hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEKNOLOJİK ''DADI'': Yeni nesil dijitale bağımlı mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Teknolojinin gelişmesiyle hem yetişkinler hem de çocuklar, sorularının cevaplarını internette aramaya başladı. Sık sık geçirilen zaman ise dijital bağımlılıkları ortaya çıkardı. Peki, bu sorunla etkin bir şekilde başa çıkabiliyor muyuz, yoksa kontrolümüzü kaybedip peşinden mi sürükleniyoruz? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın, Psikiyatrist Uzman Dr. İbrahim Karakaya’ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Psikiyatrist Uzman Dr. İbrahim Karakaya konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

    "ÖZELLİKLE ÇOCUKLARLA BİRE BİR ZAMAN GEÇİRİLMELİ"

    Tablet, telefon, bilgisayar. Dijitalleşmeyle beraber günlük yaşamın vazgeçilmez parçası haline geldi. Ancak dijital cihazlara erişilebilirliğin artması sağlıklı kullanımla bağımlılık arasındaki sınırları bulanıklaştırdı.

     “Özellikle Z kuşağı dijital bağımlılıkla beraber doğan, yaşayan, sonra onunla beraber hareket edecek bir kuşak. Dijital bağımlılık da en az madde bağımlılığı kadar etkilenmeye başladı. Farklı olan yönü ise tüm çocukları etkilemesi, dolayısıyla bazı yönleriyle madde bağımlılığından daha tehlikeli bir bağımlılıkla karşı karşıyayız”

    TEKNOLOJİK DADI: Yeni nesil dijitale bağımlı mı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEKNOLOJİ "DADI" OLARAK KULLANILIYOR

    Aileler ise akıllı cihazları tıpkı bir "dadı" gibi, çocuklarını ikna yöntemi olarak kullanmaya başladı.

    “Çocuklarını ilgilenmek için oldukça az bir zamanları kalabiliyor fakat dijital bağımlılığın da zaman bulamadığında “hadi şunu oyna” şeklinde kullanılmasını çok uygun görmüyoruz. Bununla ilgili bir yönlendirmemiz olabiliyor, bunun daha anlamlı bir şekilde onlarla beraber oturarak kullanılması, uzmanların önerdiği şekilde daha dikkatli kullanılması ise uygun olabilir.”

    ARAMA MOTORLARI "DOKTOR" MU OLDU?

    Son dönemde hastalıklar da arama motorlarından ya da sosyal medyadan aratılmaya başlandı ve bunun sonucunda gördükleri olumsuzluklardan da insanların psikolojileri etkilenmeye başladı. İnsanlar neden hastalıklarını internette arama motorunda aratıyor? Psikolojileri nasıl etkileniyor?

    “Şu anda dijital dünyada ciddi bir dijital kaynak var, daha çok ansiklopediler yerine bunu kullanıyorlar. Ansiklopedilerden farkı ise dijital dünyadaki bilginin daha kontrolsüz olması, o dünyanın olduğu şeklinde daha renkli öne çıkarılan, doğru bilginin doğru olmayan bilginin kontrol edilmediği bir yer olması ve her an her yerde hemen bakabilmemiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEKNOLOJİK DADI: Yeni nesil dijitale bağımlı mı

    "HASTALIKLARI İNTERNETTE ARAMAYIN,DOKTORA BAŞVURUN"

    Arama motorunda bir hastalık ile ilgili bilgi almak "hastalık kaygısını" ortaya çıkarıyor

    “Hastalık, birçok yanlış bilgiyle dolanmış oluyorlar. Onun için ben son dönemde bana gelen hastaları da öncelikle dijital kaynaklardan veya buna benzer kitaplardan okumayı durdurmayı ödev veriyorum. Daha sonra doğru bilgiyi yerine birlikte yavaş yavaş koymaya başlıyoruz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow