Boz ayılara yaşayacak yer bırakmadık
Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgün Emre Can, boz ayıların yaşadığı alanların, tahrip edilmesinin, onların geleceğini tehdit eden en önemlifaktör olduğunu söyledi.
Can, Türkiye'de boz ayı varlığının yaklaşık 3 bin olarak tahmin edildiğini, ancak bunun tam olarak tespit edilemediğini belirtti.
Boz ayı neslinin tehlike altında olduğunu bilimsel anlamda söylemenin zor olduğunu, ancak yaşam alanlarının her geçen gün daraldığını ifade eden Can, "Son 50 yıldır bozayıların yaşam alanları daralıyor. Bu nedenle koruma çalışmaları önemli. Boz ayıların yaşadığı alanların, başta ormanların tahrip edilmesi, onların geleceğini tehdit eden en önemli faktör" dedi.
Can, Doğa Derneği olarak yürüttükleri boz ayı projesi kapsamında, boz ayı kaynaklı sorunların çözümü için geliştirilen uygulamaları tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.
Boz ayıların arıcılık faaliyetlerine verdiği zararın azaltılması için Rize ve Artvin'de pilot uygulamalar yapıldığını bildiren Can, şöyle konuştu:
"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arıcılık faaliyetleri yoğun ve bal üretimi önemli bir uğraş. Bu nedenle boz ayılar, koruma önlemleri alınmadan köy kenarlarına, orman içlerine bırakılan bal kovanlarına kolaylıkla zarar verebiliyor.
Bu durumda boz ayı ve insan arasında bir çatışma yaşanıyor. Bizim yapmaya çalıştığımız boz ayı kaynaklı zararların vatandaşların gerekli koruma önlemlerini alarak önemli ölçüde azaltılabileceğini anlatmak ve göstermek."
Emre Can, proje kapsamında bu yıl içinde bozayıların meyve bahçelerine verdikleri zararın önlenmesi konusunda pilot uygulamalar gerçekleştirileceğini, çalışmalarını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yaptıklarını belirtti.
"Kendini korumak için saldırır"
Ormanlık alanda bir insanla karşılaştığı zaman korkan ayının, insanı bir tehdit olarak algıladığından kendini korumak için saldırabildiğini ifade eden Can, şöyle konuştu:
"Yani ayılar saldırmak için saldırmazlar. Ayılar sadece onların gerçekten çok yakınındaysanız sizin için tehlike oluşturur.
Bir de yavrulu dişiler, yavrularını korumak konusunda çok hassastır ve bu durumda tehlikeli olabilir. Ayılar yavrularını korumak için her şeyi göze alır."
Ayılarla ilgili yanlış inanışların, yersiz korkuların ortadan kalkması için çocuklara ayıları tanıtmak gerektiğini bildiren Can, ayılar üzerinden doğayı korumanın önemine vurgu yapılabileceğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞEKER VE ÇİKOLATA YERİNE BU MEYVEYİ TÜKETİN! Faydası say say bitmiyor: Kolesterol, diyabet, kemik sağlığı... Etkilerine çok şaşıracaksınız
Bol şifalı, nefis mi nefis! İç Anadolu’nun meşhur lezzeti MasterChef'te! Arabaşı çorbası ve hamuru böyle yapılır!
MasterChef İskenderun'da! Omega 3, B12 ve D vitamini deposu: Gümüş balığı ve jumbo karides yaparken bu püf noktalarına dikkat!
Geçen yıl 500 TL'ye satılıyordu, yeni sezonda 1000 TL! MEĞER ULUDAĞ'DAKİ ÇORBANIN GERÇEK MALİYETİ...
HATAY'A GİDEN YEMEDEN DÖNMÜYOR! Kiremit tavalarda 35 dakika dinlene dinlene pişiriliyor! Yurt dışından bile yemek için gelen var... Ustasından 'BELEN TAVA' tarifi