21 Haziran yaz gündönümü nedir? 21 Haziran yaz gündönümü(en uzun gün) özellikleri
21 Haziran'da gerçekleşen yaz gündönümünün gündeme gelmesiyle beraber, "21 Haziran'da neler oluyor?" sorusu da kullanıcılar tarafından merak konusu oldu. İşte, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede gerçekleşen 21 Haziran yaz gündönümünün özellikleri.
Yılın en uzun gününün yaşandığı 21 Haziran, Kuzey yarımküreyi ve aynı zamanda güney yarımküreyi de etkileyecek. Kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılan bu tarih, Güneş’in gökte en tepede olduğu zamanı temsil ediyor. Gündönümleri mevsimler arası geçişlerin de belirlenmesinde büyük öneme sahip olurken, 21 Haziran da kuzey yarımkürede yazın gelişi temsil ediyor. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanıyor.
YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?
Yaz gün dönümü her yıl 21 Haziran’da gerçekleşiyor. Güneş, Dünya'nın eğik ekseni nedeniyle yıl boyunca gökyüzünde en düşük veya en yüksek noktaya ulaştığında bir gündönümü oluşur. Dünyanın yarısı yazın gelişini ve yılın en uzun gününü yaz gündönümü ile kutlamak için bir araya gelirken; diğer yarısı kış başlangıcını yaşayacak.
Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.
YAZ GÜN DÖNÜMÜNDE NELER OLUR?
En uzun gün sadece Kuzey yarımküreyi değil, aynı zamanda güney yarımküreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlamaktadır. Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır.
Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
GÜN DÖNÜMÜ NE DEMEK?
En uzun gün aynı zamanda yaz gündönümü veya yaz ortası olarak da bilinir. Gündönümü” kelimesi, temelde “Güneş (sol) duruşu (stitium)” anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelir.
GÜN DÖNÜMLERİ
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)
21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu şehrin toprağından tuz fışkırıyor
Silifke yoğurdu Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili aldı
Adana'da Kadınların Gelir Kapısı Oldu! Ayda 3-4 Ton Üretiyorlar... Hepsi Yöresel Hepsi Doğal
AY DÖNGÜSÜ NEDİR? 23 Ocak Yarım Ay'ın Yükselişi Doodle oldu!
Çikolatayla İrmiğin Mükemmel Uyumu! Misafir 'Geliyorum' Demeden Sofrada: 20-30 Dakikada Hazırlanıyor! Yiyen Bir Tabak Daha İstiyor