Dinozor İsimleri: En Bilinen Dinozor İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?
Günümüzden oldukça uzun zamanlar öncesinde dünyaya dinozorlar hakimdi. Dinozorların şimdiki hayvanlardan farkları ise yırtıcı ve öldürücü yapıları olmalarıdır. Özellikle bazı dinozor türleri dev yapıları ve avcı kimlikleri ile ön plana çıkmışlardır.
Nesli tükenen dinozorlar ile alakalı birçok film, dizi ve belgesel çekildiği bilinir. Doğal olarak insanların dinozor türlerine karşı ilgileri oldukça fazladır. Bunun yanında dinozorların farklı isimleri ve özellikleri bulunmaktadır.
Dinozor Nedir?
Dinozor, ilk çağlarda yaşadığı düşünülen canlılara verilen bir isimdir. Dinozor adı ise Yunanca içerisinde 'korkunç kertenkele' anlamına gelen iki kelimenin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Dinozorların boyut olarak farklı yapılarda oldukları düşünülür. Bazı dinozor türlerinin ise çok korkutucu oldukları belirtilmiştir. Zaten dinozorların özelliklerine bakıldığı zaman farklı yapıda olduklarını görmek zor değildir.
Dinozor İsimleri: En Bilinen Dinozor İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?
Dinozor türleri arasında çok sayıda türü saymak mümkündür. Hatta binden fazla dinozor türünün olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabi bunlar içerisinde birçoğunun daha popüler ve dikkat çekici olduğu bilinir.
- Tyrannosaurus
İnsanların daha çok T-Rex olarak bildikleri bu dinozor türü oldukça büyük bir yapıya sahipti. Ortalama ömürleri 150 ila 200 yıl arasında değişmektedir. Avcı dinozorlar içerisinde en büyükleridir.
- Trodon
En küçük dinozor türü olarak tespit edilmiştir. 40-50 kilo ağırlıkları ile bilinirler. Ayrıca oldukça zeki bir dinozor türüdür.
- Sauropod
Bu dinozor türünün otçul olduğu bilinir. Boyu ise 30 metreden fazla olabilmektedir. Zamanla evrim geçirerek ilk zamankinden daha uzun boy ve kuyruğa ulaşmıştır.
- Raptor
Korkutucu bir dinozor türü olmasıyla bilinir. Olması gerekenden daha büyük bir beyne ellere sahiptir. Pençeleri ise kavisli bir yapıdaydı. Yaşadığı dönemde korku veren aktif bir avcı olmuştur.
- Ankylosaurus
Son derece korkunç bir yapıya sahiptir. Aslında bu korkunç yapının içerisinde ise çok fazla zeki olmayan bir beyne sahip olduğu bilinir. Bundan 65 milyon yıl öncesinde hayatta kalmayı başarmıştır. Omurgalarına bağlı olan oldukça sert ve sivri bir kemik yapısı vardır.
- Ornithomimidae
Bu dinozor türü hem etçil hem de otçul olmasıyla bilinir. Yaşadığı dönemde nadir bir tür olmayı başarmıştır. İki ayaklıdır ve son derece iyi bir koşucudur.
- Ornithopoda
Sürü halinde dolaşmayı çok severlerdi. Ayrıca 'bitki yiyenler' olarak ifade edilirler. Yaşamlarını en uzun sürdüren canlılardan olmuşlardır.
- Hadrosaur
Kafa yapılarına bakıldığı zaman 'ördek gagalı' olarak ifade edilirler. Otçul bir beslenme özellikleri vardı. Genelde yere yakın bitkileri yemişlerdir.
- Teropod
Tyrannosaurus cinsinden bir türdür. Onun kadar vahşi ve korkutucu olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu tür hakkında çok fazla detay bulunmuyor. Ancak vahşi yapısı beslenme konusunda pekte seçici olmadığını gösterir.
Dinozorlar Dünyada Ne Kadar Hüküm Sürdüler?
Dinozorların dünyada yaklaşık olarak 174 milyon yıl hüküm sürdükleri tahmin edilir. Bundan dolayı dünyanın o dönemlerde korkutucu yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Tabi dinozorlar ile alakalı birçok fosil bulunmuştur. Bunlarda yapılan incelemelerde önemli derecede bilgilere ulaşıldığını görülür.
Dünyada hüküm sürmüş olan dinozorların sıcak kanlı olduklarına inanılır. Buda 7/24 aktif olduklarını gösterir. Doğal olarak hayatta kalmak için çevreden az derecede etkilendiklerini söylemek yanlış olmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çürüyünce Yenen Meyve Kilosu 100 Liradan Tezgahlarda! Faydası Saymakla Bitmiyor; Kalp, Tansiyon, Cilt, Sindirim Sistemi... İyi Gelmediği Şey Yok
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?