Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bahar alerjisinin belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri ve gözlerde ve burunda kaşıntıdır. Baş ağrısı, öksürük ve yorgunluk hali de bu belirtilere eşlik edebilir.
Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bahar alerjisinin belirtileri sulu burun akıntısı, hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı, burun ve gözlerde kaşıntı, yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı ve öksürüktür. Göz altının şişmesi, algılama güçlüğü, damak ve gırtlata kaşıntı, koku ve tat almada azalma, sinüslerde ve yüzde ağrı da bahar alerjisinin belirtileri arasında sayılır.
Haftada 4 günden az olan belirtiler için aralıklı alerjik rinit denir. Eğer 4 günden daha uzun süren bir belirti olursa bu da kalıcı alerjik rinit olarak isimlendirilir. Alerjik rinit her yaşta ortaya çıkabilse de genellikle çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde ortaya çıkar.
Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Doktor tarafından belirtilerin neler olduğu ve ne kadar süredir devam ettiği öğrenilir. Alerjik bulgular bazı ortamlarda ortaya çıkar ve bazı ortamlarda da kaybolabilir. Soğuk algınlığında bu belirtiler ortamdan ortama değişmeyeceği için farklı bir hastalık ile karıştırılması mümkün değildir. Fiziki muayene ve ayrıntılı tıbbi öykü dinlendikten sonra kişilere deri testleri, burundan sürüntü alınması, serum IgE düzeyinin kontrolü ve kanda euzinofil düzeyine bakılır. Bu sayede alerjinin olup olmadığı net bir şekilde anlaşılabilir.
Bahar Alerjisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bahar alerjisinin tedavisi uzundur ve sabır gerektiren bir sürece sahiptir. Tedavi süresince alerjiden korunmak için burundan kortizonlu spreyler ile antialerjik ilaçlar kullanılabilir. Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bol bol istirahat etmek, A, B, C ve E vitamini almak, dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Alerjenlerden mümkün olduğu kadar uzak durmak, alkol ve sigara tüketmemek, stresten uzak durmak da tedavi süresince önemlidir.
Bazı hastalara aşı uygulamasının yapılması da mümkündür. Fakat bu aşının tercih edilmesi için ilaçların yan etkisinden rahatsız olunması ya da ilaçlar ile kontrol edilemeyen bir durum olması gerekir. Hastada eğer en az iki mevsimde ya da 6 ay süreli alerji belirtileri varsa alerji aşısı tercih edilebilir.
Bahar Alerjisi Risk Faktörleri Nelerdir?
Siyah ırk
Ailede atopi ya da alerji geçmişinin olması
Hava kirliliği
Sosyoekonomik düzeyin yüksek olması
Evde sigara kullanılması ve havasız ortamda sürekli bulunma
Ev içinde hayvan beslenmesi
Bebeğin bir yaşından daha öncesi yapay mama ile beslenmesi
Ailenin ilk çocuğu olma
Bahar Alerjisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bahar alerjisi başladığında polenler burnun içine girebilir ve göze yapışabilir. Göz sulanır, kızarır, kaşınır ve akıntı başlayabilir. Eğer alerjik durum tedavi edilmezse uyku düzeni bozulur, baş ağrısı başlayabilir ve konsantrasyon eksiklikleri artar. Tedavi edilmemesi halinde alerji sürekli olarak tekrarlar. Ayrıca astım, otit ya da sinüzit gibi hastalıklara da neden olabilir. Bu nedenle bahar alerjisinin tedavi edilmesinde fayda vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!
Yozgat'ın meşhur parmak çöreği, lezzetiyle sofraları süslüyor! "Ankara, İstanbul gibi şehirlere götürenler var"
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
Kuru Fasulye Kaç Dakikada Haşlanır? Düdüklü Tencerede Ne Kadar Sürede Pişer?
Ayçiçeği Nasıl Yetişir? Türkiye'de Ayçiçeği En İyi Nerede Yetişir?