Biotin Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
Biotin, B vitamini grubundan bir vitamindir ve H vitamini ya da B7 vitamini olarak da bilinir. Suda çözünen bir vitamin olduğundan vücutta depolanmaz ve gıdalar yolu ile düzenli olarak alınması gerekir.
Biotin, vücutta depolanmayan bir vitamin olduğundan besinler yoluyla ya da takviye şeklinde alınması gerekir. Biotinin bulunduğu besinler arasında yumurta sarısı, baklagiller, maya, fındık, yer fıstığı, yulaf gevreği, dana ciğeri ve mantar yer alır. Özellikle yumurta sarısı ve dana ciğeri gibi hayvansal gıdalar biotin bakımından zengin besinlerdir.
Bitkisel kaynaklı olan biotin içerikli gıdalar vücut tarafından işlenirken hayvansal gıdalardan elde edilenlerin bileşenler aracılığı ile parçalanması gerekir. Suda çözünen bir vitamin olmasından dolayı sebzelerin uzun süre ya da çok su ile pişirilmesi gerekir.
En Çok Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
B vitaminlerinden biri olan biotin besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde vücuda yardımcı olmaktadır. Vücut için gerekli bit vitamin olduğundan besinler yoluyla alınması gerekir. Özellikle göz, sinir sistemi, tırnak sağlığı ve karaciğer için olumlu etkileri vardır. Kan şekerini düzenlemesi ve kötü kolesterolü düşürmesi de biotinin faydaları arasındadır.
Biotin içeren besinler ekmek mayası, somon balığı, kırmızı et, sakatatlar ve yumurta sarısıdır. Acı biber, hardal, ahududu, fesleğen, domates, soğan ve fındık da yüksek miktarda biotin içeren besinler arasında yer almaktadır. Biotin eksikliği kol ve bacaklarda karıncalanmaya, depresyon ve yorgunluğa neden olabileceğinden vücuda mutlaka alınması gerekir.
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dengeli ve sağlıklı beslenen kişilerde nadiren de olsa biotin eksikliğinin görülmesi mümkündür. Crohn hastalığı, şeker hastalığı ve çölyak hastalığı olan kişilerde biotin eksikliği ortaya çıkabilir. Biotin eksikliği genelde takviyeler ya da beslenme düzeninin değiştirilmesi ile giderilebilir. Biotin eksikliğinin belirtileri şu şekildedir:
Depresyon,
Kas ağrıları,
Enfeksiyona yatkınlık,
Yorgunluk,
İştah kaybı,
Cilt iltihapları ve tahrişleri,
Kolay kırılan tırnaklar ve çabuk dökülen saç,
Sağlıksız ve solgun bir cilt,
Mide bulantısı.
Günlük Biotin İhtiyacı Ne Demek?
Sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişi genellikle bitoin ihtiyacını günlük olarak karşılar. Günlük biotin ihtiyacı 15 yaş ve üstündeki kişiler için günlük 30-50 mg arasındadır. Çocuklar için daha düşük değerler yeterli olurken yetişkinlerde de daha fazla olabilir. Biotin eksikliğinin tespit edilebilmesi için kan testi yapılması gerekir. 6 ayda bir yaptırılan kan testi ile vücuttaki vitamin eksiklikleri anlaşılır ve buna müdahale edilebilir.
Biotin Fazlalığı Durumunda Ne Olur?
Kişilerde vitamin eksikliği kadar vitamin fazlalığı da sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Gıdalardan alınan biotinin fazla olması kişilerde herhangi bir sağlık sorunu çıkmasına neden olmaz. Bundan dolayı biotin alımı için herhangi bir üst sınır bulunmaz. Önleyici olarak 180 mikrogramı geçmemesi gerektiğinin bilinmesi yeterlidir. Suda çözünen bir vitamin olmasından dolayı vücutta fazla olması halinde idrar yolu ile vücutta atılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?
Yeni araştırma! Sonuçlar şaşırttı: Bu hareket sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteriyormuş!
MUTFAKTAKİ GİZLİ TEHLİKE: Bakteri yuvası çıktı! Zehir saçıp enfeksiyona neden oluyormuş