hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bel Kayması Belirtileri Nelerdir? Bel Kayması Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Bel Kayması Belirtileri Nelerdir Bel Kayması Nasıl Anlaşılır Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bel kayması durumunda hastalar genelde bel ağrısı çekerler. Bel ağrısına ek olarak ayakta durmakta zorluk ya da kalça ağrısı da varsa bel kayması şüphesi ortaya çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?

    Bel kayması olan hastaların şikayetleri genelde bel ve kalça bölgesinde ortaya çıkan ağrılardır. Bu ağrılar genellikle öne doğru eğilirken artar ve arkaya doğru eğilirken de azalır. Bu nedenle bel kayması olan hastalar genelde bellerinin ağrıdığını ve kendilerini arkaya doğru esnetme ihtiyacı duyduklarını söylerler. Bel kayması olan hastalar yürürken sıklıkla bellerinde ağrı hissederler ve durmak, dinlenmek ihtiyacında olurlar. Çok uzun süreli ayakta duramazlar ve akşamları da bacaklarında kramplar oluşabilir.

    Bel Kayması Nasıl Anlaşılır?

    Bel ve kalça bölgesinde ağrı olması durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir. Çünkü bu bölgeye yapılacak yanlış bir hareket sonucunda daha kötü belirtiler ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Muayene sırasında bel kaymasının kesinleşmesi için MR ya da hareketli grafi istenebilir. Çeşitli pozisyonlarda MR çekildikten sonra omur bölgesinde kayma olup olmadığı netlik kazanır. Buna göre tedavi yoluna gidilmesi de mümkün olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bel Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Bel kaymasında cerrahi, cerrahi olmayan ve fizik tedavi yöntemleri vardır. Ameliyattan önce uygulanan cerrahi olmayan yöntemleri arasında bel korsesi ya da bel iğneleri vardır. Ağrının şiddetine ve omurga kaymasının netliğine göre tedavi yöntemi belirlenir. Doktor eğer hastanın hareketli bir hayatı varsa bu hareketleri azaltmasını da isteyebilir.

    Bel korsesi kullanmak da ağrının azalmasını sağlayacağı için önerilebilir. Doktor hasta için rehabilitasyon programı da hazırlayabilir. Bu uygulamalar sayesinde kalçanın çevresindeki kısa kaslar ile gergin kaslar uzar ve kayan omur daha dayanıklı hale gelir. Yürümede zorluk, mesane ve bağırsak bölgesinde de işlevsel bozukluklar oluşursa bu durumda mutlaka ameliyat gerekir. 

    Bel Kayması Nedir?

    Bel kayması, üst bölgede bulunan omurun alttaki omur üzerinden öne doğru kayması durumunda oluşan bir rahatsızlıktır. Yıpranma ve yaşlanmaya bağlı olarak bel kayması ortaya çıktığında genelde L4 omuru L5 omurunun üzerinde öne doğru kaymış olur. Bel kaymasına genellikle dar kanal da eşlik eder. En riski yaş grubu ise çocuklar ve orta yaşın üzerindeki kişilerdir. Bu yaşlarda omurga daha hassas olduğundan bel kaymasının oluşması da daha mümkündür. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bel Kayması Neden Olur?

    Bel kaymasının birden fazla nedeni olabilir. Fakat en sık karşılaşılan nedeni bel omurlarının tekrar tekrar zorlanmasıdır. Doğuştan gelen yapısal farklılıkların olması, travmaya bağlı değişiklikler olması, bel ameliyatından sonra gerekli özenin gösterilmemesi bel kaymasına sebep olabilir. Ayrıca bel omurunun gereğinden daha fazla zorlanması ve yaşlanmaya bağlı değişiklikler de bel kaymasının ortaya çıkmasına neden olur. Bel kayması durumunda doktora gitmek ve bel kaymasının şiddetine göre tedaviye başlamak gerekir. Bu sayede sosyal yaşantıya daha sağlıklı bir şekilde devam edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow