Doğaya adanmış hayatlar "Bozayının izinde"
Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletler ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyadaki en yaratıcı ve etkili 5 çevre koruma projesinden biri seçilen Türkiye’nin ilk “Yaban Hayatı Koridoru” projesini yerinde görmek için Sarıkamış’a gittik.
Her şey Çağan Şekercioğlu'nun Sarıkamış yakınlarındaki geniş düzlükte gördüğü 3 kurtla başladı. Kuş gözlemlemek için geldiği Sarıkamış Ormanlarında bugün yapılan çalışmalar ışığında Türkiye'nin ilk "Yaban Hayatı Koridoru" oluşturuluyor.
Birbirlerinden koparılmış ormanlar ağaçlandırma ve yaban hayat geçişleriyle bağlanıp, belli bir noktaya sıkışmış olan yaban hayvanlarının Sarıkamış'tan Gürcistan'ın sık ormanlarına kadar ulaşmasının önü açılacak.
Türkiye'nin ilk National Geographic kaşifi ve Utah Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Çağan Şekercioğlu'nun hayatının projesi kurt gözlemlemek için ormana 4 fotokapan kurmasıyla başladı. Şekercioğlu, kurt görmeyi beklerken Sarıkamış Ormanı ona tüm güzelliklerini sunarak karşısına "Bozayı, vaşak, yaban kedisi" çıkarttı.
Bu durum Çağan Şekercioğlu'nun daha geniş bir ekip ve ekipmanla çalışma yapmasına neden oldu. National Geographic'in yönetim kurulunu Sarıkamış'a getirerek burada saklı kalmış ve sıkışmış yaban hayatın ne kadar zengin olduğunu göstermesiyle ve "Orman ve Su İşleri Bakanlı’ğı'nın" projeye dahil olmasıyla çalışmalar genişledi.
Bugüne kadar 20 civarında bozayıya “Crittercam” takıldı. Tasmaların üzerinde bulunan Crittercam’lerin Bozayılara takılması uzan ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Kuzey Doğa Derneği’nden Emrah Çoban bu işlemin neden ciddiyet gerektirdiği “Araçlarının tekerlerinin duracağı noktayı bile yola çıkmadan önce hesapladıklarını, aksi takdirde hem kendilerinin hem de bozayının zarar görebileceğini söylüyor. Yaban hayatı veterineri Ayşegül Karaahmetoğlu ise ayıları uyuşturacak ilaçları hazırlıyor. Her ayıya ve şartlara göre doz belirlenmesi gerektiğini söyleyen Karaahmetoğlu dozun az olması durumunda ayının saldırganlaşıp ekibin hayatının tehlikeye girebileceğini söylüyor.
Crittercam ile ayıların günlük yaşantıları hakkında görüntüler elde ediliyor. Bu görüntüler ayıların nelerle beslendikleri, davranışlarını ve aralarındaki iletişimi gözler önüne seriyor. Bu sayede Sarıkamış Ormanı’nı Gürcistan ve Rize ormanlarına nerelerden bağlanacağı konusunda veriler elde ediliyor.
Çağan Şekercioğlu projenin yıllar boyunca süreceğini söylüyor. Her yeni bilgi yeni ufuklar açıyor. Sarıkamış’a gittiğimizde karşımızda Şekercioğlu’nun Utah Üniversitesi’den öğrencisi olan Mark Chynoweth çıkıyor. Mark Hawaii’den Sarıkamış’a bu proje içir gelmiş. Kendisiyle kısa bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Doktora öğrencisi olan Mark projede görev almaya uzun yıllar devam etmek istediğini ve Sarıkamış’ın doğasına hayran kaldığını söylüyor. Projenin sürdürülebilirliği için fona ihtiyaç var, bu da çok kolay sağlanamayabiliyor.
Çağan Şekercioğlu’nun en büyük isteği 162 km’lik “Yaban Hayatı Koridoru”nun Ultra Maraton rotası olması ve bölgenin doğa turizmine açılması.
National Geographic'in Türkiye’de çektiği ilk yaban hayatı belgeseli olan “ Bozayının İzinde: Sarıkamış” belgeseli yakında CNN TÜRK ekranlarında olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!