hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır? Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı!

    Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır Husuf namazı kaç rekattır Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ay tutulmasında husuf, Güneş tutulmasında ise küsuf namazı kılınıyor. O nedenle 25 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Ay tutulması nedeniyle Husuf namazı ile ilgili detaylar araştırılmaya başladı. Husuf namazı, ay tutulması sırasında kılınan özel bir namazdır. İslam'da, Güneş (kusuf) ve Ay (husuf) tutulmaları esnasında kılınan namazlar, peygamberimiz Hz. Muhammed'in sünneti olarak kabul edilir. Peki, Husuf namazı nedir, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır? İşte husuf namazı kılınışı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Husuf namazının nasıl kılındığı bugün gerçekleşecek olan Ay tutulması bilgisi sonrasında araştırılmaya başladı. Güneş tutulmasına küsûf, Ay tutulmasına hüsûf denir. Peygamberimiz oğlu İbrâhim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" (Buhârî, “Küsûf”, 1, 15).

    HUSUF NAMAZI NEDİR?

    Husuf namazı, iki rekât olarak kılınır ve diğer nafile namazlardan farklı olarak her rekâtında uzunca kıyam, rükû ve iki sefer secde yapılır. Namazda genellikle Kuran'dan uzun sureler okunur. Bu özel namazın kılınış şekli, bölgeden bölgeye ve mezhepten mezhebe ufak farklılıklar gösterebilir. Hz. Muhammed, Ay ya da Güneş tutulması esnasında Allah'ın kudretini hatırlamak, O'na yönelmek ve dua etmek amacıyla bu namazı kılmış ve ümmetine de kılınmasını tavsiye etmiştir. Ay tutulması sırasında kılınan bu namaz, aynı zamanda bir zikir ve tefekkür vaktidir.

    HUSUF NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

    Husuf namazı ezansız ve kametsiz olarak, en az iki rek‘at olmak üzere toplu olarak kılınır. Bu namazlar, tutulmanın başladığı andan itibaren herhangi bir zamanda kılınabilir ve tutulma devam ettiği sürece kılınma imkanı vardır. İmam her rek‘atta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıraatte bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

    Ay tutulduğu zaman kılınan husûf namazının sünnet olup olmadığı ya da cemaatle kılınıp kılınmayacağı konusunda fakihler arasında farklı görüşler vardır. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir. Küsuf namazının sünnet olduğu ve cemaatle kılınmasının daha faziletli sayıldığı konusunda müctehidler arasında görüş birliği bulunmakla birlikte, hüsûf namazının sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır.

    Aralarında İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî’nin de bulunduğu bazı âlimler küsûf namazıyla ilgili olarak rivayet edilen hadisteki, “Siz bunları tutulmuş görürseniz hemen tekbir getirin. Allah’a dua edin, namaz kılın ve sadaka verin” ibaresini delil kabul ederek husûf namazıyla ilgili hükümlerin küsûf namazının hükümleriyle aynı olduğu görüşündedir.

    Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise Ay tutulması Güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte Ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek‘at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca Şâfiî ve Mâlikîler’e göre husûf namazında kıraat açıktan yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır Husuf namazı kaç rekattır Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışıHUSUF NAMAZI KILINIŞI

    BİRİNCİ REKAT

    "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Husuf namazı kılmaya" diye niyet ederiz

    "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

    Sübhaneke'yi okuruz

    Euzü-besmele çekeri

    Fatiha Suresini okuruz

    Kur'an'dan bir sure okuruz

    Rüku'ya gideriz

    Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

    İKİNCİ REKAT

    Ayağa kalkarak kıyama dururuz

    Besmele çekeriz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fatiha Suresini okuruz

    Kur'an'dan bir sure okuruz

    Rüku'ya gideriz

    Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

    Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

    "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow