekleridir. Griffinfly'nin kanat açıklıkları yaklaşık 70 santimetreye kadar ulaşabilir ve avlanmak için devasa çeneleri bulunmaktadır. Paleozoik Çağ'dan bu yana hiçbir böcek büyük grifonların boyutuna ulaşmamış olsa da, hala deneyimli böcekbilimcileri bile korkutacak kadar büyük boyutta olan birkaç böcek türü vardır.

    Dünya'nın En Büyük Böcek Türleri ve Özellikleri

    Dünya üzerinde irili ufaklı milyonlarca böcek türü bulunmaktadır. Bu böcekler içerisinde en büyük boyutlarda olan böceklerin listesi aşağıdaki şekildedir:

    Titan Böcekleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Titan böcekleri Amazon yağmur ormanlarının ev sahipliği yaptığı böcek türlerinden biridir. Bu devasa böcek 15 santimetre uzunluğuna kadar büyüyebilir. Bilim adamları titan böceği larvalarının hiçbir örneğini bulamamış olsalar da ölü ağaçlarda bu larvalar tarafından yaratıldığına inandıkları delikler keşfettiler.

    Bu deliklerin boyutuna dayanarak, titan böceklerinin larvalarının 2 inç genişliğinde ve 1 fit uzunluğa kadar büyüyebileceği tahmin edilmektedir. Titan böcekleri maceraperest turistlerin ilgisini oldukça çekmekte ve Güney Amerika’daki birçok turizm acentesinin broşürlerini süslemektedirler.

    Dünyanın En Büyük Böceği Hangisidir Dünyanın En Büyük Böcek Türleri ve Özellikleri...Sopa Böcekleri 

    Gezegendeki en uzun böcekler, dallar, dallar ve yapraklar arasında yırtıcılardan saklanmak için tuhaf şekiller geliştirebilmektedirler. Sopa böcekleri Phasmatodea takımının üyeleridir. Şekilleri itibariyle uzun sopaya ya da çubuklara benzemektedirler. Sopa böcekleri uzunlukları türlerine bağlı olarak değişse de genellikle 3 santimetre uzunluğundadır.

    Dev Havada 

    Dev havada böceği Dev Wetas olarak da bilinen Deinacrida cinsinin üyeleri arasındadır. Dev havada böcekleri Yeni Zelenda adasına özgü muazzam böceklerdir. Genellikle 10 santimetreye kadar uzayabilmektedirler. Ağırlıkları ise ortalama 1,3 gramdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Goliath Böcekleri

    Genellikle Goliath böcekleri olarak bilinen böcek cinsi Goliathus'un üyeleri, ağırlık ve kütlelerine bağlı olarak, dünyanın en büyük böceği unvanı için güçlü yarışmacılardır. Gliath Böcekleri Afrika’nın her yerinde bulunmaktadır. Bu muazzam cinsin erkekleri 10 santimetre uzunluğunda ve 60 gram ağırlığında olabilmektedir.

    Atlas Güveleri

    Malay takımadalarında yaygın olarak görülen atlas güvesi dünyanın en büyük güvesi olarak kabul edilmektedir. Atlas güveleri o kadar büyüktür ki, kozaları bazen Asya'da cep değiştirmek için cüzdan olarak kullanılmaktadır. Atlas güvelerinin kanat açıklıkları 27 - 28 santimetre boyutlarına ulaşmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow