hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adetli (hayızlı) kadınlar kandil gecelerinde ne yapmalı? Kandilde adetliyken (regl) yapılması gerekenler!

    Adetli (hayızlı) kadınlar kandil gecelerinde ne yapmalı Kandilde adetliyken (regl) yapılması gerekenler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yılın ilk kandili olan 2 Ocak Regaip Kandili'nde milyonlarca kişi geceyi ibadet ile idrak edecek. Regaip Kandili için manevi bekleyiş sürerken bu mübarek gecede adetli olan kadınlar nasıl ibadet edeceklerini araştırıyor. Peki, hayızlı olan kadınlar kandil gecelerinde ne yapmalı? İşte kandil gecelerinde adetliyken yapılması gerekenler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Regaip Kandili anlamı, önemi ve faziletlerini bilen binlerce Müslüman bu gece ellerini semaya açıp dua edecek, namaz kılacak ve diğer ibadetlerini yerine getirecek. Ancak kandil gecesinde adetli kadının nasıl ibadet edeceği merak ediliyor. İslam alemlerine göre kadınların adet dönemleri eğer kandil gibi kıymetli günlere denk gelirse o mümin ve Müslüman kadınların kalplerindeki niyetlerine göre sevap verilir.

    ADETLİ OLAN KADINLAR KANDİL GECELERİNDE NELER YAPABİLİR?

    Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.

    Peygamber Efendimiz (SAV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur’an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,)

    Hz. Ali (ra) de şöyle demiştir: “Allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur’an okumadan bir şey alıkoymazdı.”

    Bu hadislerden hareketle İslam âlimlerinin çoğunluğu, hayızlı (adetli) kadının Kur’an okuyamayacağı gibi Kur'an âyetlerini de yazamayacağını belirtmişlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi, dua etmesi isabetli bir davranış olur.

    Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.

    ÂDETLİ VEYA LOHUSA KADIN CAMİYE GİREBİLİR Mİ?

    İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hallerinde camiye girmeleri caiz değildir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow