hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ay tutulması ne zaman, saat kaçta? 18 Eylül Ay tutulması Türkiye'den görülecek mi?

    Ay tutulması ne zaman, saat kaçta 18 Eylül Ay tutulması Türkiyeden görülecek mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Her yılın ay tutulması tarihleri, astronomi takvimlerinde önceden belirlenir ve bu tarihler gözlem yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sunar. 2024'ün ilk Ay tutulması, mart ayında gerçekleşti. Astroloji tutkunları ve doğa olaylarına ilgi duyanlar için 2024 yılının önemli gök olaylarından biri olan ikinci tutulma tarihi araştırılıyor. Bu nadir görülen doğa olayını izlemek isteyenler Türkiye'den görülüp görülmeyeceğini merak ediyor. Peki, Ay tutulması ne zaman, saat kaçta? 18 Eylül Ay tutulması Türkiye'den görülecek mi? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gökyüzü olaylarına ilgisi olanlar tarafından 2024 ikinci Ay tutulması tarihi ve saati için geri sayım başlandı. Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay'ın bir kısmının veya tamamının gölgede kalmasına neden olduğu bir astronomik olaydır. 2024 yılı içerisinde ilk Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanmıştı. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenen tutulma Türkiye'den görülememişti.

    AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

    Sonbahar Ekinoksu'na (22 Eylül) en yakın dönemde medyana gelen ikinci süper Ay, "Hasat Dolunayı" (Harvest Moon) adını taşıyor ve 18 Eylül'de gözlenebilecek. Yılın ikinci Ay tutulması, 18 Eylül 2024 sabahı saat 05:14'te başlayacak ve 06:16'da sona erecek. 18 Eylül Salı günü Kuzey Yarımküre'deki insanlar açık bir gökyüzüyle kısmi bir ay tutulması görecek. 18 Eylül gecesi gerçekleşmesi beklenen tutulma sırasında Ay, yüzde 14 daha büyük görünecek. Parçalı Ay tutulması Ay, Pazartesi akşamından Perşembe sabahına kadar yaklaşık üç gün boyunca dolunay olarak görünecek.

    Ay tutulması ne zaman, saat kaçta 18 Eylül Ay tutulması Türkiyeden görülecek miAY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak. Sabaha karşı gerçekleşecek olan tutulma ülkemizde kısmen gözlenebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow