Çinko Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Çinko İçeren Besinler Nelerdir?
Çinko, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlemesi için önemli bir vitamindir. Organ ve dokuların çalışması için demir vitamininden sonra en önemli vitamin çinkodur.
Çinko, vücut tarafından üretilmeyen ve depolanmayan bir elementtir. Hücre üretiminde ve bağışıklık fonksiyonlarında kullanılan çinko besinlerden alınmalıdır. Kemik sağlığı, göz, cilt, tırnak ve saç sağlığı gibi birçok sistemle de ilgilidir. Çinkoyu vücuda kırmızı et, istiridye, fasulye, ıstakoz, yengeç gibi deniz mahsulleri ya da fındık ile almak mümkündür. Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerde ve kepekli tahıllarda da çinko bulunur.
En Çok Çinko İçeren Besinler Nelerdir?
Çinko hem bitkisel hem de hayvansal besin kaynağı olan ürünlerde bulunur. Hayvansal kaynaklı olan çinko içeren besinler bitkisel kaynaklı olanlara göre vücutta daha fazla emilir. Düzenli ve dengeli beslenme sayesinde vücuda yeterli miktarda çinko almak mümkündür. Pazı, ıspanak, roka, kırmızı et, kakao, hindi eti, tavuk, patates ve yer fıstığı yüksek miktarda çinko içeren besinlerdendir. Eğer yetersiz ve dengesiz bir beslenme düzeniniz varsa vücutta çinko eksikliği ile karşılaşılabilir.
Çinko Nedir?
İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışması için mikro besin öğelerine ihtiyaç duyulur. Minerallerin içinde mikron besin öğelerinin önemli bir kısmı yer alır. Vücutta dokuların ve organların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan demir mineralinden sonra en önemlisi çinko olarak karşımıza çıkar. Özellikle metabolizma ve bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olan çinko yetişkin kimselerde toplam 2 g olarak bilinir. Bunun ortalama %80'i kas, deri, saç ve kemiklerde bulunur. Güçlü bir bağışıklık sistemi ile sinir sistemine sahip olmak için vücuda yeterli miktarda çinko alınması gerekir. Büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde etki sahibi olan çinko davranışsal gelişimi ve üreme fonksiyonlarını da etkiler. Fizyolojik bakımından birçok işleyişi etkileyen çinko sağlıklı bir vücut için gereklidir.
Çinko Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kronik yorgunluğu engeller.
Cilt problemlerinin ortaya çıkmasına engel olur.
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır.
Saç dökülmesini engeller.
Alzheimer gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olur.
Sperm üretiminde ve testosteron hormonunda da etkilidir.
Çinko Eksikliği Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?
Çinko eksikliği genelde ishal kimselerde, veganlarda, vejeteryanlarda ve otoimmün hastalığı olan kimselerde ortaya çıkar. Çinko eksikliğinin anlaşılması için belli bir test olmadığından kan ve saç teli testi ile bu anlaşılabilir. Çinko eksikliğinin belirtileri arasında kuru cilt, saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi, sürekli grip, gebelikte düşük ve atılamayan ödem vardır.
Çinko eksikliğinin belirtileri arasında kısırlık, iştahsızlık ve erkeklerde düşük testosteron üretimi de sayılabilir. Çinko eksikliği kadar fazla olması durumunda da ortaya bazı belirtiler çıkabilir. Çinkonun vücutta fazla olması kusma, mide bulantısı, baş ağrısı, ishal, kas krampları ve bağışıklık düşüklüğü gibi belirtilere neden olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok