hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Berat gecesi namazına nasıl niyet edilir? 6 rekatlk namaza niyet edilişi ve kılınışı

    Berat gecesi namazına nasıl niyet edilir 6 rekatlk namaza niyet edilişi ve kılınışı
    expand

    Berat Kandili'nde 6 rekatlık namaz konusu merak ediliyor. Üç aylarda Berat Gecesi, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesinde eda edilir. Arapça'da tmize çıkma anlamı olan Berat Kandilinde günde yapılacak ibadetler çok faziletlidir. Peki berat gecesi 6 rekatlık namaza nasıl niyet edilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berat Kandili, İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi, Berat gecesidir. 16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır. Berat, Arapçada ''temize çıkma'' anlamına gelir.  Peki ama Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler hangileri?

    Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir.

    Berat gecesi namazına nasıl niyet edilir? 

    Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir.

    Berat Kandili ibadetleri...

    1- Gündüzünde oruç tutmak

    2- Kaza namazı ve Nafile namaz kılmak

    3- Kur'an-ı kerim okumak

    4- Tevbe istiğfar etmek

    5- Salavat getirmek

    6- Allah'ı çokça zikretmek

    Tarifini paylaştığımız bu 6 rekatlık namaz Berat gecesinde yani 17 Mart Perşembe'yi 18 Mart Cuma'ya bağlayan gece (akşam namazından sonra) kılınacaktır. Bu namaz akşam namazından sonra kılınacaktır. 

    İmâm-ı Zebîdî ve Şeyh Ahmed Deyrabî gibi birçok âlim ve fâzıl meşâyih (Rahimehümullâh) hazarâtı bu gecenin ihyâsı hakkında şu beyanlarda bulunmuşlardır:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Allâh dostları içerisinde halefin seleften verâset yoluyla naklettiğine göre, her kim Beraat Gecesi şu sayılanları yaparsa, o gece yaptığı bütün istekler kendisine verilerek muradı hasıl olur:

    Akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas Suresi okuyarak altı rekat kılar. Her iki rekatta bir selam verdikten sonra Yasin-i Şerif okur.

    En sonunda “Berâat Gecesi duâsı” diye meşhur olan yine yukarıda yazan duayı 10 kere okur. (ez-Zebîdî, İthâfü’s-sâdeti’l-müttakîn, 3/427; Ahmed ed-Deyrabî, el-Mücerrebât, sh:13)
     


    100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpten, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda (iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına, hayır namazına" diye niyet edilebilir.

    Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

    Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatta 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir. Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Niyetsiz ibadetler sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Namaz için ise secdenin başına vardığınızda niyet etmek gereklidir. 

    Dilerseniz; "Niyet ettim Allah rızası için berat kandili namazını kılmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im!" diyebilirsiniz.

    Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir.

    Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.

    100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir. Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur.İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ate tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder. Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir.Zira bu namazın özelliği,yapılan secdelerin çok olmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Allahü Teala'nın "Hu" ismi şerifinin ebced hesabına göre değeri 11'dir.Rasülüllah Efendimizin isimlerinden "Taha"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için;

    Aşağıdaki 11 dua, 14 def'a okunur:

    *14 istiğfar(esteğfirullahel-azıım ve etübü ileyk).
    *14 Salevatı-şerife(allahümme Salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed)
    *14 Fatiha'i şerife(Elham)besmeleyle

    *14 Ayetül kürsi(Allahü-La)besmeleyle

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *14 Tevbe suresi'nin son iki ayeti olan "Lekad Caeküm.."(besmeleyle)

    *14 kere"Yasin,Yasin..."dedikten sonra 1 Yasini Şerif.(Yasini Şerif'te yedi zahiri,yedi batıni"mbin"vardır,böylece o da 14 olur.) *14 ihlası şerif(kul hüvellahü ehad)bemeleyle

    *14 Felak suresi(kul euzü birabbil-felak)besmeleyle *14 Nas suresi(kul euzü birabbin-nas)besmeleyle

    *14 kere,Subhanellahi vel-hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber,Vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil-azıım.

    *14 kere,Salat-ı münciye(İlmihal kitaplarında yazar)okunur ve sonra dua yapılır.Salat-ı Münciye'yi bilmeyenler Küçük salevat okuyabilirler.(Allahümme salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed)

    llâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî’ıl-ehvâali ve’l âafâat. Ve takdıy lenâa bihâa cemî’alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî’ıs-seyyi’âat ve terfeunâa bihâa ındeke a’led-derecâat ve tübelliğunâa bihâa aksa’l gaayâat. Min cemî’ıl-hayrâti fi’l-hayâati ve ba’del-memâat. İnneke alâa külli şey’in kadiyr.“

    Mânâsı: Allâh’ım, Efendimiz Muhammed’e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın, bütün ihtiyaçlarımızı göndereceğin, bütün günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle. Muhakkak sen her şeye kaadirsin.“

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow